Deoarece mitingurile şi presiunile de ordin mediatic nu au înduplecat Guvernul României, sindicaliştii bistriţeni au dat în judecată instituţiile pe care le consideră responsabile de diminuarea salariilor cu 25%. Cadrele medicale, poliţiştii, dascălii şi funcţionarii publici sunt hotârâţi, mai mult ca oricând, să-şi recupereze banii, pe care ei consideră că îi merită cu prisosinţă. Pe de altă parte, sindicaliştii din sistemul bugetar bistriţean susţin că reducerea salariilor este un act ce contravine legii.

Cum era de aşteptat, cei mai înverşunaţi au fost sindicaliştii din învaţământ. Titu Rauca, liderul F.S.L.I. Bistriţa-Năsăud, susţine: ,,Am început acţiunea la Curtea de Apel Cluj pentru recuperarea banilor, în speţă cei 25% din banii care au fost reţinuţi pentru perioada concediilor”. Nici Ionel Tompa, de la F.S.I. ,,Spiru Haret” nu se lasă mai prejos şi sare în apărarea cadrelor didactice afiliate. Acesta susţine că sindicatul pe care îl reprezintă ,, a purces la o actiune perfect legală: rcuperarea banilor reţinuţi pe nedrept”. Adrian Crăciunescu, liderul PRO LEX Bistriţa-Năsăud consideră îndreptăţită acţiunea sindicaliştilor pe care îi reprezintă.
Titu Rauca: ,,În instanţă apărăm drepturile tuturor membrilor de sindicat”
Reamintim că la începutul  lunii iulie a.c. Guvernul a decis ca salariile bugetarilor să fie reduse cu 25%. Liderul judeţean al Fedraţiei Sindicatelor Libere din Învaţământ, Titu Rauca, a declarat pentru ,,Gazeta de Bistriţa” că nu doar interesele cadrelor didactice care activează la catedră vor fi apărate. ,,În instanţă vom apăra interesele tuturor celor care fac parte din sindicatul nostru şi care, evident, îşi doresc recuperarea sumelor pierdute. Aici mă refer la cei 25% din concediul de vară. După întrunirea liderilor judeţeni, care a avut loc vineri (n.r.-3 decembrie 2010), am primit documentaţia, documentaţie pe care o vom trimite liderilor sindicali din judeţul Bistriţa-Năsăud. Aici este specificat tot ceea ce trebuie să completeze pentru procesul pe care urmeaza să îl intentăm. Urmează ca ei să ne înainteze, ulterior, aceste documente, iar noi vom introduce acţiunea judecatorească de recuperare a sumelor pentru concediul din vara anului 2010” a punctat liderul filialei judeţene a F.S.L.I.
Ionel Tompa, lider F.S.I. ,, Spiru Haret”: ,,Momentan, vorbesc doar din punctul de vedere al dascălilor de la C.N. Andrei Mureşanu”.
,,Noi vrem să recuperăm cei 25 % care au fost reţinuţi pentru perioada concediilor de vară. Noi am înaintat deja actiunea, am angajat o casă de avocatură care să ne reprezinte şi, ţinând seama de faptul că în situaţii similare, procesele au fost câştigate, sperăm să câştigăm şi noi, iar apoi ne vom recupera banii.” a punctat profesorul Ionel Tompa. Liderul F.S.I. a mai ţinut să precizeze că sindicatul în cauză sprijină toate acţiunile individuale ale cadrelor didactice afiliate la acest organism sindical.
Sindicaliştii bistriţeni din învătământ, mereu nehotărâţi, mereu divizaţi!
Sindicaliştii din Bistriţa-Năsăud nu s-au arătat niciodata prea hotărâţi în ceea ce priveşte participarea la acţiuni ample de protest. Mai tot timpul au oscilat între a particpa sau nu. Să fie de vină calmul ardelenesc (,,No, lasă să vedem ce fac şi alţii!”)? Această permanentă teamă de exprimare a doleanţelor şi teama de sinceritate nu au adus nimic benefic activitaţii sindicale. Cel puţin în educaţie rezultatul a fost unul previzibil: F.S.L.I-ul, condus la nivel judeţean de Titu Rauca, a primit o grea lovitură:  mulţi dascăli au ,,dezertat” şi l-au urmat pe  Ionel Tompa în tabăra F.S.I. ,,Spiru Haret”.
