Simon Harris a fost inaugurat în funcția de prim-ministru al Irlandei într-o ceremonie desfășurată marți, devenind cel mai tânăr lider din istoria țării și primul fără o diplomă universitară, conform Reuters.

La 37 de ani, Harris este cunoscut pentru rolurile sale anterioare ca ministru al învățământului superior și apoi al sănătății, fiind remarcabil pentru gestionarea inițială a pandemiei COVID-19 în Irlanda. A fost ales lider al partidului liberal-conservator Fine Gael în luna precedentă, după demisia surpriză a fostului premier Leo Varadkar.

Varadkar, care a deținut funcția de premier din 2017 și a fost primul lider homosexual al țării, a stabilit el însuși un record ca cel mai tânăr premier la vârsta de 38 de ani. Reuters observă că noul premier se confruntă cu aceleași probleme structurale care au marcat ultimii ani ai guvernării lui Varadkar, cum ar fi lipsa acută de locuințe la prețuri accesibile și fluxul mare de solicitanți de azil din cauza conflictului din Ucraina.

Harris preia conducerea unei coaliții de guvernare formată din 3 partide, având un mandat limitat în ceea ce privește inițiativele noi. Se așteaptă ca acesta să anunțe o remaniere a cabinetului format din 18 ministere în zilele următoare, excluzând deja doi miniștri cheie, Michael Martin și Michael McGrath.

Traseul profesional al lui Harris este descris ca fiind neobișnuit, renunțând la studiile universitare pentru a intra în politică la vârsta de 20 de ani. El a fost ales în parlament la vârsta de 24 de ani și numit ministru înainte de a împlini 30 de ani.

În ciuda angajamentului său de a rezolva criza locuințelor din țară, Harris recunoaște că va fi nevoie de ani pentru a aborda problemele de pe partea de ofertă. Recent, prețurile locuințelor din Irlanda au continuat să crească, reprezentând în continuare o preocupare majoră pentru locuitorii țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.