Seful BNR Cluj are mereu dreptate

Clujeanca Mariana Dragnea se plange ca vecinul ei si-a construit un gard prin mijlocul unei proprietati comune, astfel ca i s-a limitat accesul in casa. Dupa ce a pierdut un lung sir de procese, Dragnea spune ca se astepta la acest rezultat din cauza faptului ca cel cu care se judeca este seful filialei clujene a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Grigore Bace. In replica, Bace spune ca el doar si-a ingradit proprietatea respectand toate legile. Cert este ca, dupa cum spune femeia, chiar daca sotul ei a murit de “inima rea” din cauza proceselor, si dupa decesul lui, Gheorghe Dragnea a fost citat la parchet de mai multe ori din cauza plangerilor facute de seful BNR Cluj.

Conflictul intre familiile Dragnea si Bace a inceput in 2005. “Cuiul lui Pepelea” a constat in faptul ca directorul BNR si-a construit un gard in mijlocul curtii comune si a blocat accesul auto al familiei Dragnea. Gheorghe Dragnea a facut plangeri la politie si primarie, dar gardul tot s-a construit. Tot in 2005, familia Dragnea a primit autorizatia pentru o serie de modificari ale casei. Chiar daca totul a fost aprobat de municipalitate, Gheorghe Dragnea a fost amendat cu 3.000 de lei pentru nerespectarea regimului constructiei. „Cred ca in aceasta amenda este implicat si vecinul meu, care a facut presiuni pe la primarie ca sa fiu amendat. Amenda este pentru o scara care a fost facuta mai lata si pentru un balcon mai lung cu 20-30 de centimetri decat in proiect”, spune Mariana Dragnea. El a atacat in contencios amenda primariei, iar la primul proces a avut castig de cauza, judecatorii concluzionand ca sotii Dragnea sant la prima abatere de acest gen si ca neregulile sesizate nu sant flagrante, asa ca merita doar un avertisment. Insa Primaria Cluj-Napoca a facut recurs si a obtinut ca familia Dragnea sa fie amendata cu 3.000 de lei.
Mai mult, intre cei doi vecini au existat si o serie de plangeri penale. Initial, Bace i-a facut plangere penala lui Gheorghe Dragnea acuzandu-l ca a falsificat o serie de acte. Omul a fost declarat insa nevinovat, dar i-a intors „serviciul” vecinului sau acuzandu-l de denunt calomnios. Cu toate acestea, directorul BNR Cluj, Grigore Bace, a iesit cu basma curata, insa i-a cerut lui Dragnea cheltuieli de judecata de peste 1.000 de lei.
Maria Dragnea spune ca din cauza sirului lung de procese si a deselor chemari la politie, sotul ei, Gheorghe, s-a imbolnavit si a murit. Chiar si dupa decesul sotului, femeia a fost surprinsa sa vada ca “avalansa” de citatii la adresa lui nu se opreste.
“Noi am fost oameni cu frica de Dumnezeu. Ce avem acolo am facut prin munca noastra si nu am fost obisnuiti sa ne sune politia la usa, ba mai mult sa il cheme pe sotul la politie sa dea declaratii ca ultimul infractor. Saracul n-a putut rezista prea mult si de vreo doi ani s-a imbolnavit de inima rea si acum a murit. Credeam ca o sa se opreasca toata nebunia asta, da si dupa ce a murit cred ca Bace i-a facut reclamatii ca am primit citatii de la Parchet si Politie pe numele sotului sa mearga la declaratii. Nu inteleg cum se poate intampla asa ceva”, spune Mariana Dragnea.

