În dorinţa de a ajuta la înţelegerea relaţiei dintre sfera medicală şi cea a pacientului, Gazeta de Bistriţa a luat un interviu managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, dr. Mircea Gelu Buta, care ne-a introdus într-o lume pe care mulţi nu o înţeleg, lucru ce poate cauza vindecarea, fie ea trupească sau sufletească.
Mircea Gelu Buta: Am fost numit manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa în urma unui concurs la nivel naţional, pe un mandat de trei ani de zile. Toată echipa managerială formată din directorul medical, directorul de îngrijiri, directorul financiar contabil, directorul administrativ şi directorul de resurse umane şi-au ocupat posturile în urma unui concurs şi au un contract cu Spitalul Judeţean de Urgenţă pe o perioadă de trei ani. În toată această perioadă, anual, activitatea managerului de spital este evaluată de către Ministerul Sănătăţii. Managerul are un contract direct cu ministrul Sănătăţii, ministru care acordă şi calificativul şi salariul managerului general. În etapa actuală, ne aflăm în perioada de evaluare a spitalului.
Gazeta de Bistriţa: În ce anume constă această evaluare a spitalului?
Mircea Gelu Buta: Aceasta este o activitate complexă care se bazează pe câteva grupe de indicatori: medicali, economici, de resurse umane, care au o valoare standard, şi conform contractului de administrare, trebuie să te plasezi într-o zonă apropiată indicatorului pe care te-ai angajat să-l îndeplineşti. În total sunt în jur de 70 de indicatori de management, care în final dau oglindă asupra activităţii complexe a unui spital. În această perioadă se fac documentele, sunt trimise la Institutul Naţional de Statistică. În anii anteriori, cât şi în acesta, noi ne-am îndeplinit indicatorii în proporţie de peste 90%, deci cu un calificativ de „foarte bine”.
Gazeta de Bistriţa: Există o comunicare la nivel spiritual şi medical resimţită între medicii şi pacienţii bistriţeni?
Mircea Gelu Buta: Pe lângă activitatea de administrare şi management, pe care din păcate lumea o înţelege doar unilateral, o bună parte din activitatea noastră este direcţionată în ameliorarea infrastructurii clădirilor noastre. Noi trebuie să avem în vedere în primul rând calitatea actului medical, ca şi pregătire profesională a medicilor şi a asistenţilor medicali, cât şi o ameliorare a relaţiei care trebuie să fie între pacient şi medicul său. În acest sens, eu personal consider că în lumea aceasta secularizată în care se face apel doar la tehnică, dar la mai puţină umanitate, cel puţin în cultura noastră trebuie să ne bazăm pe valorile creştine, de unde şi activitatea foarte intensă de spiritualizare a actului medical. Aceasta înseamnă a comunica cu pacientul tău, ceea ce în termeni teologici se numeşte „în duh creştin”, iar în termeni medicali înseamnă să-i înţelegi boala, să suferi alături de el, să găseşti cele mai bune metode de vindecare sau de ameliorare a suferinţei, sau dacă cazurile sunt terminale, să asiguri pacientului o moarte demnă.
Gazeta de Bistriţa: Aţi făcut investiţii importante în morga spitalului, fapt pentru care aţi fost criticat. Cum comentaţi acest lucru?
Mircea Gelu Buta: Este un lucru deosebit de important. Moartea face parte din viaţa noastră, este poate unul dintre cele mai importante evenimente, iar îngrijirea cu atenţie a acestui moment din viaţa fiecărui om, trebuie să ne preocupe. Noi am investit în acest sector din punct de vedere material şi spiritual, iar la acest moment, avem unul din serviciile cele mai performante şi bine dotate din România. Există persoane care cataloghează acest lucru ca fiind exagerat, pentru că ideea in sine de venire la spital este pentru viaţă, nu pentru moarte, dar nu trebuie să cădem în derizoriu, trebuie să ne-ngrijim şi de acest aspect al vieţii.
Gazeta de Bistriţa: Spitalul – loc al suferinţei sau al bucuriei?
