SC Business Park Bistrița Sud, care administrează parcul industrial de la Sărata, se va ocupa și de incubatorul de afaceri pe care îl plănuiește Primăria Bistrița. La simulacrul de licitație organizat de municipalitate și anunțată cu doar câteva zile înainte a participat și o firmă cu doar un angajat, din Brașov, care are doar trei ani de activitate.

Primăria Bistrița își face incubator de afaceri! Acest proiect trebuia să fie legat și integrat în parcul industrial de la Sărata, însă n-a mai fost materializat. Îl face Primăria Bistrița separat, la mai bine de un deceniu de la inaugurarea Parcului Industrial, și-l dă în administrare societății care se ocupă de Parcul Industrial: Business Park Bistrița Sud SRL.

„Municipiul Bistrița își propune dezvoltarea unui incubator de afaceri cu portofoliu mixt, canalizat preponderent pe domenii de specializare inteligentă, care are drept scop dinamizarea și consolidarea sectorului IMM din economia locală, a antreprenoriatului în domenii cu valoare adăugată ridicată”, se arată în documentația sesiunii de selecție.

Procedura de atribuire a fost un fiasco, nu e de mirare că a pus mâna pe „IndustriaNova Hub” Business Park Bistrița Sud SRL. Procedura a fost anunțată pe Facebook-ul Primăriei Bistrița, cu doar 5 zile înainte de termenul limită pentru depunerea documentației, care era destul de stufoasă și necesita o pregătire prealabilă.

Revenind, procedura a fost anunțată pe Facebook, într-o perioadă în care site-ul Primăriei Bistrița era picat. Cei interesați erau îndemnați să-l caute pe funcționarul care se ocupă de proiect la telefon, pentru a le furniza documentația procedurii, având în vedere faptul că portalul municipalității nu putea fi accesat.

Ditamai planul de afaceri și dezvoltare, pregătit în 5 zile!

Odată ce au pus mâna pe caietul de sarcini, cei interesați aveau la dispoziție 5 zile să pregătească documentele, în această perioadă strecurându-se și un weekend. Printre documentele ce trebuiau depuse pentru participarea la procedura de selecție s-au numărat: fișa partenerului, cu date despre activitatea societății comerciale, precum cifră de afaceri, număr de angajați, experiență, dar și cum poate contribui material la acest proiect: cu echipamente, săli sau ateliere de pregătire.

Societățile interesate trebuiau să mai depună și o scrisoare de intenție, în care să precizeze de ce vor să administreze incubatorul de afaceri. Tot în această perioadă, firmele interesate trebuiau să pregătească un amplu plan de dezvoltare și unul de afaceri pentru incubator, care să cuprindă modul de autofinanțare a acestuia, dar și o strategie de monitorizare a rezidenților incubatorului, care să se întindă pe doi ani post-incubare.

Contractul încheiat de Primăria Bistrița pentru acest proiect se întinde pe 3 ani, cu posibilitate de prelungire. Printre condițiile ce trebuiau îndeplinite de firmele interesate s-au numărat și existența personalului calificat cu experiență în managementul afacerilor în domeniul juridic, contabil-financiar. SRL-urile nu trebuiau să fie în faliment sau lichidare.

O firmă cu un angajat din Brașov, „competitorul” Business Park Bistrița Sud

În luptă au intrat Business Park Bistrița Sud, firma care deja administrează parcul industrial și SC DR ZED SRL din Brașov. Lupta s-a dat la punctaje, în urma evaluării documentelor depuse. SC Business Park Bistrița Sud SRL a obținut 80 de puncte, în timp ce SC DR ZED SRL a obținut doar 55 de puncte, iar oferta sa a fost declarată respinsă.

SC DR ZED SRL este din Brașov și are ca domeniu de activitate „activități de consultanță pentru afaceri și management”. Firma a fost înființată doar acum 3 ani, iar de la înființare și până acum nu a avut mai mult de un angajat.

Este greu de înțeles cum a reușit, cu un singur angajat, să bifeze și cerința Primăriei Bistrița de existență a personalului calificat cu experiență în managementul afacerilor în domeniul juridic și contabil-financiar. De asemenea, este greu de înțeles cum un singur angajat a reușit să pună la punct în câteva zile un plan de afaceri și plan de dezvoltare. Nici Business Park Bistrița Sud nu stă mai bine la acest capitol, având doar 3 angajați.

SC DR ZED SRL funcționează doar din 2021, când deja raporta o cifră de afaceri de 160.700 de lei și un profit net de 152.814 lei. În 2022 deja raporta o cifră de afaceri de 932.521 de lei și un profit net de peste 700.000 de lei. Pentru anul trecut, firma din Brașov a raportat o cifră de afaceri de 930.957 de lei și un profit de 434.681 de lei.

În schimb, Business Park Bistrița Sud SRL a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 541.510 lei și un profit de 200.582 de lei. În 2022, cifra de afaceri era de 438.962 de lei, iar profitul de 107.134 de lei. Abia din 2020 SRL-ul se bucură de profit, până atunci înregistrând pierderi peste pierderi, în unii ani și de câteva sute de mii de lei.

IndustriaNova Hub va fi amenajat în fostul obor de vite din Viișoara

Practic, Primăria Bistrița vrea să amenajeze un parc de specializare inteligență, în cadrul căruia va funcționa și un incubator de afaceri, care va fi administrat de Business Park Bistrița. IndustriaNova Hub ar urma să fie amenajat în fostul obor de animale din Viișoara.

Municipalitatea a depus proiectul pentru finanțare din fonduri europene, însă, se pare, valoarea maximă a finanțării pentru realizarea parcului industrial ar fi de doar 3 milioane de euro fără TVA, din care doar 1,5 milioane de lei fonduri europene, restul urmând să fie acoperit de autoritățile locale.

Investiția este estimată la nu mai puțin de 25,5 milioane de lei, cu vreo 10 milioane mai mult decât plafonul stabilit pentru finanțările europene, și va fi realizată pe un teren de 40.000 de metri pătrați, unde în trecut a funcționat oborul de vite, din Viișoara. Doar studiul de fezabilitate pentru acest proiect a costat în jur 40.000 de euro.

În cadrul proiectului ar urma să fie amenajat și un parc fotovoltaic pe 1.489 de metri pătrați, cu o putere instalată de 194 de kW și un parc de turbine eoliene, pe o suprafață de 1000 de metri pătrați, cu o putere de 20 kW.

Parcul ar urma să aibă inclusiv un sistem de iluminat inteligent, iar terenul ar urma să fie împărțit în 5 subzone de business de aproape 25.000 de metri pătrați. Va include și o clădire dedicată incubatorului de afaceri, care se întinde pe 968 de metri pătrați.

Specializarea inteligentă a parcului se referă la concentrarea resurselor și competențelor în domenii specifice în care în care regiunea sau zona are un potenţial competitiv și poate obține avantaje economice și inovatoare semnificative.

Domeniile luate în calcul pentru acest parc sunt: sănătate, cosmetice, suplimente alimentare, agroalimentar, materiale noi tehnologii de producție avansate și tehnologia informației și comunicațiile.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.