Problema sporurilor acordate angajaţilor contractuali şi funcţionarilor publici din Primăria Bistriţa face „deliciul” unui subiect mult discutat. Dacă pe vremea fostului primar al Bistriţei, Vasile Moldovan, se iscase un real scandal privind acordarea unui număr prea mare de sporuri, acum un altul a izbucnit legat de returnarea sporurilor de către angajaţii şi funcţionarii publici din cadrul primăriei.

Decizia finală în „procesul sporurilor” a fost luată de Curtea de Apel Cluj.
Războiul cel mare s-a dat între Primăria Bistriţa şi Prefectura Bistriţa-Năsăud, cea din urmă atacând în contencios – administrativ contractul colectiv de muncă. Pentru returnarea banilor primiţi ca sporuri (considerate de instanţă ca fiind ilegale), atât de către angajaţii contractuali cât şi de funcţionarii publici, primarul Teodor Ovidiu Creţu nu are deocamdată nicio soluţie, marşând pe o eventuală eşalonare pe o perioadă de 4-5 ani, „ca să nu fie aşa de dureros”.

De unde vine baiu’

Contractul colectiv de muncă al angajaţilor din cadrul Primăriei Bistriţa a fost dezbătut în cadrul Consiliului Local şi aprobat în unanimitate, în timpul mandatului fostului primar al Bistriţei, Vasile Moldovan.
Acordul colectiv de muncă presupunea acordarea a 16 sporuri negociate de sindicat, la care se mai adăugau numeroase facilităţi şi stimulente financiare. Consilierii şi primarul au aprobat, atunci, contractul colectiv de muncă în care era prevăzut nivelul sporurilor, însă decizia a fost atacată în instanţă de reprezentanţii Prefecturii, respectiv fostul prefect de Bistriţa-Năsăud, Ioan Szilagyi.
Dacă la Bistriţa, primăria a primit câştig de cauză, Prefectura Bistriţa-Năsăud a mers mai departe în instanţă până la Curtea de Apel Cluj, unde, în cele din urmă, s-a hotărât anularea contractului colectiv de muncă pentru cei aproximativ 580 de angajaţi cotractuali ai Primăriei Bistriţa. Deocamdată, salariaţii municipalităţii rămân doar cu salariul de bază, cel puţin până când se va găsi o modalitate prin care să fie acordate sporurile garantate prin lege. Pentru toţi angajaţii contractuali, decizia este irevocabilă, dar, deocamdată, primarul Teodor Ovidiu Creţu nu a găsit nicio o soluţie de returnare a banilor acordaţi prin sporuri.
Sporu’, bată-l vina!

Sporurile de care beneficiau cei 580 de angajaţi contractuali ai Primăriei Bistriţa şi care au fost atât de contestate arată cam aşa: spor de vechime – 25%, spor de fidelitate – 25%, spor de titlu ştiinţific – 15% (dacă persoana lucrează pe domeniul pe care posedă titlu ştiinţific), spor de muncă pe teren – 10%, spor pentru relaţii cu publicul – 10%, spor de elaborare de proiecte cu fonduri comunitare – până la 50% din salariu şi spor de antenă – 10%. Pe lângă toate acestea, primarul mai putea propune, în baza contractului colectiv de muncă, acordarea unui salariu de merit de 15% din salariul de bază, pentru obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea prestată. Lista însă nu se opreşte aici. Fiecare angajat primea, anual, bani pentru ţinută, respectiv echivalentul unui salariu mediu. Mai amintim şi ajutorul de căsătorie şi cel acordat pentru naşterea copilului (tot un salariu mediu) şi norma de hrană de 10 lei pe zi pentru fiecare angajat în parte. De asemenea, contractul mai prevedea şi alocarea sumei de 150 de lei pentru copiii angajaţilor cu ocazia Zilei de 1 Iunie, de Crăciun şi de Paşti.

Acelaşi contract prevedea ca la pensionare angajaţii să beneficieze de trei salarii medii brute pe economie.
Capul de listă, care a şi constituit un controversat subiect de discuţie, a fost acordarea primei de concediu, mai exact un salariu pentru „refacerea capacităţii de muncă”, echivalent cu salariul de bază.
Angajaţii Primăriei Bistriţa mai beneficiau şi de bilete gratuite de tratament în staţiunile balneo – climaterice (prin sindicat), transport gratuit cu maxi-taxi şi intrare gratuită la ştrand.
În luna decembrie a fiecărui an se acordau şi premii din fondul de premiere, plus cel de-al treisprezecelea salariu.

Anulate!

În urma deciziei luate de Curtea de Apel Cluj, au fost anulate patru dintre cele 16 sporuri, respectiv: sporul pentru relaţii cu publicul (10%), cel de fidelitate (25%), sporul de mobilitate (10%) şi cel de lucru cu fonduri PHARE ( până la 50%).
Atunci primarul Bistriţei, Teodor Ovidiu Creţu preciza că angajaţii nu aveau voie să ia mai mult de două sporuri, deoarece erau ilegale.

Anularea acestor sporuri s-a făcut pentru personalul contractual dar nu ia inclus şi pe cei 300 de funcţionari publici ai Primăriei Bistriţa (care au un acord colectiv de muncă). Asta, întrucât a fost deschis un alt proces prin care se contestau sporurile primite de funcţionarii publici. Curtea de Apel Cluj a avut ca termen de soluţionare a celuilalt proces până în data de 17 iunie. Potrivit liderului de sindicat, Ioan Creţiu, dintre funcţionarii publici ai Primăriei Bistriţa, cel mai mare spor, de 25%, a fost acordat pentru aproximativ trei angajaţi cu vechime de peste 15 ani în cadrul Primăriei Bistriţa. O posibilă sumă restituită de către aceştia se ridică undeva la 500 – 700 de lei.

Soluţia ?!

Pentru prima decizie a Curţii de Apel Cluj, care îi vizează pe cei aproximativ 580 de angajaţi contractuali ai Primăriei Bistriţa, primarul Teodor Ovidiu Creţu, nu are deocamdată nicio soluţie.

„Mi se pare aberantă decizia Curţii de Apel de a le retrage şi sporurile de fidelitate ale angajaţilor contractuali. Nu pot să fac asta. Am trimis o reformulare a soluţiei şi aştept un răspuns, pentru că eu nu îi văd rezolvarea. Parcă i-au împuşcat pe angajaţi!” a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Teodor Ovidiu Creţu.
Pentru o posibilă anulare a sporurilor funcţionarilor publici, primarul are ca posibilă variantă, o eşalonare pe o perioadă de 4-5 ani, “pentru a nu fi aşa de dureros pentru oameni”. „Eu sper ca această a doua decizie a Curţii de Apel Cluj să fie una adecvată şi în niciun caz cum a fost prima hotărâre. Eu sper să o redacteze bine de această dată”, a precizat primarul Teodor Ovidiu Creţu.

Iulia Stupinean

1 COMENTARIU

  1. nu se intelege nimic, ba acord, ba contract, ba le ia la toti, ba le ia o parte…anulate, dar se dau…se anuleaza salariile…haloimas

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.