Un nou început. Deputatul PSD Vasile Soporan este noul presedinte al PSD Cluj, acesta fiind secondat de consilierul local Alexandru Cordos, care a câstigat cursa pentru presedintia executiva a organizatiei judetene.

Cea mai mare ,,bomba” postelectorala a explodat în ograda social-democratilor, printre cele mai afectate filiale numarându-se si PSD Cluj, care a fost dizolvat datorita scorului nesatisfacator obtinut în urma celor doua scrutine electorale din 1 si 15 iunie. Însa aceasta dizolvare a însemnat un nou început pentru PSD Cluj. Saptamâna trecuta, în cadrul Conferintei Judetene Extraordinare organizata de PSD a fost desemnata conducerea PSD Cluj.

Candidati

Desi de abia saptamâna trecuta a fost desemnata conducerea PSD Cluj, procesul de reorganizare a acestei filiale a început în urma cu doua saptamâni, când ,,postul” de coordonator al filialei clujene a fost ocupat de Cristian Diaconescu, vicepresedinte al PSD, care nu a fost prezent la Conferinta Judeteana Extraordinara de la Cluj. Saptamâna trecuta au fost desemnati noul presedinte al organizatiei judetene a PSD, presedintele executiv, vicepresedintele, secretarul executiv, dar si trezorierul filialei. În cursa pentru aceste functii s-au înscris mai multi membri ai PSD, dupa cum urmeaza:trei s-au înscris pentru functia de presedinte al PSD Cluj, tot trei pentru postul de presedinte executiv, 19 pentru functia de vicepresedinte al filialei, doi au candidat pentru functia de secretar executiv si doar unul si-a manifestat dorinta de e deveni trezorier al PSD Cluj. Pentru functia de lider al PSD Cluj s-au înscris fostul prefect Valentin Cuibus, deputatul PSD Vasile Soporan si Cristian Tucra, membru de partid. Desi în urma cu câteva zile, consilierul judetean Dan Canta si-a exprimat intentia de a se înscrie în cursa pentru ocuparea presedintiei PSD Cluj, acesta s-a razgândit în ultimul moment.

Bataie pentru vicepresedintie

Mai multi social-democrati s-au înscris în cursa pentru ocuparea functiei de presedinte executiv, mai exact consilierul local Alexandru Cordos, Iosif Zagrean, vicepresedintele filialei judetene si fostul secretar de stat în ministerul Transporturilor, Sorin Bota, care s-a retras din cursa, preferând sa candideze pentru functia de vicepresedinte. Desi la început pentru vicepresedintia filialei si-au anuntat candidatura 19 persoane, pâna la urma au fost 21 de candidati, alaturi de Sorin Bota a intrat în cursa si Mihaela Rozor. Toti cei 21 de candidati au concurat pentru cele 12 astfel de functii. Prin urmare, pentru cele 12 functii de vicepresedinti ai PSD si-au depus candidaturile : Remus Lapusan, Claudia Anastase, Cornel Itu, Lucia Suciu, Traian Florinel Cuc, Ruxan Rosca, Ioan T. Rus, Ioan Vuscan, Stefan Dimitriu, Ivan Ilarie, Sorin Platon, Silviu Corpodean, Viorel Timoce, Laura Pop, Mihaela Rozor, Sorin Bota, Alexandru Apahidean, Gabriel Oniga si Augustin Baciu, Sorin Bota si Mihaela Rozor. Batalia pentru functia de secretar executiv s-a dat între actualul titular Liviu Medrea, consilier judetean si Silviu Corpodean, directorul Casei de Cultura a Studentilor din municipiul Cluj-Napoca.  Vasile Dâncu, Ioan Rus si Vasile Puscas nu si-au depus candidatura pentru nicio functie din organizatie.

