Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud face din nou angajări, însă şi de această dată posturile sunt pe perioadă determinată, de şase luni.
Instituţia caută şase asistente şi doi brancardieri, care vor susţine proba scrisă pentru ocuparea locurilor de muncă vacante în data de 28 iulie.

Mai exact, se caută o asistentă la Secţia A.T.I., cu specialitatea medicină generală, precum şi un brancardier. Spitalul Judeţean doreşte să angajeze alte cinci asistente la Secţia medicină internă, Secţia ORL, Secţia Oncologie, la Ambulanţă şi la baza sportivă. De asemenea, instituţia oferă de lucru, tot pe o perioadă de şase luni, unui brancardier, la Secţia Ortopedie.
Managerul unităţii spitaliceşti, dr. Mircea Gelu Buta, spune că deocamdată, conform legilor în vigoare, angajările nu se pot face decât pe perioadă determinată, de câteva luni sau chiar un an. Situaţia nu este tocmai roz, în condiţiile în care din sistemul sanitar bistriţean lipsesc, conform unor statistici întocmite de Ministerul Sănătăţii, 330 de angajaţi, de la medici specialişti şi până la infirmiere. În ceea ce priveşte numărul asistentelor medicale, în judeţ numărul de posturi vacante este de 158.

Se caută 6 asistente şi 2 brancardieri

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud organizează concurs în data de 28 iulie pentru ocuparea a opt posturi temporar vacante. Testarea va consta în două probe, una scrisă şi una orală, din tematica şi bibliografia puse la dispoziţie pe site-ul instituţiei.
Astfel, la Secţia A.T.I. sunt oferite celor interesaţi un post de asistent medical, specialitatea medicină generală, şi un post de brancardier, la Secţia Medicină Internă un post asistent medical, la Secţia ORL un post asistent medical, la Secţia Ortopedie un post de brancardier, la Secţia Oncologie un post asistent medical, la Ambulanţa OG un post asistent medical, specialitatea medicină generală, iar la baza sportivă un post de asistent medical, specialitatea medicină generală. Toate cele opt locuri de muncă sunt pe perioadă determinată, de şase luni.
Ultima zi de înscriere la concurs a fost vineri, iar pentru a li se accepta dosarele, candidaţii au trebuit să îndeplinească câteva condiţii: să aibă deplină capacitate de exerciţiu, o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată de medicul de familie sau de medicul de specialitate în medicina muncii; să aibă studii prevăzute de lege pentru postul pentru care candidează, respectiv să fie absolvent al studiilor de specialitate în domeniu sanitar de nivel M, PL, SSD, S.
În plus, asistentele trebuie să aibă cunostinţe de operare pe calculator, dovedite fie prin atestat, fie prin probă practică, şi minim 6 luni vechime în domeniu. Şi brancardierilor li s-au pus câteva condiţii: să aibă diploma de absolvire a şcolii generale, curs de prim ajutor şi 2 ani vechime în activitate.
Conform informaţiilor postate pe site-ul spitalului, sunt declaraţi admişi candidaţii care au obţinut cel puţin nota 7 la fiecare probă, iar promovarea probei scrise este obligatorie pentru susţinerea celei orale.
Dr. Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că „deocamdată nu putem angaja personal decât pe perioadă determinată, aşa cere legea. Avem angajate care intră în concediu maternal sau au diferite alte probleme, aşa că în locul lor vine altcineva, pe o perioadă anume de timp. Din această cauză au loc mereu concursuri pentru ocuparea posturilor temporar vacante”.

Spitalul Judeţean, în minus cu 250 de angajaţi

Ministerul Sănătăţii a întocmit o listă cu angajaţii care lipsesc din sistemul sanitar din judeţul nostru, document care a fost postat şi pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud (DSP BN), conform căruia spitalele bistriţene sunt în minus cu 330 de cadre medicale.
Din cele 330 de locuri neocupate, 92 sunt posturi de medici. Cele mai multe, 58 la număr, sunt la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa-Năsăud, iar restul la cele din Beclean şi Năsăud, precum şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.
De asemenea, în judeţ există şi o lipsă acută de asistente medicale, numărul de posturi vacante fiind de 158. Dintre acestea, 117 sunt la Spitalul Judeţean, 21 la spitalul din Năsăud, 12 la cel din Beclean, şase la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi două la Preventoriul TBC de Copii din Ilişua.
Spitalul Judeţean duce cel mai mult lipsă de specialişti în anestezie şi terapie intensivă (nouă posturi neocupate), medicină de urgenţă (opt posturi), medicină generală şi chirurgie generală, ambele cu câte şapte locuri de muncă vacante.
Totodată, instituţia ar mai avea nevoie de 41 de infirmiere, de patru farmacişti, patru chimişti, biologi, fizicieni, opt logopezi, sociologi, kinetoterapeuţi, 12 îngrijitoare şi cinci şoferi de ambulanţe.
Cu toate acestea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Mircea Gelu Buta, spune că statul de funcţii din instituţia pe care o conduce este echilibrat la această oră. El a precizat că circa 40 de tineri rezidenţi se specializează acum aici, urmând să îi înlocuiască pe medicii care vor ieşi la pensie.

3,5 milioane pentru reparaţii şi investiţii

În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud ce a avut loc săptămâna trecută, consilierii au adoptat un proiect de hotărâre care vizează alocarea sumei de 3,5 milioane de lei vechi Spitalului Judeţean, bani din care se vor executa lucrări de reparaţii, dar şi investiţii.
Din suma totală, de 3.484.000 lei, 2.126.000 de lei au fost alocaţi pentru finanţarea şi cumpărarea aparaturii medicale, iar diferenţa de 1.358.000 de lei au fost daţi pentru lucrări de reparaţii capitale a imobilului în care funcţionează Spitalul Judeţean.
Celelalte spitale din judeţ au primit mult mai puţini bani de la autorităţile locale de care aparţin. Spitalul Orăşenesc din Năsăud a primit de la Primăria Năsăud 100.000 de lei, cel din Beclean 20.000 de lei, Centrul de Sănătate Teaca 50.000 de lei, iar Preventoriul TBC din Ilişua niciun leu.
Spitalele bistriţene au în total un buget de 42 de milioane de lei. Mai mult de jumătate din sumă provine din contractele pe care acestea le au încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Alte 8,3 milioane de lei sunt de la bugetul de stat, 1 milion de lei provine din venituri proprii şi accize şi aproape 3,7 milioane din bugetele locale.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.