Între Rauca şi Tompa, dascălii bistriţeni au un singur scop: recuperarea banilor
Eternul lider de sindicat al cadrelor didactice din Bistriţa-Năsaud, Titu Rauca, consideră că, deşi sindicaliştii din învăţămănt ar trebui să urmărească doar interesele celor care activează în acest domeniu, pentru unii interesele politice primează. Astfel, acesta a declarat: ,,Deocamdată şi-au manifestat intenţia cei de la INFOEL, unii dintre profesori chiar au trimis cereri de dezafiliere. Se pare că mai au intenţia şi cei de la Colegiul Naţional ,,Andrei Mureşanu”. Dar, momentan, aceştia nu au inaintat documentele.” Cât priveşte presupusul conflict cu Ionel Tompa, Rauca a ţinut să precizeze: ,, Domnul Tompa a fost preşedinte de partid, activ, iar apoi de onoare, iar în legea sindicatelor exista o incopatibilitate în acest sens, intre funcţii ocupate în partid şi funcţii ocupate în sindicatele din învăţământ.” În plus, Titu Rauca plusează şi spune că este în perfectă cunoştinţă de cauză  în ceea  ce priveşte  acţiunea lui Ionel Tompa: ,, Ştie toată lumea că acest sindicat (n.r.- F.S.I.) este afiliat la CNSLR Fraţia, care este la remorca Partidului Social Democrat. Deci lucrurile sunt foarte clare!” Rauca mai precizează ca F.S.L.I. nu face politica  partidului de guvernamânt, indifirent care ar fi acela: ,,atunci când ne-au fost încălcate drepturile, am ripostat prin greve, mitinguri, marşuri, pichetări, sancţionând astfel orice guvernare care ne-a încălcat drepturile socio-profesionale.” Liderul sindical mai menţionează că, în conformitate cu statutul sindicatelor democratice, membrii acestora pot fi înregimentaţi politic, dar trebuie să apere drepturile oamenilor pe care îi reprezintă din punct de vedere social şi profesional. Referindu-se tot la Ionel Tompa, Rauca  punctat :,,Oamenii dacă vor să facă partizanat politic …este treaba lor! Sindicatele au altă activitate şi anume apararea drepturilor socio-profesionale ale membrilor de sindicat.”
Ionel Tompa, care, în tandem cu Doina Pană ( fost secretar de stat pe la  ministerul de resort), a convins cadrele didactice de la Colegiul Naţional ,, Andrei Mureşanu” Bistriţa, respectiv de la INFOEL să părăsească barca la  a cărei timonă se află, momentan, Titu Rauca, îndreptându-i spre F.S.I. ,,Spiru Haret”, susţine: ,, În instituţia în care activez au mai rămas doar 3-4 persoane la sindicatul F.S.L.I. Deci, asta este situaţia, starea de fapt! Va avea loc o conferinţă judeţeană, unde se va alege o conducere. La Bârgău este într-adevăr o colegă care a constituit o organizaţie ce s-a afliliat prima la F.S.I. Personal, am fost contactat de mai mulţi colegi din judeţ, care mi-au cerut informaţii despre cum pot părăsi F.S.L.I.-ul. Aceştia şi-au exprimat dorinţa de a se înscrie în noul  sindicat, din care şi eu fac parte.” Cât despre afirmaţiile lui Titu Rauca, Ionel Tompa a spus: ,,Domnul Rauca spune multe vrute şi nevrute. Nici măcar nu cunoaşte noua lege a învăţământului. Vreau să-i spun că în momentul de faţă nu am nicio funcţie executivă în partid. Nu văd unde este incompatibilitatea.” Tompa mai afirmă că momentan ocupă o funcţie onorifică, cea de presedinte de onoare a Partidului Conservator-filiala judeţeană Bistriţa-Năsăud, deci este este un simplu membru de partid. În opinia sa, are tot dreptul de a fi lider de sindicat, mai ales că a mai fost ales cu ani în urmă lider de sindicat, deşi era preşedinte P.C. Bistriţa-Năsăud. Colegii, spune acesta, au insistat să îi reprezinte la nivel sindical, în caz contrar ameninţând cu demisia în grup din F.S.L.I., ,,în ciuda presiunilor la care au fost supuşi de Rauca, Duicu şi Moceanu”. În plus, ,,eu pot să le demonstrez că ei sunt captivi politic. Este prima dată când declar acest lucru. Am date certe! Dascălii au fost nemulţumiţi de activitatea lor(n.r.-F.S.L.I.) profesională, deci nu este vorba de niciun factor politic.”   Tompa mai spune că din sindicatul pe care îl reprezintă fac parte cadre didactice cu opţiuni politice diferite (inclusiv ai aprtidelor aflate în coaliti de guvernare), deci nu poate fi vorba despre ,,o masă amorfa, o masă de manevră”. Cert este că, indiferent de sindicatele care îi reprezintă, profesorii aşteapta un lucru simplu, dar indispensabil: banii.
