În ultima perioada, oamenii care traiesc în apropierea statiei de epurare a municipiului Bistrita se confrunta cu o problema „urât mirositoare”. Atât bistritenii care locuiesc în imediata vecinatate a statiei de epurare, cât si alti localnici din zone ceva mai îndepartate se plâng de mirosul insuportabil care nu poate fi înlaturat. Principala sursa a mirosului pestilential este statia de epurare a orasului Bistrita.
Statia de Epurare a Municipiului Bistrita are rolul de a preleva apa uzata care soseste pe canalul colector din oras. Aici se efectueaza diverse analize urmând ca la iesirea din statie sa se recolteze apa epurata care este evacuata în Râul Bistrita. Apa epurata înseamna apa purificata. Aceasta ar trebui în mod normal, odata revarsata în Râul Bistrita, sa nu polueze apa acestuia.
Totul pare în regula din acest punct de vedere, cel putin în opinia conducerii Aquabis Bistrita, care sustine ca totul decurge în parametri normali. Problema ce deranjeaza însa pe locuitorii din zona este mirosul îngrozitor care provine de la bazinele de colectare a apelor reziduale. Acest aspect a luat amploare pe perioada verii, când din cauza caldurii mirosul a devenit din ce în ce mai puternic.
Întreprindere fantoma
Potrivit declaratiei directorului Aquabis Bistrita, Ioan Sandru, localnicii din zona statiei de epurare nu ar trebui sa se plânga, deoarece mirosul degajat este ceva normal, iar vinovatul principal este Primaria Bistrita pentru ca a eliberat autorizatii de constructie acolo. „Conform planului urbanistic, primaria nu ar trebui sa ofere autorizatie de constructie a imobilelor în zona apropiata statiei de epurare. Localnicii nu ar trebui sa se plânga pentru ca mirosul este ceva normal, mai ales în sezonul cald”, a spus Sandru. Acesta recunoaste ca în prezent Statia de epurare se confrunta cu anumite probleme. ”Avem ceva probleme acum din cauza unei întreprinderi care a dat peste cap tehnologia”, a mai spus directorul Aquabis. Cine este respectiva întreprindere si cu ce anume a dat peste cap tehnologia statiei de epurare, reprezentantii Aquabis refuza sa dea informatii. Acestia se ghideaza probabil dupa principiul de baza a omului din ziua de azi – niciodata nu este el vinovat, e mai usor de suportat ideea ca altul a comis ireparabilul. Altii trebuie trasi la raspundere pentru greselile comise de ei. Dreptatea pusa în balanta cu aparentele ? Bagam repede gunoiul sub pres, în cazul nostru în râul Bistrita, plasam responsabilitatea unei întreprindere „fantoma” si treaba e ca si rezolvata. Daca misca cineva pentru a remedia problema mediului în care traim si a aerului pe care îl respira localnicii, cu siguranta nu reprezentantii Aquabis sunt cei care se implica. Potrivit spuselor unei laborante de la statia de epurare, putem constata cu usurinta ca problema „urât mirositoare” este tratata cu indiferenta. Daca ar fi sa parafrazam ceea ce a precizat aceasta cu privire la mirosul degajat în ultima perioada, ajungem la concluzia ca într-o oala cu materii fecale nu poti pune parfum.
Localnicii revoltati
Mirosul degajat de reziduurile statiei de epurare s-a intensificat în ultima vreme. Inclusiv locatarii de pe strada Rodnei simt, dimineata si seara îndeosebi, un iz puternic de materii fecale. „Stiu ce înseamna viata cu acest miros al nabii de îngrozitor. Se îmbiba în piele ca nici sapunul nu reuseste sa-l scoata. Vai de plamânii nostri. Nu mai îndraznim sa ne mai aerisim locuinta. Este un aer greu de respirat”, a declarat un localnic din apropierea statiei de epurare.
Locuitorii orasului Bistrita nu se pot lauda cu un oras foarte curat si lipsit de griji. Poluarea, o problema generala a României, si-a facut simtita prezenta în oras de mult timp. Dar ce ne facem când o institutie abilitata sa reduca poluarea apei, polueaza în nestire? Rezultatele poluarii râului Bistrita de catre statia de epurare aflata în subordinea Aquabis sunt percepute atât de ochi, cât si de nas, adica le vedem si le simtim din plin.
Aerul din Dej la noi acasa
Ne întrebam mereu cum pot rezista mirosului puternic, greu respirabil, locuitorii muncipiului Dej, din judetul Cluj, care sunt nevoiti sa traiasca zi de zi în acel infern fara a putea face nimic. Dupa cum decurg lucrurile în Bistrita, orasul va putea fi curând comparat cu Dejul. Bistritenii sunt obligati sa suporte aceste miresme în fiecare an în anotimpul cald. Problema este ca niciodata mirosul greu nu a fost atât de intens precum în ultima perioada. Zicala cine se scuza se acuza, se aplica perfect în cazul reprezentantilor Aqubis. Acestia au încercat sa musamalizeze adevarata sursa a mirosului puternic care a devinit mai simtitor în ultima perioada.
Activitatea Statiei de epurare a apei uzate este structurata în doua trepte. Treapta mecanica care are rolul de a retine partile solide si treapta biologica ce reprezinta un namol activ, care detine bacterii cu rolul de a „mânca” substanta organica. În urma acestui proces microorganismele mor partial sau total, apa epurata urmând a fi revarsata în râul Bistrita.
