Doar două luni, atât a durat minunea „înfăptuită” de Garda de Mediu. După ce în urmă cu câteva Valea Someșului a fost făcută lună și bec, sub presiunea amenințării cu amenzi drastice, istoria pare să se repete: malurile râului Someș au fost „împodobite” cu gunoaie și leșuri de animale.
Locuitorii de pe Valea Someșului îl așteaptă pe Moș Crăciun cu Someșul împodobit. Nu cu luminițe sau beteală, ci cu gunoaie și chiar cu leșurile animalelor sacrificate înainte de Crăciun.
Pe mai toată Valea Someșului, Radio Someș a surprins imagini dezolante. Locuitorii comunelor Rodna, Maieru și cei din Cormaia au folosit râul Someș pe post de ghenă de gunoi.
În fotografiile făcute de Radio Someș se poate observa că pe malul râului a fost aruncat gunoi menajer, haine, obiecte sanitare și chiar resturi de construcții. Mai mult, unele fotografii îi surprind pe locuitorii de pe Valea Someșului „în fapt”, în timp ce-și duceau gunoiul menajer nu la container, ci pe malul râului.
Printre cei care își bat joc de natură se numără inclusiv agenții economici. Una dintre firmele acuzate că își aruncă gunoiul pe malul Someșului a reacționat și s-a angajat să curețe zona pe care a umplut-o cu deșeuri.
Este însă îngrijorător faptul că locuitorii Văii Someșului au aruncat în apele râului care le trece prin ogradă inclusiv leșurile animalelor pe care le-au sacrificat înainte de Crăciun.
Acesta nu este primul Crăciun care este așteptat cu Someșul „împodobit” cu gunoaie. O filmare de 5 minute din Ajunul Crăciunului anului 2014 surprindea aceeași nesimțire în Feldru, una dintre cele mai bogate comune din județ.
Locuitorii comunei au aruncat pe malul râului gunoi menajer, resturi de materiale de construcții, perne și chiar piese vechi de mobilier.
Curățenia, minunea care a durat doar două luni
De necrezut pare situația de față în condițiile în care Garda de Mediu a derulat ample campanii de conștientizare și chiar ecologizare vara aceasta, promițându-ne că Anul Nou ne va prinde curați ca lacrima.
Minunea a durat însă doar două luni: sub presiunea amenințărilor cu amenzi consistente, primăriile s-au mobilizat și au curățat contra cost după locuitorii săi jegoși, folosindu-se fie de firme specializate, fie de deținuții de la Penitenciarul Bistrița.
Locuitorii acestei zone au avut nevoie de doar 2-3 luni pentru a aduce malurile râului Someș la situația inițială și a-l sufoca din nou cu gunoaie.
În cursul lunii martie a acestui an, Garda de Mediu a luat la puricat toate unitățile administrativ teritoriale, iar primarii au primit un termen limită (15 mai) pentru ecologizarea comunelor pe care le conduc.
La acea dată, cele mai mari probleme au fost identificate în Feldru, Rebrișoara, Sângeorz-Băi, Năsăud și Valea Ilvelor. Coincidență sau nu, zonele identificate atunci cu cele sufocate de gunoaie în prag de sărbători par să coincidă.
La acea dată, o singură primărie a încasat o amendă pentru gunoiul care o inunda. Este vorba tocmai de orașul-stațiune Sângeorz-Băi, care a încasat o amendă în valoare de 5000 de lei.
Nesimțirea l-a costat pe primarul Roland Vening, care a crezut că dacă acoperă gunoaiele cu pământ scapă de amendă și de „presiunile” făcute de Garda de Mediu. Puținele asociații de protecție a mediului care funcționează în județ au descoperit însă manevra de la Sângeorz-Băi și au făcut-o cunoscută și la Garda de Mediu care a sancționat primăria.
Primăriile luate din nou în vizor de Garda de Mediu
Potrivit șefului Gărzii de Mediu, Cristian Niculae, amenzile vor continua și după sărbători. Acesta spune că este de acord cu orice soluții care vin să protejeze mediul, inclusiv premierea celor care își toarnă vecinii și apropiații.
„Este vorba de niște deșeuri istorice acolo. Ecologizarea care s-a început în vară nu s-a făcut cum trebuie, au fost uitați afluenții, s-a ecologizat doar Someșul și acela insuficient. Trebuie reluat totul, avem nevoie de un an sau doi pentru a scăpa de gunoaiele adunate în ultimii 20 de ani acolo”, a explicat spus șeful Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud.
Acesta mai spune că vina este practic comună: și a primăriilor care nu au făcut ecologizările cum trebuie, dar și a oamenilor care aruncă aiurea gunoaiele în continuare.
Doar în vara care a trecut au fost aplicate 15 sancțiuni pentru depozite ilegale de deșeuri, iar 16 oameni au fost prinși în fapt în timp ce aruncau gunoiul în natură și sancționați. Cristian Niculae a mai făcut cunoscut faptul că vor fi luate în calcul imaginile și filmările realizate de cei de la Radio Someș, iar amenzile aplicate vor fi maxime.
La ce soluții au apelat primarii din zonă?
Potrivit lui Alexandru Nășcan, primarului comunei Rodna, una dintre zonele cu probleme, situația este una veche și se poate remedia doar prin educație și mai puțin prin amendarea populației, „delictul” fiind destul de greu de dovedit.
„Educația lasă mult de dorit. Oamenii așa s-au obișnuit, să dea drumul pe apă la toate gunoaiele. Acum au unde să arunce gunoiul, dar se pare că obiceiurile nu au dispărut. I-am mai și amendat, dar e greu de demonstrat, trebuie să îl fotografiezi pe om, să poți să demonstrezi că el e cel care a aruncat”, explică Alexandru Nășcan.
Acesta mai spune că situația totuși se prezintă mai bine anul acesta comparativ cu anul trecut. Printre măsurile pe care le propune Nășcan se numără supravegherea video a zonelor unde oamenii au tendința de a arunca gunoaie.
„Camerele spion sunt deja pregătite, trebuie doar să le montăm unde știm că sunt probleme”, completează Nășcan.
Și primarul comunei Maieru, Dumitru Vasile a început să ia măsuri chiar de săptămâna trecută, când a făcut o igienizare cu ajutorul voluntarilor.
„Valea Someșului arată de toată jena. Cetățeanul așa a fost obișnuit să arunce direct în apă mizeriile. După sărbători, un băiat se va plimba pe malurile râului cu un aparat foto în mână măcar 4 ore pe zi și îi va surprinde pe cei care aruncă. Aceștia nu vor fi amendați, ci vor fi sancționați cu muncă în folosul comunității, adică puși să adune ce au aruncat ei și alții”, explică Dumitru Vasile.
Andreea Moldovan
[…] Someșul, „împodobit” de Crăciun cu gunoaie și leșuri de animale apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]