Autorizatie buna, practica lasa de dorit

In replica, o adresa depusa de sotii Bace arata ca ei considera ca au respectat toate dispozitiile legale referitoare la legile in constructii.
“Faptul ca am construit gardul respectand limita de proprietate dintre cele doua imobile reiese si din Planul de situatie efectuat in vederea obtinerii autorizatiei de constructie. De altfel, intr-un dosar al Judecatoriei Cluj Napoca, avand ca obiect stabilirea dreptului de servitute de trecere reciproca se mentioneaza ca atat imobilul de la numarul 7 (casa unde locuieste Mariana Dragnea, n.red) cat si cel de la numarul 9 (imobilul sefului BNR Cluj, Grigore Bace, n.red.) de pe strada Aurel Suciu au avut la baza inscrierii in Cartea funciara documentatii cadastrale. de altfel, o rezolutie a Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj Napoca are aceeasi concluzie. Reclamantii Dragnea sunt subiectul activ a nenumarate procese civile, plangeri penale, reclamatii pe la diferite autoritati si institutii, toate impotriva noastra incepand din anul 2005, actiuni care s-au finalizat fara exceptie cu solutii in favoarea noastra”, arata sotii Bace intr-o intampinare.
Pe de alta parte, Dragnea spune ca autorizatiile de construire obtinute de seful BNR Cluj au fost primite in baza unor acte care nu sunt conforme cu realitatea, iar unul dintre procurorii care a dat NUP pentru presupusele fapte savarsite de Bace a specificat in rezolutie ca sotii Dragnea ar trebui sa se adreseze instantelor civile pentru rezolvarea conflictului.
“In primul rand dimensiunile portilor de acces din documentatiile lui Bace nu sunt cele reale, iar unul dintre procurorii la care am apelat a scris negru pe alb in rezolutia de neincepere a urmaririi penale pentru Bace ca ei nu au amplasat gardul gresit din rea credinta si ca disputa ar trebui sa se rezolve pe cale civila si nu penala. asa ca noi am deschis proces si uitati la ce s-a ajuns din cauza domnului Bace! Ce sa-i faci daca unii au relatii peste tot si altii incearca sa obtina dreptatea legal. Mi-a murit sotul, ce sa mai spun?!”, mai spune Dragnea.

Nu poate avea dreptate la Cluj

In afara disputei dintre cei doi vecini, exista o expertiza tehnica topografica realizata de expertul tehnic judiciar Ioan Morar arata ca, daca autorizatia de constrictie nu incalca in nici un fel dreptul de proprietate a lui Dragnea, realizarea propriu-zisa a constructiei intra peste proprietatea lui Dragnea. Insa, si cu aceste expertize topografice Dragnea a pierdut procesele pentru ca judecatorii nu s-au deplasat la fata locului pentru a vedea despre ce este vorba, ci au judecat pe baza unor documente, si nu a realitatilor.
“documentatia cadastrala autorizatiei de construire emisa in favoarea paratilor respecta dreptul de proprietate al reclamantilor (Dragnea) privind suprafata inscrisa in Cartea funciara, insa prin configuratia, forma si pozitia privind suprafata totala de 432 mp inregistrata in baza de date a OCPI Cluj, aceasta nu respecta dimensiunile reale ale celor doua imobile limitrofe in zona portii de intrare dinspre strada Aurel Suciu, asa cum au fost acestea dobandite, situatie prin care practic se incalca dreptul de proprietate in zona portii de intrare”, arata expertiza lui Ioan Morar.
In momentul de fata, procesul dintre Dragnea si Bace a ajuns pe rolul Curtii de Apel Cluj. Intr-un mod atipic, in proces a facut o intampinare si Primaria Municipiului Cluj Napoca. In linii generale, municipalitatea clujeana cere instantei de judecata sa-i dea dreptate lui Bace pentru ca, in opinia specialistilor juridici ai primariei clujene, “pentru imprejmuirea terenului propriu paratii (sotii Bace) nu aveau nevoie de acordul vecinilor la obtinerea autorizatiei”. In mod deloc surprinzator pentru Dragnea, instanta a respins recursul in urma caruia clujeanca spera ca i se va da dreptate.
“Nu ma mira ca nu mi s-a dat dreptate! Nu vedeti ce se intampla si prin oras cu arestarile astea! Dar sa stiti ca nu ma las pana nu mi se face dreptate, macar pentru saracu’ sotul care a murit din cauza asta. O sa fac recurs, sa merg mai departe si o sa cer si judecarea procesului in afara Clujului pentru ca aici oamenii obisnuiti nu pot castiga impotriva celor cu relatii”, mai spune Mariana Dragnea.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.