Marius Pieleanu, singurul sociolog din România care explica înaintea alegerilor din SUA că este posibilă o victorie a lui Trump, a explicat pentru un site apropiat de PSD cum s-a ajuns la rezultatul din SUA, dar mai ales care poate fi efectul asupra alegerilor generale în România. Pieleanu susține că putem avea parte, prin efectul de contaminare, de o surpriză de proporții, iar la aceste alegeri parlamentare nehotărâții să voteze un partid anti-sistem, cele mai mari șanse să coaguleze aceste procente fiind Uniunea Salvați România.

”În mod normal, dat fiind interesul uriaș al românilor manifestat față de alegerile din SUA și asta se poate valida prin audiențele uriașe, așadar este foarte posibil ca foarte mulți români care sunt nehotărâți să se informeze despre cum a decurs campania electorală din SUA și ziua votului. Noi avem o certitudine: o parte dintre nehotărâți, care nu au cristalizată o opțiune de vot și este o parte semnificativă care poată să meargă până la 45%, aceștia vor mai degrabă un partid anti-sistem și am putea avea parte de o surpriză uriașă la alegerile generale din România. Dacă mă întrebați cine ar avea de câștigat ca urmare a alegerii lui Trump, dintre partidele din România, aș spune fără să ezit partidele mici, dar mai ales Uniunea Salvați România. Bine, fie vorba între noi, în SUA nu a fost neapărat un vot anti-sistem, a fost mai degrabă un vot împotriva politicii de până acum. Oamenii din România ar putea căuta un partid fără experiență politică, la fel ca Donald Trump, dar și un partid anti-sistem, însă asta nu înseamnă că discursul lui Traian Băsescu, care aparent este unul anti-sistem, după ce nu mai este președinte, nu i-ar putea aduce niște voturi pe 11 decembrie, dar marele câștigător al unui astfel de curent ar fi USR-ul lui Nicușor Dan”, a explicat Pieleanu.

Pieleanu a explicat că în această vară a stat trei săptămâni în SUA și a avut un declic, dându-și seama că există posibilitatea existenței unei spirale a tăcerii care să lucreze în favoarea lui Donald Trump.

”În SUA, sondajele au vorbit despre votul direct, votul popular, nu despre electori. Sondajele nu au greșit la ierarhie, pentru că Hillary Clinton este pe primul loc la votul popular. În sondajele de opinie contează cel mai mult ierarhia, după aceea scorurile înregistrate de partide. Problema a fost alta. În SUA a existat așa numita spirală a tăcerii, adică populația tăcută care nu are o opinie de vot sau nu vrea să răspundă sincer la întrebare. Proporția acestor două variante nu este riguros determinată, așa că nu ne putem hazarda să spunem care au fost mai mulți: cei care au mințit sau cei nehotărâți, dar cert este că ei au făcut diferența. Eu aș spune mai degrabă că a fost un răspuns mincinos în sondaje, pentru că erau oameni convinși că îl vor vota pe Trump, însă dată fiind anatemizarea lui Donald Trump în spațiul public și poziționarea sa în teme extrem de delicate, mai ales în raport cu femeile. Dincolo de mulțimea asta mută există și o schimbare fundamentală a votului din SUA. Pentru prima dată un candidat republican a fost votat masiv de către muncitorimea industrială a Americii. Este vorba despre profilul bărbatului de peste 40 de ani, caucazian, cu studii medii, dar reprezintă o masă foarte mare a cetățenilor cu drept de vot, iar oamenii aceștia l-au votat pe Trump pentru că el le-a promis că va reface infrastuctura Americii. Muncitorii s-au săturat ca din taxele și impozitele lor, prin celebrele modificări de legislație din mandatul Obama, să se redistribuie banii către marea masă. Cu alte cuvinte, ei au zis că trebuie să muncească toți, nu unii să muncească, iar alții să nu-și dorească să muncească, dar totuși statul să le asigure măsuri sociale. De fapt, este un vot de blam dat politicilor de corectitudine promovate aproape cu forța în cele două mandate Obama”, a mai explicat sociologul.

Marius Pieleanu susține că se poate face o paralelă între alegerile de acum din SUA și cele din 2014 din România, Klaus Iohannis jucând rolul de acum al lui Donald Trump.

”Cu siguranță că seamănă foarte mult, măcar din perspectiva spiralei tăcerii. Toate institutele de sondaje, între turul I și turul II, au dat Victor Ponta pe primul loc și Klaus Iohannis pe locul II. Spre exemplu, Avangarde a dat mai aproape 52 la 48%, dar era evident că este o spirală a tăcerii. Nu era de bine să spui că votezi Iohannis, pentru că valul de conformism era spre Victor Ponta, dar în fața buletinului de vot, unii s-a dovedit că aveau declarație mincinoasă și, în mod evident, prin prestația dintre cele două tururi, mulți nehotărâți au ieșit la vot, însă pe acei nehotărâți sondajele nu-i pot prinde.

La fel ca și la noi în 2014, Victor Ponta avea de partea lui mass-media, întreg sistemul și au existat oameni care aveau impresia că decizia este deja luată în altă parte, ceea ce i-a enervat. La fel a fost și în SUA, unde toată media, atât cea electronică, cât și televiziunile, o dădeau pe Hillary câștigătoare, înainte de a se desfășura votul. Ei, asta a generat o reacție a oamenilor și i-a enervat foarte mult, în mod special pe cei din pătura conservatoare, iar asta s-a văzut în faptul că republicanii au câștigat în zone tradițional stăpânite de democrați”, a mai explicat Pieleanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.