Mircea Gelu Buta: Ameliorarea relaţiei cu omul suferind, nu poate decât să fie cultivată prin educaţie, cultură, de aici pornind ideea de a iniţia prelegeri şi conferinţe internaţionale cu aceste teme, la care sunt invitate să participe somităţi din viaţa medicală, culturală, înalţi teologi din ţară şi străinătate. Spitalul este un loc al bucuriei – maternitatea (prin iubire se plămădeşte viaţa, iar apoi prin suferinţă este dată lumii o nouă viaţă), dar în acelaşi spaţiu este şi foarte multă suferinţă. Spitalul nu este o sala de operetă, iar foarte multă lume neînvăţată cu această suferinţă pare şocată şi interpretează eronat foarte multe din aspectele vieţii din spital, hipertrofează suferinţa şi minimalizează alte chestiuni. Aici, ca şi în multe alte domenii – sport, politică, oamenii îşi dau cu părerea, însă în medicină aceste lucruri nu sunt permise. Pentru a putea să-ţi expui părerea în medicină, trebuie să parcurgi un drum lung -facultatea de medicină, specializări îndelungate. Spiritualitatea unui medic şi trăirile lui sunt foarte complexe. De multe ori oamenii sunt egoişti şi interpretează relaţia cu sistemul medical prin satisfacţiile lor personale şi ale familiilor lor. Nu neg faptul că sunt persoane carte au avut şi experienţe negative din diverse motive, însă ceea ce trebuie să se înţeleagă, este că totuşi medicii nu sunt Dumnezei, ei nu pot să dea sănătate acolo unde nu se poate şi că medicina are limitele ei. Neînţelegând aceste lucruri, speranţele oamenilor sunt dărâmate.
Gazeta de Bistriţa: În Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, pot fi tratate multe din afecţiunile cu care se prezintă bolnavii?
Mircea Gelu Buta: Este neplăcut să fi bolnav sau să ai membrii ai familiei bolnavi, în marea majoritate a cazurilor, medicina putând să intervină să intervină şi să rezolve, dar este şi un segment – boli maligne, supra-acute – în care medicina, ştiinţa medicală de pe globul pământesc este limitată. Din punct de vedere al posibilităţilor terapeutice, România la ora actuală, are acces la toate medicamentele care există, poate mai puţin la anumite tehnici de vârf, însă nu acelea sunt cele care caracterizează viaţa medicală, ci bolile cotidiene – de care suferă 90% din oameni. Suferinţa trebuie văzută în totalitate: bio-, psiho-, social şi spiritual, însă din păcate medicina secularizată a fost împărţită în foarte multe specialităţi, iar pacientul când îl doare ceva merge la doctorul care se ocupă de acel lucru, în loc să meargă la doctorul care poate să-i facă un consult general.
Gazeta de Bistriţa: Dihotomia spital de stat – clinică privată.
Mircea Gelu Buta: Există o psihologie a bolnavului, în special a celui cu boală incurabilă, care se adresează unui serviciu medical, iar prima lui reacţie când i se comunică un diagnostic grav, este aceea de a-l refuza, catalogând serviciul respectiv ca fiind incompetent şi îşi caută alinare în alte servicii medicale, intrând astfel într-un cerc vicios, doar după o perioadă de timp apărând resemnarea şi reîntoarcerea la serviciul iniţial. În această perioadă se spun vorbe grele, sunt exprimate nemulţumiri, care însă daca nu sunt analizate cu competenţă şi cu raţiune, se transformă în dezbateri publice care nu fac bine nimănui, nici sistemului medical şi nici – în primul rând – pacientului. Cu cât se loveşte mai mult în sistemul medical, cu atât oamenii îşi pierd încrederea. Este foarte important ca omul să aibă încredere în destinul lui, în puterea medicinii, în puterea Dumnezeiască care îl poate ajuta să depăşească atât bolile sociale, cât şi bolile trupului şi ale sufletului. Psihicul omului este foarte important în evoluţia unei boli. Situaţia este puţin nuanţată: sunt oameni care refuză să se creadă bolnavi, oameni care sunt dependenţi de ideea că sunt bolnavi şi cei care au încredere în medic. Există un paradox: prea puţini oameni se bucură dacă le spui că nu au nimic şi sunt sănătoşi. Un medic comerciant/privat ghiceşte această dorinţă a lor şi le fabrică exact diagnosticul cerut de pacient.
Gazeta de Bistriţa: Bistriţa are tomograf de câteva luni de zile. Cum l-au primit pacienţii dumneavoastră?
Mircea Gelu Buta: Tomograful nu poate să înlocuiască diagnosticul medical, el venind doar în ajutorul acestuia, iar pacienţii nu înţeleg de multe ori acest lucru. 70% din diagnosticul pacientului este pus în urma examenului clasic al acestuia (dialog şi consult clinic), după care urmează investigaţiile paraclinice care completează o parte mică din acurateţea diagnosticului. Lumea cere aceste examinări la tomograf, nefiind conştienţi de toate aceste proceduri.
Gazeta de Bistriţa: La capitolul reabilitări clădiri aparţinând Spitalului Judeţean Bistriţa, cum ne situăm?
