La nivel naţional, aproximativ 29.000 de absolvenţi de studii superioare nu îşi găsesc un loc de muncă şi sunt şomeri cu acte în regulă.
Cei mai mulţi şomeri şcoliţi sunt în Bucureşti, la polul opus aflând-se judeţul Teleorman. Bistriţa-Năsăud se află în partea superioară a clasamentului, judeţul nostru ocupând locul 14.

În fiecare lună, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (ANOFM) anunţă scăderea ratei şomajului în România.
Dacă aruncăm o privire pe ultimele statistici publicate de ANOFM remarcă că în luna iunie rata şomajului era mai mică decât cea din luna mai, dar şi faţă de aceeaşi perioadă corespunzătoare din 2010.
„La sfârşitul lunii iunie 2011, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 4,78%, mai mică cu 0,19 pp decât cea din luna mai a anului 2011 şi mai mică cu 2,72 pp decât cea din luna iunie a anului 2010.
Numărul total de şomeri la finele lunii iunie, de 435.961 persoane, a scăzut cu 17.106 persoane faţă de cel de la finele lunii anterioare.
Din totalul şomerilor înregistraţi, 158.815 au fost şomeri indemnizaţi şi 277.146 neîndemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 13.918 persoane, iar numărul şomerilor neîndemnizaţi a scăzut cu 3188 persoane faţă de luna precedentă”, se menţionează în statistica lunii iunie publicată pe site-ul ANOFM.
Bineînţeles se evidenţiază rata şomajului în rândul persoanelor de sex feminin şi totodată în rândul celor de sex masculin. Situaţia este similară şi în lunile precedente.
Câţi dintre şomeri sunt însă cu studii superioare, e mai greu de aflat de pe site-ul ANOFM. Potrivit econtext.ro, la nivel naţional erau, în luna aprilie, 28.501 de absolvenţi ai unei forme de învăţământ superior, şomeri cu acte în regulă. Potrivit ANOFM, numărul de şomeri în România la finele lunii aprilie, era de 493.438 persoane, în care, evident este inclus şi numărul celor cu facultate, aminti mai sus.

Capitala, liderul absolut la numărul de şomeri

Conform econtext.ro, în luna aprilie, numărul cel mai mare de şomeri cu facultate era în Bucureşti atât ca număr, cât şi ca parte din totalul şomerilor. În Capitală, numărul şomerilor era, în perioada menţionată, de 21.612 persoane, dintre care 4.150 erau absolvenţi de facultate. Adică, 19,2% din numărul total al şomerilor. Potrivit sursei citate, este cea mai mare rată de şomeri cu diplome din toată ţara! Practic, în Bucureşti, în luna aprilie, unul din cinci şomeri era absolvent de facultate, acesta fiind cel dramatic rezultat.
Pe locul al doilea în topul întocmit de econtext.ro se află judeţul Timiş. Aici, la nivelul lunii aprilie, dintr-un număr total de 6.911 şomeri, 1.026 erau absolvenţi de facultate. Adică 14,8% din numărul total al şomerilor.
Judeţul Cluj se situează pe poziţia a treia în clasament. Aici, din numărul total de 12.894 şomeri, cei cu studii superioare erau în număr de 1.124, mai precis 8,7 procente. Cu aceeaşi proporţie, de 8,7% şomeri cu studii superioare din numărul total de şomeri, este situat judeţul Hunedoara, numai că aici diferă cifrele – 11.215 şomeri, din care 974 erau cu facultate.
Locul al cincilea în clasamentul întocmit de econtext.ro este ocupat de Arad, unde din cei 8.226 şomeri câţi existau în aprilie în acest judeţ, 675 erau cu studii superioare, mai precis 8,2 procente. Din numărul total de şomeri existenţi în aprilie în judeţul Caraş Severin, 7,9 la sută erau cu calificare superioară, adică 562 persoane dintr-un total de 7.127 şomeri.
Un număr foarte mare de şomeri a înregistrat în luna aprilie şi judeţul Braşov, situat pe poziţia a şaptea în clasament, însă numărul celor licenţiaţi a fost ceva mai mic în procente decât în judeţul Caraş Severin, adică doar 7,6%. În cifre, numărul existent în aprilie era în Braşov de 12.403 şomeri, din care cu diplomă universitară 949.
Cu procentaj de peste şapte la sută şomeri cu facultate au avut şi judeţele Bihor (7,3%), Sibiu (7,1%) şi Gorj (7%).
La polul opus, adică la coada clasamentului se află judeţul Teleorman, unde dintr-un număr total de 15.913 şomeri îndemnizaţi în luna aprilie, doar 278 erau cu calificare superioară, adică 1,7 procente.

BN se află în prima treime a clasamentului

Bistriţa-Năsăud se situează în prima treime a clasamentului întocmit de econtext.ro, în ceea ce priveşte numărul şomerilor care au absolvit o formă de învăţământ superior ce nu aveau în aprilie un loc de muncă. Astfel, în judeţul nostru erau în perioada menţionată 6,3 procente şomeri licenţiaţi, mai precis 436 dintr-un număr total de 6.928 şomeri. Acest număr situează judeţul Bistriţa-Năsăud pe locul 14 în top. La începutul lunii aprilie peste 6.500 de bistriţeni nu aveau loc de muncă, numărul lor crescând cu peste o mie, faţă de situaţia de la finele lunii februarie. Rata şomajului, calculată la sfârşitul lunii martie, era cu 2,35% mai mare decât cea din martie 2008 şi cu 0,22% mai mare decât cea din luna februarie a acestui an.
Numărul total de şomeri corespunzător lunii martie a crescuse cu 1.045 persoane faţă de cel din luna anterioară, de la 5.469 persoane la 6.514 persoane. Dintre aceştia, 4.799 sunt şomeri indemnizaţi şi 1.715 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 754 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi, cu 291 persoane, faţă de luna precedentă. Din totalul şomerilor înregistraţi în luna martie, 3.756 erau bărbaţi şi 2.758 erau femei, existând o creştere de 605 şomeri în rândul bărbaţilor şi 440 în rândul femeilor, faţă de februarie.
Cei mai mulţi şomeri erau înregistraţi la agenţiile locale ale AJOFM BN din Bistriţa (35,49%), Năsăud 21,18%) şi Beclean (15,75%).

Există şi ciudăţenii

Potrivit econtext.ro, există câteva judeţe unde rata şomerilor cu studii înalte pare prea ridicată sau prea mică în raport cu economia judeţelor respective sau în raport cu economiile vecinilor. Şi au fost selectate doar două astfel de exemple: Hunedoara (8,7% din şomeri sunt licenţiaţi) şi Buzău (2,4%). Conform sursei citate, două explicaţii majore sunt în aceste cazuri: fie piaţa muncii se adresează într-o proporţie covârşitoare persoanelor cu opt clase sau maxim cu liceu, fie (cazul Buzăului) aceste persoane migrează către judeţe şi mai îndepărtate decât cele vecine.
Totuşi, dacă piaţa muncii s-ar fi adresat preponderent celor fără prea multe studii, mulţi dintre cei cu facultate ar fi migrat sau s-ar fi integrat în nivelul judeţului respectiv, conchide econtext.ro.

Liana Mureşan

 

(foto 2 – top pondere somaj – sursa: econtext.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.