Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud se află într-o situaţie tragică. Managerul instituţiei spitaliceşti năsăudene, dr. Adrian George, a cerut ajutorul autorităţilor locale şi judeţene în vederea obţinerii de fonduri băneşti, pentru ieşirea din impas.

Până în prezent, peste 3.000 de pacienţi au fost internaţi în spitalul din Năsăud, însă aproape 760 de cazuri sunt peste limita prevăzută în contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, care nu vor fi decontate. Drept urmare, cadrele medicale năsăudene se văd puse în situaţia de a nu mai putea acorda asistenţă medicală viitorilor pacienţi ce vor bate la uşa spitalului. „Refuzul internării şi acordării asistenţei medicale este similar cu dreptul la viaţă refuzat”, spune managerul Spitalului Orăşenesc Năsăud, dr. Adrian George, în memoriul adresat autorităţilor locale şi judeţene.

De ani de zile Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud se zbate la limita subzistenţei din cauza proastei finanţări de care beneficiază în baza contractului cadru încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Şi asta nu fiindcă cei aflaţi la conducerea CJAS doresc asta, ci din cauza proastelor reglementări din domeniul sănătăţii şi a lipsei banilor. Situaţia din Năsăud nu este singulară la nivel naţional, întrucât întreg sistemul sanitar este în pragul colapsului.

Dovadă stau protestele cadrelor sanitare din întreaga ţară şi ameninţările cu greva generală care curg în ultima vreme.

 

Peste 400 de cazuri nedecontate, care au dreptul la servicii medicale gratuite

 

Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud se află într-o situaţie foarte dificilă din cauza subfinanţării. Managerul spitalului, dr. Adrian George, a solicitat ajutor din partea Primăriei Năsăud, dar şi din partea autorităţilor judeţene pentru a interveni la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în speranţa obţinerii unor fonduri suplimentare.

Potrivit memoriului înaintat autorităţilor, unitatea spitalicească năsăudeană are câteva sute de cazuri realizate şi neplătite de Casă. Mai precis este vorba de 759 de astfel de cazuri realizate peste numărul aprobat prin contract de CJAS. Din cele 759 de cazuri realizate peste contract, 417 sunt din categoria pacienţilor care beneficiază de asistenţă medicală gratuită, în speţă fiind vorba despre copii cu vârste între 0 – 18 ani (107 cazuri), care au fost internaţi şi trataţi în secţia de Pediatrie a spitalului. Alte 155 de cazuri sunt nou născuţi şi tot atâtea mame lăuze care au fost asistate la naştere.

Conform contractului, Spitalul Năsăud are aprobate spre finanţare aproximativ 400 de cazuri, lunar.

Managerul spitalului năsăudean, dr. Adrian George este foarte dezamăgit de situaţia în care se află instituţia pe care o conduce.

„Am apelat la sprijinul autorităţilor din cauză că nu ne mai putem descurca. Nu ne ajung banii. În acest moment avem peste trei miliarde şi jumătate de lei datorii. Din banii pe care îi primim de la Casă (n. r. – CJAS BN) nu ne putem acoperi cheltuielile cu medicamentele şi cheltuielile cu utilităţile, plus cele de personal”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, managerul spitalului năsăudean.

În legătură cu cele 759 de cazuri suplimentare, dr. Adrian George spune, aşa cum de altfel a menţionat şi în memoriul înaintat autorităţilor, că nu poate să refuze pacienţii.

„Cum să nu primesc oamenii care vin la spital? Aceştia vin la camera de urgenţă, pe unii îi trimitem la Bistriţa, cazurile mai grave, dar alţii rămân aici la noi. Acum în ultima perioadă am ajuns să trimitem la Bistriţa cazuri care puteau fi rezolvate aici la Năsăud. Dar mai este o problemă, apropo de cazurile care au dreptul la servicii medicale gratuite. Este vorba de gravidele care vin să nască. Aici automat vorbim de două cazuri odată – mamă şi copil. În plus, de când se lucrează la secţia de obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean, că e în reabilitare şi modernizare, ni se trimit de acolo multe gravide care trebuie să nască. Şi nasc aici la noi la spital. Şi ce să fac? Să nu le primesc? Nu pot să fac asta!”, a mai declarat pentru Gazeta de Bistriţa, managerul spitalului năsăudean.

 

Sunt cazuri care ar fi putut fi rezolvate la Năsăud

 

În documentul remis autorităţilor, dr. Adrian George face vorbire despre numărul de cazuri care ar fi putut rămâne la Năsăud pentru a fi rezolvate.

„(…) cheltuielile efectuate în serviciul de urgenţă (camera de gardă) al unităţii noastre, serviciu în care până la această dată s-au prezentat 10.217 de pacienţi din care 3.113au fost internaţi în spitalul nostru, 5.332 au fost stabilizaţi şi direcţionaţi spre ambulatoriu şi medicina de familie, iar 1.271 au fost dirijaţi după ce au fost stabilizaţi pentru internare în alte unităţi spitaliceşti se suportă din valoarea DRG (n. r. – numărul cazurilor rezolvate) internate şi contractate. Din cazurile dirijate spre alte unităţi sanitare, cel puţin 300 ar fi putut fi internate în secţiile noastre, dar valoarea de contract a împiedicat procurarea de medicamente necesare tratării acestora”, se precizează în memoriul înaintat autorităţilor de conducerea Spitalului Orăşenesc Năsăud.

 

Contract mai mic decât la Beclean

 

Conform contractului, Spitalul năsăudean primeşte de la CJAS BN suma de 4.154.432,23 lei, din care 108.600,30 lei reprezintă investigaţiile paraclinice. Prin comparaţie, Spitalul Orăşenesc Beclean primeşte, conform contractului cu CJAS BN, 5.385.854,79 lei, din care doar 86.019,45 lei reprezintă investigaţiile paraclinice.

Diferenţa dintre suma primită de Beclean şi cea primită de Năsăud, de peste un milion de lei, constă în faptul că spitalul din oraşul vecin are o secţie de psihiatrie, a cărei număr de paturi sunt finanţate în mod obligatoriu în permanenţă.

„Într-adevăr, Becleanul primeşte mai mulţi bani ca noi. Ei au noroc cu secţia de psihiatrie. Numărul de paturi de acolo sunt finanţate integral, acolo nu ai ce face. La mine din 165 de paturi, am cinci pe terapie intensivă, iar din restul de 160 Casa îmi plăteşte prin contract doar 140”, a mai spus dr. Adrian George.

 

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.