În fața Palatului Administrativ din Bistrița a fost dezvelită, vineri, statuia domnitorului Petru Rareș, în piața în care îi poartă numele. Evenimentul a avut loc în prezența oficialităților locale și județene, a ministrului Apărării Naționale Gabriel Leș, ÎPS Andrei Andreicuţ, comandantul Diviziei a IV-a Infanterie Gemina, general-maior Virgil Ovidiu Pop. 

O statuie a domnitorului Petru Rareș, amplasată în fața Palatului Administrativ din municipiul Bistrița, a fost dezvelită de autorități în prezența ministrului Apărării Naționale, Gabriel Leș.

Evenimentul a început cu un ceremonial militar-religios organizat în Piața Petru Rareș, la care au luat parte alături de ministrul Gabriel Leș și parlamentarii Doina Pană și Daniel Suciu, dar și oficialități județene.

Statuia are 2,6 m, iar soclul 1,5 m și a fost realizată din bronz de sculptorul Mircea Mocanu. 

Președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, a evocat în în mesajul să personalitatea marelui domnitor moldovean care și-a pus amprenta pe meleagurile acestui județ.

Dintotdeauna românii din Transilvania au luptat pentru independență față de imperiile din Vestul Europei și pentru afirmarea spiritului autentic românesc. Au rezistat aproape 1.000 de ani cu dorința de a fi români pe pământul României și miracolul s-a produs abia la 1 Decembrie 1918. Crearea unei țări, a unui popor este o operă care depășește puterea unui om! Este un crez adânc, cu care ne-am născut și am crescut noi și străbunii noștri de mii de ani. 1.000 de ani a durat până când românii din Transilvania au redevenit stăpâni pe pământurile lor! Chiar dacă zeci de mii de eroi necunoscuți au murit în tot acest timp, ei nu au murit degeaba. Cu toții am auzit de curajul lui Moș Tănase Todoran sau al lui Horea, Cloșca și Crișan, Avram Iancu sau Tudor Vladimirescu! Dacă noi, astăzi, după sute de ani de la moartea lor îi mai pomenim, însemnă că ei nici nu au trăit și nici nu au murit degeaba! Este și cazul domnitorului a cărui personalitate o evocăm astăzi, Petru Rareș. 

Noi, astăzi, încununăm prin acest monument, o personalitate care și-a pus amprenta asupra a ce suntem noi, aici și acum. Nu întâmplător spațiul din fața celei mai importante instituții administrative a județului Bistrița-Năsăud poartă numele lui Petru Rareș, nu este o coincidență faptul că unul dintre cele mai renumite colegii naționale din România, aflat în orașul Beclean, poartă numele lui Petru Rareș și nici faptul că aproape de limita dintre județul nostru și județul Cluj avem comuna care poartă numele Domnitorului Petru Rareș. Că vrem sau nu, istoria ne-a adus la un loc, pe noi, pe români! (…) În acest an, la 100 de ani de la Marea Unire, trebuie să fim mai uniți ca niciodată! Dacă nu pentru noi, măcar din respect pentru strămoșii noștri și din iubire față de cei care ne calcă acum pe urme: copiii noștri! Vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să luptăm pentru o Românie liberă, puternică și prosperă la care au visat toți înaintașii noștri! Putem obține asta doar prin lucrurile concrete pe care le facem fiecare dintre noi zi de zia transmis preşedintele Radu Moldovan. 

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş,  le-a transmis participanţilor că se bucură să fie la Bistriţa, când oraşul, ca de altfel întreaga Românie, a îmbrăcat în straie de sărbătoare.

Suntem în preajma Naşterii Domnului iar bucuria de a dărui şi a le dărui celor din jur ne aduce mai aproape de lumea pe care Mântuitorul a rânduit-o pentru noi. Iată, aşadar, că festivitatea de astăzi este în egală măsură un dar pe care dumneavoastră îl faceţi oraşului şi memoriei înaintaşilor prin amplasarea la loc de cinste a bustului domnitorului Petru Rareş, un făuritor de ţară al cărui destin a fost strâns legat de locurile Bistriţei. De asemenea, nu cred că este deloc întâmplător momentul ales pentru evocarea personalităţii înălţătoare a domnitorului Petru Rareş. În anul marelui centenar, istoria își intră în drepturi. Identitatea este o înlănțuire a celor trecute, iar o simplă interpelare a istorie ne arată că purtăm pe umeri greutatea faptelor de onoare și de vitejie ale înainteșilor noștri. Atât lor, cât şi copiilor noştri le suntem datori să edificăm acea Românie demnă, prosperă care se va distinge pe scena lumii prin ceea ce are de oferit. (…) Petru Rareş este una dintre figurile expresive ale istoriei noastre şi întruchiparea fidelă a conceptului de elită. Calităţile sale de diplomat, negociator îl aşază în panoplia conducătorilor de care se leagă însuşi destinul naţiunii noastre„, a spus ministrul Apărării, Gabriel Leş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.