Spitalul Județean de Urgență Bistrița este pregătit să asigure condiții optime de îngrijire pentru cel mult 20 de pacienți depistați pozitiv cu COVID-19, potrivit președintelului Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan. Dacă acest număr va fi depășit, autoritățile vor recurge la alte soluții.

”În situația de până la 20 de cazuri suntem pregătiți. Trebuie să fim realiști. Avem 20 de aparate de ventilare mecanică. Doamne ferește de alte lucruri. Nicio țară din lume și nimeni, niciun sistem medical nu este pregătit pentru astfel de situații. Ce ține de noi, toate scenariile le avem, dar până la 20”, a declarat Emil Radu Moldovan, vineri, într-o conferință de presă.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud a mai completat că în cazul în care s-ar depăși numărul de 20 de cazuri, s-ar recurge la alte variante, urmând să fie folosite saloanele de terapie intensivă de pe secțiile de Neurologie și Cardiologie.

Apoi vedem. De la secțiile Neurologie, Cardiologie, unde avem încă 5 saloane care în urma investițiilor de anul trecut sunt dotate cu aparatură, dar nu are fiecare pat aparatură de ventilare mecanică așa cum e în ATI”, a mai declarat Moldovan.

Președintele Consiliului Județean a mai precizat că secția ATI este foarte bine pregătită, mai ales că a beneficiat de investiții de circa 4 milioane de euro.

”Suntem foarte pregătiți pentru că am făcut o investiție de 4 milioane de euro și pe care am inagurat-o anul trecut”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Despre modul în care SJU Bistrița este pregătit să gestioneze posibile cazuri de infecție cu noul coronavirus a vorbit și managerul unității medicale, Gabriel Lazany.

Scenariile ne sunt date de la nivel naţional, iar cel mai rău e atunci când pacienţii infectaţi cu coronavirus depăşesc 50% din populaţie. La Spitalul Judeţean am prevăzut deja mai multe etape, în funcţie de numărul infectărilor. În cazul în care se ajunge la treapta numărul unu, se închid secţiile cronice, iar personalul se transferă către secţiile unde au pacienţi infectaţi cu coronavirus. La nivelul al doilea, am stabilit alte secţii care se închid, dintre secţiile acute, nu mai preiau pacienţi, iar personalul se duce către secţiile de urgenţă. La nivelul trei, pe toate secţiile de acuţi se reduce activitatea, iar o parte din personal se duce acolo unde este necesitate. Dacă secţia de boli infecţioase trebuie golită în totalitate, atunci toți pacienţii vor fi preluaţi de secţia de Medicină Internă sau depinde de tipul de infecţie. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu cei de la Terapie Intensivă. Dacă va fi nevoie ca toate paturile să fie ocupate de pacienţi cu coronavirus, atunci pacienţii care au nevoie de terapie intensivă nu îi vom lăsa, ei vor fi duşi în saloanele de Cardiologie,Neurologie. Putem chiar toată Chirurgia Generală, pentru că îndeplineşte toate condiţiile şi standardele, s-o facem terapie intensivă”, a explicat managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany.

În acest context epidemiologic, autoritățile fac apel la populație să respecte normele de igienă, să se informeze doar din surse oficiale și să dea dovadă de responsabilitate și sinceritate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.