Mortalitate piscicola – vinovati Aquabis
Daca considera ca lucrurile decurg în parametri normali la Statia de epurare Bistrita, noi suntem convinsi ca nu este asa. Motivul – mortalitatea piscicola care a fost identificata în urma cu circa doua saptamâni de Politia Bistrita în apropierea podului din localitatea Sarata. Reprezentantii Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud s-au deplasat în zona respectiva pentru a identifica sursa care a provocat moartea pestilor. Surprize, surprize! Vinovat pentru moartea pestilor din râu în zona localitatii Sarata, este Statia de epurare. Directorul Garzii de Mediu Bistrita, Ioan Bors a declarat: ”mortalitatea piscicola a fost cauzata de poluarea râului Bistrita de catre statia de epurare care au evacuat apa tulbure care prezenta si alti indicatori decât cei normali. Aquabis a primit o amenda de 300 milioane lei vechi”. Sursa mirosului intens este clara. Depasirea unor indicatori, caldura mare, debitul mic al apei, toate acestea au dus la o scadere a oxigenului din apa. Statia de epurare este depasita din punct de vedere tehnologic, ceea ce înseamna ca nu poate sa filtreze în totalitate reziduurile organice. Ce înseamna aceasta? Materia organica din apele menajere intra în putrefactie, degaja mirosuri pestilentiale. Dar, cel mai grav, devin surse de îmbolnavire datorita microorganismelor. Acestea ajung direct în Râul Bistrita, poluând masiv apa si raspîndind o duhoare care, în unele momente ale zilei, mai ales cînd bate vîntul, este insuportabila. Daca de mirosuri credem ca scapam parfumându-ne puternic, de boli este mai dificil sa ne aparam.
Elisabeta Ciuta
Laboratorul de încercari fizico-chimice si biologice a Statiei de epurare a fost înfintat în anul 1974 odata cu punerea în functiune a primei linii de epurare, linia de 110 l/s. A fost dotat cu etuva, cuptor de calcinare, polarograf, spectrofotometru, balanta tehnica, balanta analitica . Având în vedere dezvoltarea ulterioara prin construirea a înca doua linii de epurare mecano – biologica de 250 l/s în anul 1984 si de 500 l/s data în folosinta în august 2001, laboratorul a fost dotat cu aparatura noua : spectrofotometru, oxigenometru, pH-metru, incubator pentru determinarea CBO5, cuptor de calcinare, etuva, centrifuga, echipament pentru determinarea CCOCr, termobalanta, baie de apa, distilator, bidistilator. Personalul existent nu este unul foarte numeros dar suficient se pare pentru a face fata. Sase laborante, un chimist si un sef de laborator, acopera toata gama de încercari care se efectueaza în cadrul laboratorului. Activitatea se desfasoara continuu pe flux, laborantele lucrând pe schimburi 12 cu 24 h, seful de laborator si chimistul 8 h zilnic. Încercarile fizico-chimice din cadrul laboratorului se desfasoara pentru analizarea indicatorilor de calitate pe fluxul tehnologic de epurare a apei, pentru monitorizarea agentilor economici potential poluatori care deverseaza în reteaua de canalizare cât si pentru terti. Cerintele privind calitatea apei epurate sunt stabilite în HG.nr.188/2002 (NTPA 001) modificata si completata cu HG nr.352/2005 . Recoltarea probelor si efectuarea analizelor se face în mai multe sectiuni din fluxul tehnologic pentru a obtine informatiile necesare conducerii procesului de epurare tn conditii optime si reintroducerea în emisar a unei ape epurate care sa corespunda cerintelor legale în vigoare. La intrare în statie se preleveaza apa uzata care soseste pe canalul colector din oras.
Analizele care se efectueaza din trei în trei ore sunt : temperatura, pH, materii în suspensie si oxigenul dizolvat. La iesirea din decantoarele primare se preleveaza apa epurata mecanic. Analizele care se efectueaza în acest caz sunt : pH, materiile în suspensie si oxigenul dizolvat. La iesirea din bazinele de aerare se preleveaza apa epurata biologic, apa epurata fiind evacuata în râul Bistrita.
Frecventa analizelor este marita ori de câte ori este nevoie, atât în ceea ce priveste timpul, numarul analizelor cât si locurile de recoltare din fluxul tehnologic. Laboratorul efectueaza analize de apa uzata pentru terti pe baza de comanda. În laboratoarele Statiilor de tratare si epurare a apei bistrita a fost implementat un Sistem de management al calitatii în laborator conform SR EN ISO/CEI 17025:2005 astfel încât sa se poata asigura acreditarea acestora de catre RENAR.
Cei de la Aquabis niciodata nu executa lucrari de calitate.Astazi au executat o lucrare la Bl11.si au lasat in urma ca dupa razboi.Dureros este faptul ca lucrarile sunt conduse de persoane incompetente,nimeni nu executa receptia acestora.Puteti veni sa filmati sau sa fotografiati o asemenea lucrare.
Asa este.Acestora le este frica doar de moarte si de mass-media.Pur si simplu este bataie de joc,sefii stau la birouri,salariu f.bun,habar nu au ce se esecuta pe teren.Catelusii cei mici,care vorbesc cu dezacorduri limba romana,unori si cu ceva tarie in nas,conduc lucrarile.Cum au executat lucrarea si ce a ramas dupa ei puteti veni sa vedeti.Este un subiect de presa bun.Bloc 11 Prundu-Birgaului.
Acest articol, (Statia de epurare Bistrita – problema urât mirositoare a municipiului ) merita distribuit tuturor!
Poate daca vai uitati pe antena 3 nu o sa mai simtiti mirosul…:))))