Ocolul Silvic al municipiului Bistrița este singura structură din subordinea Primăriei Bistrița care se autosusține și-i mai rămân și bani să vireze la bugetul orașului. Cu toate acestea și în acest caz peste 65% din bugetul stabilit merge pe salariile angajaților.
Ocolul Silvic al municipiului Bistrița nu doar că se autosusține din veniturile realizate, ci este chiar pe profit, aducând bani la bugetul municipiului. Potrivit unui raport aprobat de Consiliul Local al municipiului, în luna februarie veniturile ocolului silvic trec de trei milioane de lei.
Acestea sunt compuse din venituri silvice în valoare de 2,6 milioane de lei și venituri din pepiniera silvică în valoare de 15.000 de lei. La acestea se adaugă venituri din alte activități în sumă de 358.625 de lei.
Astfel, bugetul instituției este completat de venituri din servicii prestate în valoare de 93.000 de lei, imputații cioate – 8.000 de lei, din redevențe și chirii – 10.000 de lei, alte venituri din exploatare – 98.625 de lei.
Ocolul Silvic oferă și servicii de vânătoare, iar veniturile rezultate din această activitate nu sunt impresionante, însă nici de ignorat. Din vânătoare, ocolul silvic a făcut aproape 50.000 de lei.
Cheltuielile estimate ale Ocolului Silvic al municipiului Bistrița pentru anul în curs ajung la 2,7 milioane de lei, ușor sub veniturile realizate. Pe ce merg acești bani ?
65% din venituri merg pe salariile angajaților
Mare parte din venituri, 1,7 milioane, merge pe salariile angajaților. Ocolul Silvic are în jur de 30 de angajați. Pentru bunuri și servicii merg 590.150 de lei, pe impozite, taxe și vărsăminte 65.000 de lei și pe alte cheltuieli de exploatare merg alți 276.500 de lei.
După plata taxelor și impozitelor, ocolul silvic rămâne cu un profit de 238.130 de lei. Jumătate din această sumă (119.065 de lei) va ajunge la bugetul municipiului Bistrița, în timp ce cealaltă jumătate reprezintă finanțarea unor investiții.
În total, Ocolul Silvic va avea la dispoziție 460.503 lei pentru finanțarea investițiilor. 94.370 de lei reprezintă 50% din profitul anului 2019, 110.000 de lei amortizarea anului 2020, iar 256.130 de lei reprezentând rezervele legale pentru investiții constituite din profitul anilor anteriori.
Anul acesta, ocolul silvic are în plan să se doteze cu un calculator și proiector pentru sala de ședințe în valoare de 7.500 de lei, o autoutilitară pentru vânătoare în valoare de 25.000 de lei și o mașină de tuns gardul viu de 3.000 de lei.
De asemenea, 425.000 de lei vor merge pe amenajarea punctului termic nr. 29 din Ștefan cel Mare, transformat în sediu pentru instituție.
Ocolul Silvic controlează suprafeţe întinse de pădure, inclusiv cea din Wonderland, dar şi de pe teritoriul comunei Livezile sau al comunei Dumitra.
Ocolul Silvic al municipiului Bistriţa a fost înfiinţat în anul 2002, cu o suprafaţă de început de 4.925 de hectare, fond forestier proprietatea municipiului Bistriţa şi a comunei Livezile.
Odată cu modificarea legislaţiei şi apariţiei Legii nr. 46/2008 privind Codul Silvic, a apărut necesară transformarea Ocolului Silvic al municipiului Bistriţa din instituţie publică cu personalitate juridică în regie publică locală cu specific exclusiv silvic. Astfel din anul 2009, Ocolul Silvic funcţionează ca regie publică locală a municipiului Bistriţa.
Regia are în administrare fondul forestier proprietate publică a municipiului Bistriţa şi a comunei Livezile, în suprafaţă totală de 5.693 ha, din care municipiul Bistriţa 3.418 ha şi comuna Livezile 2.235 ha.
Plusul Ocolului Silvic este preluarea în gestiune a fondului de vânătoare 24 Cuşma, ce deţine un important fond cinegetic, cu specii de vânat mic, dar şi de vânat mare.
Fondul de vânătoare Cuşma aduce bani buni la buget
Astfel, mare parte din fonduri vin tocmai de la fondul de vânătoare râvnit de mai toate asociaţiile de vânătoare din judeţ şi nu numai. Acest lucru este confirmat şi de veniturile importante ale ocolului silvic, dar şi de preţurile practicate pentru vânat.
Și anii trecuți veniturile ocolului silvic au fost însemnate. Cifra de afaceri înregistrată de ocolul silvic trece de un milion de lei încă din anul 2010. Pentru anul 2018, ocolul silvic raporta o cifră de afaceri de 3,5 milioane de lei și un profit net de 387.885 de lei, pentru anul 2017 3,1 milioane de lei și un profit de aproape 700.000 de lei, iar pentru anul 2016 o cifră de afaceri de aproape 3 milioane de lei și profit de jumătate de milion de lei.
Nici nu e de mirare că vânătoarea a adus sume frumușele la buget, dacă luăm în calcul prețurile practicate pentru acest sport al bogaților.
Astfel, pentru un cerb comun vânătorii trebuie să plătească până la 8.800 de euro, în funcţie de valoarea exemplarului împuşcat. Un cerb rănit, dar nerecuperat scoate din buzunarele vânătorilor 500 de euro, iar un foc greşit 100 de euro.
După cerb, ursul este următorul cel mai scump animal. Pentru un astfel de exemplar se plăteşte până la 4.000 de euro piesa, în funcţie de valoare. În cazul în care animalul nu a fost recuperat, vânătorul trebuie să plătească 1.000 de euro.
Tariful de împuşcare pentru ciută este de 200 de euro. Pentru un animal rănit şi nerecuperat, vânătorii trebuie să plătească 100 de euro. În cazul căpriorului mascul, vânătorii pot să scoată din buzunare şi aproape 3.000 de euro. Mistreţul ajunge să coste şi 750 de euro.
Doar taxa de organizare a unei partide de vânătoare începe de la 50 de euro per vânător participant şi ajunge la 100 de euro, în cazul în care vânatul este în zona optima de bătaie a armei. Tot 100 de euro se percepe şi pentru organizarea pentru o zi de vânătoare mixtă de urşi şi mistreţi.
Nu doar pe vânătoare percepe bani Ocolul Silvic al municipiului Bistriţa, ci şi pentru cazare. Pentru o zi de cazare la cantonul silvic Dealul Negru se percepe 100 de euro, iar tariful total pentru masă pe zi ajunge la 50 de euro de vânător.
Ocolul Silvic pune la dispoziţie şi maşini de teren, cu 10 euro pe oră sau 75 de euro pe zi. Microbuzul costă şi el 115 euro pe zi. Dacă vreţi să închiriaţi arme vă costă 25-30 de euro pe zi.
Nici fotografiatul şi filmatul nu sunt gratuite. Cei care vor să surprindă flora şi fauna şi habitatele acestora, în scop comercial, trebuie să plătească 100 de euro per zi/operator, în cazul fotografierii şi 200 de euro/zi/operator în cazul filmărilor. Cei care însoţesc operatorii la fotografiere şi filmare trebuie să plătească şi ei jumătate.
Nopoi… mai bine te duci la Budacu de Jos la poligonul de tir sportiv al smecherului de Secoban , unde contracost mult mai ieftin, poti sa-ti pui desenat pe hartie macheta oricarui vanat … si sa tragi cu pusca in el pana te stropseste , nu te costa atatia bani si nici nu risti sa-si ” sara usrsul in cap ” !