Comisarul şef Simion Baciu de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi este sub control judiciar.

Baciu este acuzat de luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu în formă continuată.

 

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 17.03.2016, față comisarul şef de poliţie Simion Baciu din  
cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud.

Potrivit procurorilor, Simion Baciu este acuzat de:
– luare de mită în formă continuată, (patru acte materiale),
– abuz în serviciu în formă continuată, (două acte materiale).

Anchetatorii mai arată că în perioada 29.05.2015 – 03.10.2015, Baciu Simion, în calitate de ofițer de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud, a pretins și primit de la mai multe persoane foloase necuvenite printre care suma de 200 lei și circa 6 mc de material lemnos.
„Pretinderea și primirea banilor și a celorlalte foloase necuvenite au fost făcute de inculpat în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau a unor acte contrare acestor îndatoriri, privind favorizarea unor candidați la examinarea practică în vederea obținerii permisului de conducere sau adăugării de noi categorii la acest document.
În două dintre cazuri, inculpatul Baciu Simion i-a promovat pe candidați în condițiile în care aceștia nu dețineau cunoștințele practice și abilitățile necesare pentru promovarea probei respective.
Acest lucru a avut ca urmare obținerea unui folos necuvenit pentru candidații respectivi (promovarea frauduloasă a probei practice) concomitent cu vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud”, se arată într-un comunicat al DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar,  Simion Baciu trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv activitatea de examinare a candidaților, la proba teoretică și practică, în vederea obținerii permisului de conducere și în vederea adăugării de noi categorii,
f) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,

„Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Baciu Simion i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai precizează procurorii DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.