Senatorii ne costa circa 17.000 de euro pe trimestru
Social-democratul Prunea, prolific doar financiar
Cei doi senatori bistriteni, Nicolae Danut Prunea (PSD) si Ioan Sbirciu (PDL), au cheltuit de la bugetul Senatului aproximativ 17.000 de euro, fiecare, in trimestrul al treilea al acestui an.
Daca parcurgem declaratiile de avere ale celor doi senatori bistriteni, se poate vedea cu ochiul liber ca Nicolae Danut Prunea a prosperat din postura de ales.
Chiar daca cei mai multi romani inca o duc foarte greu, reprezentantii lor in Parlamentul Romaniei nu se pot plange de asa ceva, desi in comparatie cu omologii lor din UE nu au salarii foarte mari. Acestea ajung undeva la o mie de euro. Insa, parlamentarii beneficiaza de o sumedenie de facilitati, care le protejeaza bine buzunarele personale, dar care usureaza bugetul statului de sume uriase de bani, fara sa mai conteze ca este o perioada de grea austeritate.
Daca deputatii din judetul Bistrita-Nasaud ne costa, la un calcul sumar, circa zece mii de euro fiecare pe un trimestru, si asta in conditiile in care cheltuielile acestora nu sunt publicate detaliat pe site-ul Camerei Deputatilor ca si in anii anteriori, suma care le revine senatorilor bistriteni, doi la numar, este aproape dubla.
In acest numar, vom prezenta suma totala de care a beneficiat Danut Prunea in calitate de senator, activitatea sa in Camera superioara a Legislativului Romaniei, dar si evolutia averii sale comparand declaratia de avere depusa la inceput de mandat si cu cea depusa anul acesta.
Peste zece mii de euro, costuri ca senator
Senatorul social-democrat Nicolae Danut Prunea a costat Senatul Romaniei nu mai putin de 16.736,32 euro, adica 71.966,22 lei.
Conform datelor publicate pe site-ul Senatului, Danut Prunea a incasat lunar o indemnizatie neta in suma de 4.232 lei. Per total trimestru, venitul senatorului se ridica la 12.696 lei. Pe langa salariul sau de senator, alesul bistritean, ca de altfel toti colegii sai din Parlamentul Romaniei, are dreptul de a deconta anumite sume. Astfel, diurna pentru deplasare in teritoriu se ridica, in trimestrul al treilea, la 2.413 lei (iulie – 603,3 lei, august – 603,3 lei si septembrie – 1.206,6 lei), iar pentru diurna de deplasare in Bucuresti, a decontat 2.292,54 lei (iulie – 0 lei, august – 603,3 lei, august – 1.689,24 lei). Parlamentarilor le este asigurata, bineinteles, si cazarea, astfel ca factura de plata pentru senatorul Prunea s-a ridicat la suma de 22.563 lei in trimestrul III (iulie – 7.602,75 lei, august – 7.602,75, septembrie – 7.357 lei). De asemenea, pentru a ajunge in teritoriu, mai precis in colegiul in care a fost ales, alesul bistritean a decontat pentru transport 4.553,2 lei. In acest caz trebuie sa precizam ca, potrivit datelor publicate pe site-ul Senatului, in luna iulie Prunea nu a decontat niciun leut, insa pentru luna august este mentionata suma de 453,92 lei, iar in septembrie cheltuielile sunt de zece opri mai mari, acestea ridicandu-se la o valoare de 4.099,28 lei. Costul abonamentului de telefonie mobila este suportat si el de la bugetul Camerei superioare a Legislativului, in trimestrul al treilea factura senatorului bistritean ridicandu-se la 222,36 lei.
La un calcul scurt, suma rezultata pentru „intretinerea” lui Danut Prunea in Senatul Romaniei se ridica la 44.740 lei, adica 10.405 euro, in trimestrul al treilea al acestui an.
Biroul senatorial costa circa 6.000 de euro pe trimestru
Cat priveste cheltuielile pentru biroul senatorial, Nicolae Danut Prunea a decontat in total 27.225,92 lei, adica 6.331,6 euro in trimestrul al treilea.
Astfel, pentru materiale de intretinere senatorul bistritean a cheltuit in luna iulie 3.782 lei, in august – 4.467,72 lei, iar in luna septembrie – 4.663,9 lei, de unde rezulta un total de 12.913,62 lei. Pentru chirie si utilitati, Prunea a mai decontat in trimestrul trei 573,3 lei (iulie – 0 lei, august – 409,3 lei, septembrie – 164 lei). Cea mai mare suma decontata de parlamentarul bistritean pentru biroul sau senatorial este cea pentru salariile personalului angajat aici – 13.739 lei. Mai precis in luna iulie cuantumul salariilor pe care senatorul le-a platit se ridica la 5.268 lei, in august – 3.833 lei, iar in septembrie a avut nevoie de 4.638 lei.