SANITAS nu se predă!
Dupa ce reclamaţia administrativă pe care au făcut-o la unitatea la care lucrează nu a avut niciun rezultat, circa 2.500 de persoane care lucrează în sistemul sanitar sunt hotărâte să acţioneze în instanţă statul român. Viorel Viţelariu spune că în momentul de faţă sindicatul este în tratative cu avocaţii, că se completeaza documentaţia necesară, urmând ca în circa două săptămâni să se acţioneze în instanţă.
PRO LEX sau PRO DOMO?!
La sfârşitul lunii noiembrie, 370 de poliţisti bistriţeni au dat în judecată statul român, în speranţa vor obţine anularea deciziei Guvernului privind tăierile salariale cu 25%. Purtătorii de uniforme albastre au fost foarte vehemenţi în ultima perioadă a lui 2010, de pomină rămânând mitingul din 24 septembrie, când s-au ghidat după principiul ,,Să-mi sară basca!”. Sau după principiul ,,Mă doare la bască!”? Astfel, ajunşi, făra autorizaţie, la Cotroceni, mai mulţi protestari şi-au aruncat caschetele în curtea palatului. Deci, pro lex sau pro domo? Tot în septembrie poliţiştii au decis să îşi reducă activitatea, pentru câteva zile, la 75%, motivând că sunt plătiţi exact cu acelaşi procent din salariu. O parte dintre aceştia au refuzat să mai participe la audieri în dosarele penale, nu au mai dat amenzi şi nu au mai dirijat circulaţia.
 
Adrian Crăciunescu, liderul Pro Lex Bistriţa-Năsăud afirmă: ,,Eu sunt om al legii şi prin statutul meu trebuie să apăr legea. În consecinţă, mijlocul meu de protest trebuie să fie unul legal. Astfel, am depus în instanţă 370 de dosare pentru recuperarea celor 25%. Dacă vom pierde, vom face apel, iar dacă nici în acest mod nu ne vom recupera banii, vom apela la CEDO.” Liderul sindical mai spune că au fost stabilite deja primele termene de judecată la Tribunalul Bistriţa. Prima înfăţişare va avea loc în data de 4 ianuarie 2011.
Şi funcţionarii din Primăria Bistriţa îşi vor banii înapoi
Cum liderul sindical de la Primăria Bistriţa are centura neagră la karate Kyokushin, deci este, o luptătoare (Aut vincere, aut mori!), ar fi părut absurd ca funcţionarii care activează în această instituţie să se lase învinşi. Adriana Guţă a precizat: ,,Nu am depus încă dosarele la tribunal, dar în cel mult o săptămână o vom face. Din cei 255 de sindicalişti toţi sunt nemulţumiţi de salariile pe care le primesc şi îşi doresc cu ardoare să primească retroactiv ceea ce li se cuvine. Vom angaja o casă de avocatura să ne reprezinte şi sperăm că vom câştiga! Ne apărăm doar drepturile”

Cei de la Finanţe nu se lasă. Doar sunt specialişti în recuperări, nu?
Sindicaliştii de la Finanţe nu renunţă nici ei cu una, cu două la vechile salarii. Văzându-se cu buzunarele mult mai subţiri, sar la gâtul statului român şi, aidoma colegilor din alte sindicate, îl dau în judecată. Liderul sindicaliştilor (300 la număr), Costel Aaron, a precizat în nenumărate rânduri că angajaţii ,,finanţişti” sunt total nemulţumiţi de salariile trunchiate pe care le primesc.
Cu alte cuvinte…
Unii bugetarii au pierdut chiar şi 2.000 de lei în urma reducerilor salariale de 25%. Calculul a fost făcut în funcţie de venitul mediu pe care îl câştigă diferite categorii sociale, de la şomeri, până la preoţi. Indiferent ce efecte pozitive ar avea pe termen lung aceste măsuri, cei care ,,lucrează la stat”( şi pentru statul român) trăiesc în prezent şi se gândesc la ziua de mâine, pentru că astăzi le este foame, nu peste trei-patru ani. Aşa că acestora le-a rămas o singură soluţie: instanţa judecătorească. ,,Şi luptă şi dăi” prin sălile tribunalelor în căutarea  veniturilor care de ceva vreme sălăşluiesc bine mersi la bugetul de stat. Doar Banca Naţională a României a apreciat ca fiind un lucru pozitiv reducerile salariale. Deh, bancerii pot zice! Cureaua o strânge bugetarul!
 Raimond PETRUŢ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.