Fostul prorector al Universității „Spiru Haret” condamnat pentru corupție și fraudă la examene

Eduard Ionescu, fostul prorector al Universității „Spiru Haret” din București, a primit o condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, trafic de influență și folosirea de informații confidențiale. Decizia Tribunalului București, pronunțată pe 29 martie, este încă nefinală și survine la 4 ani de la începutul anchetei.

În urma recunoașterii integrale a acuzațiilor, Eduard Ionescu a evitat închisoarea, fiind condamnat la o pedeapsă cu suspendare și la interdicția de a preda la universitate timp de 2 ani. Fostul prorector a fost acuzat că primea mită de la studenți pentru a-i ajuta să treacă examenele, practică care a fost dezvăluită în urma unui scandal în decembrie 2019. În cadrul acestui scandal, zeci de persoane au fost audiate, iar 76 de percheziții au fost efectuate la sediile universității și la locuințele celor implicați.

Studenții au mărturisit că examenele erau fraudate de ani de zile la Universitatea Spiru Haret, iar Eduard Ionescu era considerat liderul acestei grupări. Procurorii au acceptat recunoașterea faptelor și au stabilit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, plus 60 de zile de muncă în folosul comunității. În plus, Ionescu nu va putea ocupa funcții publice timp de doi ani.

Recunoașterea vinovăției a fost facilitată de faptul că mai mulți studenți care au fost acuzați de dare de mită au încheiat înțelegeri similare cu procurorii, evitând astfel pedepse mai mari. Mărturiile studenților au descris modul în care erau ajutați să promoveze examenele, inclusiv primirea de răspunsuri sau lucrări de licență deja redactate, contra sumelor de bani.

Eduard Ionescu, doctor în Economie, a activat la Universitatea Spiru Haret din 1998 și a deținut funcția de prorector începând cu anul 2011. Cu toate acestea, în prezent nu mai este angajat al universității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.