Peter Pellegrini, candidat al coaliției naționaliste de stânga și aliat-cheie al premierului populist Robert Fico, a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia, învingându-l pe pro-occidentalul Ivan Korcok în turul doi de scrutin desfășurat sâmbătă. Pellegrini a obținut 59,31% din voturi, în timp ce Korcok a obținut 40,68%.

Prezența la urne sâmbătă a fost estimată la peste 57%, cea mai mare înregistrată din 1999.

Analiza anticipa o prezență la vot de peste 50%, ceea ce ar fi favorizat candidatura lui Pellegrini. Acesta a mobilizat alegătorii lui Stefan Harabin, clasat pe locul al treilea în primul tur, cu un discurs anti-NATO și pro-Rusia.

Korcok, fost ministru de externe, a avut sprijinul opoziției progresiste și liberale, susținând Ucraina împotriva invaziei rusești și criticând guvernul pentru încălcarea statului de drept.

Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, fost prim-ministru și membru al partidului populist SMER-SSD, a avut un rol-cheie în formarea coaliției de la putere. El a declarat că rezultatele din primul tur au arătat dorința majorității pentru un președinte care să apere interesele naționale.

Președintele Slovaciei nu deține multe puteri executive, dar poate influența numirea guvernului și a oficialilor din justiție, precum și să se opună prin veto la legi.

Alegătorii slovaci au preferat să nu ofere partidului de la putere și președinția în trecut, așa cum s-a întâmplat în 2019, când Zuzana Čaputová a câștigat președinția. Ea a renunțat să candideze pentru un nou mandat, invocând atacurile la adresa sa și a familiei sale din partea guvernului ultranaționalist condus tot de Fico.

1 COMENTARIU

  1. Populația a votat și e împotriva nebuniei Occidentului de a provoca Rusia. De ce ați scris ”anti-Ucraina” în titlu și nu ”pro-Slovacia”? Se putea să mai rău și să fi scris ”pro-Rusia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.