Printr-un Plan Urbanistic Zonal, dezvoltatorii lanțului de magazine de bricolaj Dedeman se angajau să amenajeze un sens giratoriu chiar lângă vechea pasarelă, pentru a fluidiza traficul. Între timp, magazinul a fost ridicat și deschis, iar sensul giratoriu a fost uitat. Acesta a fost readus în discuție de noii investitori din zonă, care deja s-au întâlnit cu primarul Ioan Turc pentru a discuta pe această temă.

În 2011, Dedeman venea în fața Consiliului Local al municipiului Bistrița cu un Plan Urbanistic Zonal, întrucât voia să ridice, în locul fostei fabrici ARIO un magazin de bricolaj. Potrivit PUZ-ului de atunci, magazinul ce urma să fie amenajat în Bistrița se întindea pe 12.700 de metri pătrați și avea 470 de locuri de parcare subterane.

Proprietarii Dedeman au cumpărat la Bistrița două hectare de teren, pentru care au plătit nu mai puțin de 1,6 milioane de euro, la care s-a adăugat și TVA-ul. Acesta a fost vândut de administratorul judiciar al ARIO, aflat la acea vreme în insolvență.

Zona de aprovizionare era prevăzută spre nord-est, iar cea destinată publicului și clienților spre strada Sigmirului, unde era prevăzut un sens giratoriu. Arhitectul propunea un acces nou dinspre strada Industriei și refacerea îmbrăcăminții asfaltice de pe strada Sigmirului.

Ei bine, parcarea subterană din PUZ nu s-a mai realizat, ci doar una la sol, mult mai puțin generoasă. Nu s-a mai realizat nici sensul giratoriu, specificat în PUZ. Despre acest sens giratoriu a amintit inclusiv viceprimarul Sorin Hangan, la ultima ședință de Consiliu Local, acesta făcând parte din CL și acum mai bine de 10 ani, când a fost aprobat PUZ-ul în cauză.

Singurul sens giratoriu din zonă este cel din capătul străzii Drumul Sigmirului cu strada Drumul Cetății. În condițiile în care lângă Dedeman urmează să mai fie ridicat un centru comercial, sensul giratoriu promis acum mai bine de un deceniu, mai că se impune deja.

Investitorii din zonă se „angajează” să facă sensul giratoriu

Într-o adresă înaintată Consiliului Local, investitorul Marius Negrea susține că dezvoltatorii din zonă s-au așezat la masă cu primarul Ioan Turc și a revenit în discuție sensul giratoriu uitat de Dedeman, care, se pare, se va realiza până la urmă. Se pare că inițiativa a aparținut chiar edilului municipiului, Ioan Turc:

„În 5 octombrie 2023, la inițiativa domnului primar și cu participarea acestuia, dar și a altor persoane abilitate din cadrul primăriei, a avut loc o discuție împreună cu reprezentanții Dedeman, Lidl, PIM Corporation și ai subscriselor societăți în scopul identificării celei mai bune soluții pentru fluidizarea circulației auto din intersecția străzilor Sigmirului – Compozitorilor, prin crearea sensului giratoriu din intersecție și realizarea unei a treia benzi din strada Drumul Cetății. Raportat la faptul că sensul giratoriu propus prin PUZ Dedeman aprobat în 2011 nu a fost realizat până astăzi, ca urmare a abordării fostei administrații, dar și a faptului că există două documentații de urbanism în faze de elaborare/aprobare (PUZ Lidl și PUZ Regenerare urbană Sigmirului Nord) care studiază această zonă, discuțiile s-au concretizat în punerea de acord în privința adoptării unei soluții unice de proiectare și reglementare. Astfel, în cel mai scurt timp posibil vom veni în fața Consiliului Local, atât noi, cât și restul investitorilor din zonă cu o propunere unică de reglementare a zonei și care va decongestiona una dintre cele mai problematice intersecții din Bistrița”, se arată în documentul înaintat CL de Consult Imobil SRL.

Ce prevede PUZ Regenerare Urbană Sigmirului Nord

PUZ Regenerare Urbană Sigmirului Nord, la care se referă investitorul Marius Negrea, prevede reîncadrarea subzonei A2 (subzonă dedicată activităților agrozootehnice, cu regim de construire discontinuu) în UTR IS2 – subzona instituțiilor publice și serviciilor de tip comercial.

„Această schimbare ar asigura posibilitatea reconversiei funcționale a imobilelor industriale existente azi pe parcelă și ar permite transformarea zonei din una industrială în o zonă urbană dominată de activități și servicii comerț și activități terțiare orientate către sectorul locativ dezvoltat recent în zonă. Concret, imobilul 76814-C1 care ocupa cea mai mare parte a amplasamentului va fi transformat parțial în clădire de tip mall, partea neafectată păstrându-și caracterul actual, acesta încadrându-se și el în funcțiunile admise de IS2. Imobilele existente parazitare vor fi desființate, iar clădirile principale nu își vor amplifica volumul, ci se vor organiza în interior prin realizarea unor planșee intermediare în vastele spații interioare al clădirilor industriale existente”, se arată în PUZ-ul respectiv.

Acolo se vorbește și de propunerile în ceea ce privește circulația în zonă: lărgirea străzii Drumul Sigmirului de la două la trei benzi de circulație și „prin amenajarea platformei carosabile din zona NE a amplasamentului sub forma unei alei carosabile de incintă cu acces nerestricționat și care va favoriza legătura cu drumul NE propus prin PUZ Dedeman”.

Marius Negrea vrea să amenajeze lângă Dedeman, pe locul fostei turnătorii ARIO un complex comercial, care se va întinde pe aproape 9.000 de metri pătrați. Acesta a cumpărat o parte din halele ARIO în anul 2018, când au fost scoase la vânzare, în cadrul procedurii de faliment.

La parter, pe 8.367 de mp vor fi amenajate spații comerciale, iar pe 2.800 de mp va fi amenajată o piațetă, cu coridor exterior cu ieșire în parcarea din spate, parcări și o cale de acces auto.

La etaj, sunt prevăzute spaţii comerciale pe o suprafaţă de 1890,50 mp, grupuri sanitare şi spaţii tehnice, anexe şi depozite. Suprafaţa amenajată la etaj este de 2130,50 mp.

Proiectul prevede și amenajarea a 270 de locuri de parcare, poziţionate în două parcări principale, una în faţă, alta în spatele complexului.  Vor fi amenajate și trasate 3 locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități, 3 locuri de parcare familiale. De asemenea, vor exista 5 instalații de încărcare mașini electrice.

În parcare vor fi amplasate şi două separatoare de produse petroliere (hidrocarburi), dar şi unul de grăsimi, precum şi două containere pentru colectarea selectivă a recipienților din plastic, sticlă, metal.

Aceste containere vor fi branșate la rețeaua de energie electrică, pentru eliberarea bonului sau a contravalorii acestor recipienți. De asemenea, pe tot perimetrul incintei ar urma să fie plantat gard viu, dar și minim 20 de arbori.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.