Activitate in prag de campanie electorala
Activitatea de pana acum in Senatul Romaniei a lui Nicolae Danut Prunea nu este una extraordinara, senatorul fiind mai prolific abia anul acesta. Acest lucru se datoreaza probabil si faptului ca in 2012 vin alegerile si isi doreste sa mai recupereze din timpul pierdut si sa devina ceva mai vizibil.
Astfel, din 2008, de cand este senator, Danut Prunea a avut 32 de initiative legislative, din care 20 au fost depuse anul acesta. Initiativele nu sunt semnate doar de senatorul bistritean, ele mai avand inca cateva zeci de alesi, colegi de partid si de Senat. De asemenea, el are si 19 declaratii politice in timpul mandatului sau de pana acum, zece dintre ele datand de anul acesta.
Tot anul acesta, Danut Prunea a adresat o singura intrebare unui ministru, mai precis lui Ioan Nelu Botis, pe vremea cand acesta era inca in fruntea Ministerului Muncii.
Senatorul bistritean a luat cuvantul de 97 de ori in plenul senatului, numai ca acestea se contabilizeaza, in general nu in functie de numarul sedintelor, ci in functie de numarul propozitiilor sau frazelor enuntate la un moment dat, fara a fi intrerupt de un alt vorbitor. Anul acesta Prunea a cuvantat de zece ori, in tot atatea sedinte, fiind vorba de fapt despre cele zece declaratii politice ale sale.
Senatorul bistritean a depus in timpul mandatului sau, alaturi de colegii de partid din Senat, sase motiuni simple, trei fiind depuse anul acesta. Pe langa acestea, a mai fost semnatarul a cinci motiuni de cenzura, din care una in 2011.
S-a lansat in investitii
Chiar daca activitatea sa nu a fost una prolifica, Danut Prunea a prosperat din punct de vedere material din postura de senator.
Potrivit declaratiei sale de avere de la inceputul mandatului sau ca parlamentar, Prunea avea doar un apartament in orasul Beclean, cumparat de sotia sa in anul 1990. In rest, senatorul nu mentiona alte bunuri mobile sau imobile, nici conturi sau depozite bancare care sa depaseasca suma de cinci mii de euro sau alte active financiare. Cat priveste veniturile salariale, pana sa devina senator, Danut Prunea a activat ca profesor la Colegiul National „Petru Rares” din Beclean, de unde in 2008 a incasat 27.444 lei, iar sotia sa a incasat un salariu de 7.308 lei, ea fiind angajata aceleiasi institutii scolare.
In schimb, daca parcurgem declaratia de avere a senatorului Prunea, completata anul acesta, observam cateva schimbari notabile. Potrivit documentului citat, pe langa apartamentul mai sus mentionat, Prunea este si proprietarul unui autoturism marca Hyundai-Accent, fabricat in 1995. Lucruri noi apar si la capitolul „Active financiare”. Astfel, la rubrica „Conturi si depozite bancare”, alesul bistritean mentioneaza doua astfel de forme de economisire – un cont curent, deschis in 2005, unde sunt depusi 7.543 lei, si un depozit bancar, deschis in anul 2004, unde senatorul are economisita suma de 62.069 lei. Si rubrica „Plasamente, investitii directe, etc.” arata foarte bine in declaratia de avere din 2011 a senatorului Prunea. Potrivit documentului citat, alesul bistritean a achizitionat actiuni la doua societati comerciale – COMPA Sibiu, in valoare de 876 lei si DAFR Medias, in valoare de 11.200 lei. Totodata, senatorul mai detine actiuni si la F.P. (n. r. – probabil Fondul Proprietatea), cu valoarea la zi de 15.015 lei, la SIF 1 (n. r. – SIF Banat – Crisana), actiuni care au o valoare de 10.360 lei, dar si la SIF 2 (n. r. – SIF Moldova), unde valoarea actiunilor detinute de alesul bistritean se ridica la 6.450 lei.
Anul trecut, Danut Prunea a incasat de la Parlamentul Romaniei 61.454 lei, iar de la Colegiul National „Corneliu Baba” Beclean alti 1.034 lei. Sotia sa a incasat un salariu anual de la aceeasi scoala din Beclean 24.961 lei.
Liana Muresan
redactie@gazetdebistrita.ro