Mircea Gelu Buta: Spitalul Judeţean are cinci complexe de clădiri pe care le administrează. Lucrurile nu evoluează atât de repede precum ne-am dori, pentru că depindem de liniile de finanţare pe care le putem identifica. Noi am reuşit să redăm patrimoniului oraşului şi totodată reţelei medicale, 2 complexe refăcute. Unul dintre ele se află pe strada Alba Iulia, unde funcţionează serviciile de oncologie, boli infecţioase, dermatologie şi boli cronice, iar celălalt este Spitalul de Pneumofiziologie de peste Podul Jelnii, care se află într-o clădire din anul 1880, pe care am refăcut-o în totalitate şi în a cărei grădină am construit şi o bisericuţe, tocmai în ideea de a umaniza actul medical. Au început de asemenea importante lucrări de reabilitare la Serviciul de Psihiatrie, la de asemenea la clădirea principală a spitalului, clădire la care ne aflăm în plină febră a lucrărilor. Aici avem unul din cele mai importante servicii de urgenţă din ţara, de anul trecut crescând numărul persoanelor care ni se adresează. Am reuşit să integrăm complexul Ambulatoriului de specialitate într-un proiect de finanţare pentru zona de dezvoltare Nord – Vest. Sunt proiecte pe care le-am câştigat (maternitatea) şi sunt şi proiecte pierdute (izolarea termică a spitalului).În final eu aş ruga să se dea dovadă de înţelepciune şi toleranţă între oameni, fiindcă doctorii şi personalul medical greşesc la rândul lor, la fel ca şi pacienţii, dar trebuie să existe acel grad de toleranţă şi de respect faţă de cei care se străduiesc să aline suferinţele, pentru că doar cu încredere putem să depăşim împreună impasul în care se află bolnavul şi familia lui.
Mihaela Mocanu
buta e un cretin care mananca banii spiatulului! totul e imagine! mananca si bea pe banii altora la restaurante, mai e si „rotarist”! ce mai…..ciocoi! si noi stam cu mana in san!
buta e un cretin care mananca banii spiatulului! totul e imagine! mananca si bea pe banii altora la restaurante, mai e si „rotarist”! ce mai…..ciocoi! si noi stam cu mana in san!
Nu va este rusine d-le Buta ?
Lasati si pe altul sa se imbogateasca de pe urma noastra a celor care chiar muncesc sa ajute oamenii din Bistrita…pe un salar de 700 ron.
Acest om este un nesimtit!sPER SA NU AVETI OCAZIA SA-L INTALNITI PENTRU CA SE CONPORTA FOARTE URAT CU OAMENI SI ARE FOARTE MULTE FIGURI IN CAP,CREDE CA EL ESTE D-ZEU IN ACEL SPITAL.RUSINE MAI ANIMALULE
Bolnav de cancer la 24 de ani
Adaugat pe Aug 16 in categoria | Anunturi |
Mă numesc Magyara Rudolf Leonard, am 24 de ani şi bani prea puţini pentru a-mi permite medicamentele necesare tratării afecţiunilor de care sufăr. Nu am pe nimeni, am crescut, de la un an, în mai multe case de copii din Sibiu, iar de la 18 ani sunt pe drumuri. Acum dorm la un adăpost de noapte din Sibiu şi nu pot munci pentru că medicii mi-au interzis efortul fizic. Sufăr de ciroză hepatică, ulcer, leucemie şi scolioză toracică şi am nevoie, lunar, de
medicamente în valoare de aproape cinci milioane de lei pentru a putea urma tratamentul prescris de medici. Mă adresez oamenilor cu suflet şi credinţă în Dumnezeu să mă ajute pentru a putea continua acest tratament. Cei care doresc, mă pot ajuta cu mici donaţii în contul deschis la BCR :
RO36RNCB0231088855520001 (lei). Vă rog ajutaţi-mă! dacă nu, pot să mor!
E-mail: rudolfleonard13@yahoo.com Telefon: 0757205495 Vă mulţu mesc anticipat.
Boală, disperare, durere, neajutorare şi câte sinonime ar putea descrie
situaţia acestui om. În jurul nostru în fiecare zi mor oameni. Mor sau trăiesc
cu o frică teribilă de moarte din cauza indiferenţei noastre. În fiecare zi
semenii noştri duc poveri grele în sufletele lor. Cine dintre noi este gata să
întindă o mână de ajutor??? Nu pot să ajut acest om financiar, dar vreau prin
acest anunţ să sesizez pe cei care nu stau cu mâna întinsă şi pot să pună ceva
deoparte ca să contribuie la această nevoie. Dumnezeu spune că: religiunea
curată şi neîntinată înaintea Lui constă în cercetarea văduvelor şi orfanilor
în necazurile lor. (Iacov 1). Tu ce faci în acest sens. Contribuie şi tu la
salvarea lui Rudolf. Am aflat despre situaţia lui de la el, când a lăsat
mesajul de mai sus într-un comentariu pe acest blog. 0757205495
Ar fi mult mai indicat ;i in folosul urbei bistritene daca dr.Mircea Gelu Buta ar prelua o parohie, fie ea si la tara si sa se lase de medicina,fiindca nu are aptitudini de medic. Popă ar fi foarte bun.