Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a analizat în ședința de la data de 26 august, situația Societății Asigurare-Reasigurare Astra SA pe baza unui raport înaintat de administratorul special KPMG Advisory privind stadiul planului de redresare financiară și opțiunile existente în urma eșuării procesului de majorare a capitalului social.

„Potrivit concluziilor raportului, sunt întrunite toate cele trei condiții legale (conform art. 5, pct. 31 din Legea nr. 85/2014) care definesc starea de insolvență:
Incapacitatea vădită de plată a datoriilor exigibile cu disponibilitățile bănești;
Scăderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumătate din limita minimă prevăzută de reglementările legale în vigoare pentru fondul de siguranță;
Imposibilitatea restabilirii situației financiare a societății de asigurare-reasigurare în cadrul procedurii de redresare financiară”, informează asfromania.ro.

La 30 iunie 2015, Astra înregistra o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de circa 871 mil. lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 și un necesar de capital de aproximativ 968 mil. lei.

„În urma analizei și pe baza concluziilor raportului KPMG, Consiliul ASF a adoptat următoarele decizii:
Închiderea procedurii de redresare financiară a societății Astra;
Revocarea și încetarea atribuțiilor de administrator special ale KPMG Advisory;
Retragerea autorizației de funcționare a societății Astra;
Constatarea stării de insolvență a societății Astra și solicitarea intrării în procedura de faliment”, mai adaugă asfromania.ro.

Consiliul ASF a constatat că planul de redresare financiară nu și-a atins obiectivul central de evitare a intrării în procedura falimentului.

„Parametrii financiari au fost ținuți sub control pe parcursul implementării planului de redresare, societatea nu a mai avut pierderi la sfârșitul anului 2014, însă problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudențialitate – solvabilitatea, lichiditatea și capitalizarea – nu au putut fi readuși în marjele de conformitate în absența unei majorări de capital pe măsura necesarului determinat de auditori.

Eșuarea ultimei etape salvatoare de majorare a capitalului social al Astra, în ciuda interesului unor investitori cu reputație internațională, a fost cauzată în principal de absența colaborării din partea acționarilor principali.Conform mandatului statutar, principala preocupare a ASF în perioada următoare va fi protejarea intereselor clienților societății Astra, în strânsă cooperare cu Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), și menținerea stabilității sistemului de asigurări.

FGA este, începând din 27.07.2015, persoană juridică de drept public și are drept misiune protejarea asiguraților în cazul în care o societate de asigurare intră în stare de insolvabilitate. Pe baza evaluării mai multor scenarii, Consiliul ASF a constatat că Fondul are capacitatea de a acoperi potențialele cereri de despăgubire din partea asiguraților, în limita plafonului de 450.000 lei per asigurat, conform legislației în vigoare”, mai informează asfromania.ro.

 

 Reacția premierului nu a întârziat să apară.

„După mai mulți ani ASF a spart buboiul de corupție și fraude de la ASTRA Asigurări. Încă din 2013 Guvernul, ASF și BNR am sesizat organele penale și am informat public asupra incredibilelor matrapazlâcuri făcute de Dan Adamescu (paguba este estimată la cel puțin 500 milioane lei), dar protecția politică și mediatică pe care acesta a cumpărat-o de-a lungul anilor a fost extrem de eficientă (din banii deturnați de la asigurați 120 milioane de lei au fost folosiți pentru finanțarea „deontologilor” de la „România Liberă” care și azi dau lecții de morală tuturor în timp ce încasează bani furați, iar politicienii PDL/PNL stimulați generos au luptat cu toate armele ca să-l protejeze pe generosul domn Adamescu, cel care și acum se plimbă liniștit prin străinătate și sfidează opinia publică!)”, a declarat Premierul Victor Ponta, citat de portalul stiripesurse.ro.
De asemenea, premierul susține că asigurații nu se află în pericol.
„Vreau să spun foarte clar ca niciun asigurat (persoană fizică sau juridică) nu este în pericol, măsurile luate de ASF în baza legislației acoperă orice risc – dar refuz să accept ca pentru 500 milioane fraudă și după ce a fost falimentată intenționat cea mai mare societate de asigurări din România vom rămâne iar fără niciun vinovat”, a adaugat Victor PONTA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.