Petru Rus, unul dintre acţionarii Grupului Metropolis pare să se retragă încet, dar sigur, din familia Metropolis. Singura investiţie de care mai ţine cu dinţii pare să fie hotelul de cinci stele din parc. Petru Rus s-a îndreptat spre imobiliare, asociindu-se cu un important dezvoltator cu afaceri în Cluj-Napoca.

 

Încet, dar sigur, Petru Rus pare să se distanţeze de afacerile care l-au îmbogăţit, după o serie de decizii financiare dezastruoase luate de partenerul său din Metropolis Grup.

Petru Rus a început timid, în anul 2011, când a inaugurat primul bloc de locuinţe ridicat, alături de soţie, pe strada Ion Minulescu. Anul acesta, Petru Rus alături de soţie continuă seria de investiţii în zonă şi pregătesc un nou bloc de locuinţe.

Investitorul nu se opreşte aici şi atacă şi piaţa clujeană, distanţându-se tot mai mult de vechiul său partener de afaceri, Radu Chifa. Acesta s-a asociat cu Iulian Dascălu, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de real estate din România.

Cei doi s-au asociat încă din 2014, însă, se pare, abia acum încep să construiască împreună, societatea comercială înfiinţată raportând venituri 0 în 2014, 2015 şi 2016.

Societatea se numeşte Riviera Office SRL, a fost înfiinţată în 2014 şi are sediu în Cluj-Napoca. Aceasta are drept obiect de activitate închirierea şi subânchirierea bunurilor imobiliare, clădiri de apartamente şi locuinţe individuale, clădiri nerezidenţiale, furnizarea de case şi apartamente mobilate sau nemobilate.

Deşi cifra de afaceri este 0 pentru perioada 2014-2016,  societatea comercială deja a reuşit să adune datorii. În anul 2016, Riviera Office declara datoii care se apropiau de două milioane de lei.

Practic, în spatele acestei firme se află alte două SRL-uri. Este vorba despre Iulius Holding, condusă de Iulian Dascălu şi Riviera Rezidence, condusă de Petru Rus. Administratorul Riviera Office este Guttman Sorin Claudiu.

Culmea, firma lui Iulian Dascălu, Iulius Holding a raportat pentru anul 2016 o cifră de afaceri de doar 184.615 lei şi un profit net de 2,4 milioane de lei.

Primul proiect comun este aproape finalizat. Este vorba despre o clădire de birouri cu 10 etaje situată în Cluj-Napoca, aproape de Iulius Mall. Se pare că investiţia a fost una substanţială, trecând de 15 milioane de lei. Deocamdată profiturile aduse de acest proiect încă nu au fost făcute publice.

hotel metropolis

Firma lui Petru Rus e mai mult decât profitabilă

Dacă firma în care este asociat cu Iulian Dascălu încă este la început de drum, Riviera Rezidence, o societate comercială înregistrată de Petru Rus în 2011, pentru construcţii pare să o ducă mai mult decât bine.

În anul 2016, cifra de afaceri a SRL-ului pare să fi explodat, dublându-se practic. Potrivit raportărilor financiare, pentru 2016, Riviera Rezidence a declarat o cifră de afaceri de 12,8 milioane de lei, asta în condiţiile în care în 2015, cifra de afaceri abia trecea de 5 milioane de lei.

De altfel, 2016 este primul an în care societatea comercială este pe profit. Astfel, în 2016, Riviera Rezidence a declarat un profit net de 1,6 milioane de lei, asta după ce în 2015, SRL-ul declara pierdri de 4 milioane de lei.

În 2014, Riviera Rezidence raporta o cifră de afaceri de 500.000 de lei şi pierderi de 596.000 de lei. Datoriile au crescut şi ele progresiv în ultimii ani. Dacă în 2014, datoriile ajungeau la aproape 20 de milioane de lei, în 2015 acestea creşteau la 33,4 milioane, iar în 2016 la 37,8 milioane de lei.

Prin intermediul acestei societăţi comerciale, Petru Rus construieşte în Bistriţa încă din 2011. Astfel, anul acesta, în timp ce firma clujeană a cărui asociat este ridica o clădire de birouri, în Bistriţa, Petru Rus ridică un bloc de locuinţe.

Acesta este amplasat chiar în Parcul Municipal şi, potrivit documentaţiei depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului, blocul va avea subsol, parter şi două etaje. Suprafaţa totală a amplasamentului este de 1.840 de metri pătraţi.

Accesul se va face din strada Parcului. Cei care vor achiziţiona apartamente acolo vor avea vedere spre Pădurea Codrişor şi spre râu. Blocul este „ascuns” de ochii curioşi ai lumii de o clădire. Accesul se va face tocmai pe străduţa privată de lângă clădirea în cauză.

Blocul va avea 21 de apartamente, care vor avea două şi trei camere. Fiecare apartament va avea un loc de parcare asigurat, la subsolul clădirii. Suprafaţa totală construită este de 558,5 metri.

Clădirea va avea terase acoperite care se întind pe mai bine de 100 de metri, iar suprafaţa din spatele blocului va fi pavată şi vor fi amenajate spaţii verzi. De obţinerea avizelor şi autorizaţiilor s-a ocupat soţia omului de afaceri, Ionela Rus.

În 2011, cei doi au ridicat un ansamblu similar, pe strada Ion Minulescu, pe care l-au numit Riviera Residence, numele fiind „împrumutat” de la firma cu acelaşi nume. Clădirea este situată pe malul Râului Bistriţa, în partea de sus a oraşului, la mai puţin de un kilometru distanţă de noua investiţie.

iulian dascalu

„Perla” grupului Metropolis a scăpat ca prin urechile acului de licitare

Datoriile uriaşe adunate de SRL-urile din Grupul Metropolis au început să facă probleme destul de mari, începând chiar de anii trecuţi. În urmă cu câteva luni, Fiscul a încercat să îşi recupereze parte din datoriile uriaşe atacând „perla” grupului şi anume hotelul de 5 stele din parc.

ANAF a reuşit să scoată la vânzare Hotelul Metropolis, cerând nu mai puţin de 30 de milioane de lei. Asta după ce Radu Chifa, unul dintre acţionarii grupului a ipotecat hotelul pentru Metropolis Bets SRL, firmă care a organizat „Bingo Metropolis”, găzduit de Antena 1.

Licitaţia era programată pentru data de 26 septembrie. Cu patru zile înaint de desfăşurarea licitaţiei, Grupul Metropolis a găsit o soluţie pentru a stopa tentativa ANAF-ului de a-şi recupera datoriile.

Grupul a reuşit asta cu ajutorul administratorului judiciar Consult Management UV IPURL, societate comercială controlată de Vasile Urs. Administratorul judiciar a reuşit să stopeze licitaţia, după ce a cerut în instanţă falimentul firmei Metroplis Bets, care operează stabilimentul.

Instanţa a dispus suspendarea provizorie a procedurilor de executare silită iniţiate de AJFP Bistriţa-Năsăud. Decizia a fost contestată de Fisc. Până una alta, creditorii firmei au avut timp să se înscrie la masa credală până în data de 8 noiembrie.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.