Noua echipa a PSD

Deputatul PSD, Vasile Soporan, proaspatul presedinte al PSD Cluj a declarat ca ar fi dorit ca ultimele ,,evenimente” din partid sa nu fi avut loc. ,, As fi vrut ca Ioan Rus, Vasile Puscas si Vasile Dîncu sã fie alãturi de noi în conducere, la nivel judetean si national. As fi vrut ca rezultatul nostru sã fi fost altul. Nu am reusit. Organizatia Cluj va continua si în aceastã formulã modernizarea si reforma PSD. Linia care a dat identitate organizatiei judetene va fi continuatã”, a precizat Soporan. Proaspatul presedinte al PSD Cluj a câstigat aceasta cursa cu 69 de voturi, în timp ce contracandidatii sai, Valentin Cuibus si Cristian Tacra, au acumulat 57 si respectiv sase voturi. Dupa anuntarea noului presedinte, Soporan i-a propus lui Cuibus sa candideze pentru presedintia executiva a filialei, însa acesta a refuzat, apreciind ca îsi va continua activitatea în partid si în Consiliul Judetean. Noul presedinte executiv Alexandru Cordos a declarat: ,,Toti avem dreptul la implicare si dreptul de a oferi experienta acumulata pentru a-i coordona pe ceilalti colegi. Iar daca toate aceste lucruri vor fi canalizate în directia buna, vom îmbunatati rezultatele de la nivelul judetului Cluj”. Noul secretar executiv al social-democratilor clujeni este Liviu Medrea, iar Dan Canta a ramas trezorierul organizatiei judetene a PSD. De asemenea, în urma numararii voturilor s-au stabilit si cei 12 vicepresedinti ai PSD Cluj: Claudia Anastase, Alexandu Apahidean, Sorin Bota, Sorin Corpodean, Florin Cuc, Ivan Ilarie, Stefan Dimitriu, Mihaela Rozor, Cornel Itu, Remus Lãpusan,Viorel Timoce, Lucia Suciu, Laura Pop, Gheoghe Vuscan si Iosif Zãgrean.

,,Emotiile” dinaintea alegerilor

Înainte cu câteva ore de sedinta, Gazeta i-a luat la întrebari pe cei trei candidati pentru functia de presedinte a PSD Cluj. Primul ,,interogat” a fost Valentin Cuibus, fost prefect. Acesta a declarat ca a decis sa candideze pentru acest post deoarece are experienta si beneficiaza de sustinerea colegilor. ,,Pe de o parte, cred ca fac o echipa foarte buna cu colegii mei, iar pe de alta parte am experienta necesara pe care am acumulata în urma functiei de prefect, subprefect, dar si în urma celei de presedinte executiv a PSD Cluj. Daca voi câstiga alegerile vom încerca sa avem o relatie corecta cu cei de la centru. Însa, asta nu înseamna ca vom renunta la ideile si perceptiile noastre”, a declarat Cuibus. Întrebat daca decizia de dizolvare a conducerii PSD Cluj a fost una statutara, Valentin Cuibus a precizat ca, desi acest subiect nu mai merita sa fie dezbatut, decizia Consiliului National al PSD nu a fost statutara. Contracandidatul lui Cuibus în cursa pentru presedintia organizatiei judetene a social-democratilor, deputatul PSD Vasile Soporan a precizat ca experienta si capacitatea organizatorica sunt motivele care îl recomanda pentru acest post. ,,Am decis sa candidez pentru acest post pentru ca am experienta necesara si de asemenea am o relatie foarte buna cu militantii partidului din judet. În acelasi timp, am si o capacitate de organizare si mobilizare buna. Daca voi câstiga alegerile voi actiona în primul rând pentru obtinerea unor rezultate mai bune, dar voi milita si pentru o mai mare transparenta a activitatilor si deciziilor partidului. Totodata, voi descentraliza activitatea la nivelul judetului, iar batalia se va da la nivelul colegiilor”, a explicat Soporan.

Ultimul, dar nu cel din urma candidat pentre sefia PSD Cluj a fost Cristian Tucra, un simplu membru de partid. Acesta a precizat ca motivul principal pentru care si-a depus candidatura pentru ocuparea acestui post este miza care este în joc: ,,reînvierea” organizatiei judetene a PSD. ,,Este momentul sa reflectam asupra a tot ceea ce s-a întâmplat, începând cu plecarea lui Vasile Dâncu, Ioan Rus si a lui Vasile Puscas, personalitati marcante ale Clujului, care au preferat sa se rezume la jocuri de cabinet, decât sa comunice în mod direct cu oamenii. De aceea, la alegerile locale electoratul a ramas acasa. În ceea ce priveste dizolvarea condiucerii, decizia nu a fost statutara, iar articolul a fost la limita. Daca se realiza o analiza serioasa, imediat dupa alegeri, am fi evitat declansarea acestui conflict fara sens cu Bucurestiul. Daca voi ajunge presedinte al PSD Cluj, primul lucru pe care îl voi face este sa îmbunatatesc relatiile dintre PSD Cluj si Bucuresti. Este o prioritate repararea acestei rupturi”, a declarat Cristian Tucra.  

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.