Conturile si datoriile sefilor deconcentratelor bistritene. Sefa de la Finante detine suprematia
Directorii instituţiilor deconcentrate nu stau foarte bine la capitolul conturi, insa au acumulat, majoritatea dintre ei debite.
Şefa DGFP BN, Dorina Cicioc, chiar daca nu are sume impresionante in conturile personale, deţine supremaţia, aşa cum o face şi in ceea ce priveşte datoriile.
Gazeta de Bistriţa a incercat sa intocmeasca un top al sumelor pe care şefii deconcentratelor bistriţene le deţin in conturile personale, dar şi cel al sumelor pe care aceştia le datoreaza. Dintre cei carora le-am gasit postate declaraţiile de avere, am selectat pe cei care au la capitolul active financiare sau la cel al debitelor, completate anumite sume.
Finanţele sunt finanţe
Directorul executiv al Direcţiei de Finanţe Publice Bistriţa-Nasaud (DGFP BN), Dorina Cicioc sta cel mai bine dintre şefii instituţiilor deconcentrate şi la economii dar şi la credite. Potrivit declaraţiei sale de avere completata anul trecut, şefa DGFP BN este titulara unui depozit bancar in valoare de 40.000 de lei. Totodata, Dorina Cicioc are şi contractate şi imprumuturi, unul bancar şi unul de la o persoana fizica. Creditul bancar se ridica la o valoare de 65.000 de euro, fiind contractat in 2007, cu scadenţa in 2019. De asemenea, Dorina Cicioc are un imprumut de 10.000 de euro, contractat in anul 2010, de la o persoana fizica, fara a fi insa menţionata data pana la care este acesta scadent.
Insa, şefa DGFP BN nu sta rau nici la celelalte capitole. Ea deţine un teren care face parte din categoria „alte terenuri extravilane”, in suprafaţa de 2.700 de metri patraţi, la Crainimat, care a fost dobandit impreuna cu soţul sau in anul 2005. Totodata, Dorina Cicioc, impreuna cu soţul sau, sunt titularii a doua apartamente in municipiul Bistriţa. Unul a fost achiziţionat in anul 1995, iar unul in anul 2007. Potrivit documentului citat, soţul şefei DGFP BN este titularul unei case in comuna Rodna, imobil care a fost cumparat in anul 2010. Familia Cicioc deţine şi doua autoturisme, un Peugeot, fabricat in 2001, şi un BMW din 2005.
Veniturile familiei nu sunt deloc de neglijat, Dorina Cicioc obţinand de la instituţia pe care o conduce un salariu anual de 43.325 lei, iar soţul sau, cadru militar, a incasat un salariu anual in valoare de 43.747 lei. Pe langa salarii, familia Cicioc a avut venituri baneşti care au provenit din inchirierea celor doua apartamente, per total adaugandu-se la buget inca 7.350 de lei.
Şefii ISJ BN, şi cu economii şi cu datorii
Vasile Marc, inspectorul general al Inspectoratului Judeţean Şcolar Bistriţa-Nasaud (ISJ BN), are şi el oarecare economii, dar şi un credit bancar. Astfel, potrivit declaraţiei sale de avere postata pe site-ul instituţiei pe care o pastoreşte, Marc este titularul unui depozit bancar deschis in anul 2010, in valoare de 30.000 de lei. Conform aceluiaşi document, generalul ISJ BN are şi un credit contractat in 2008, cu scadenţa in anul 2014, in valoare de 8.000 de euro.
Vasile Marc se prezinta bine şi la celelalte capitole. Astfel, el deţine doua suprafeţe de teren, ambele dobandite in 2010. Unul din cele doua terenuri, situat in comuna Tarlişua, este moştenire şi are o suprafaţa 3.700 de metri patraţi, iar cel de-al doilea a fost cumparat tot in 2010, la Jelna, şi are o suprafaţa de 871 de metri patraţi. Totodata, şeful ISJ deţine un apartament, din anul 1996, şi o casa, din anul 2003, ambele locuinţe fiind situate in oraşul Beclean şi au ca titular pe soţia lui Vasile Marc, dar şi un autoturism, marca Mazda 6, fabricat in 2005.
In anul 2010, Vasile Marc a incasat, in calitate de profesor şi inspector general al ISJ BN, un salariu anual de 34.200 lei, iar soţia sa, in calitate de administrator al unei firme din Beclean, a obţinut un salariu anual de 43.328 lei.
Adjunctul ISJ BN, Mircea Romocea este şi el titularul unui cont in bancar dar şi a unui imprumut de la o persoana fizica. Depozitul bancar este in valoare de 7.000 de euro şi a fost deschis in anul 2011, iar cu un an mai devreme, in 2010, adjunctul ISJ BN a imprumutat aproximativ aceeaşi suma, 24.000 lei, suma care a trebuit returnata pana in decembrie 2011.
Conform declaraţiei de avere postata pe site-ul ISJ BN, Mircea Romocea deţine impreuna cu soţia sa, un teren intravilan in suprafaţa de 650 de metri patraţi şi o casa de locuit, ambele achiziţionate in anul 2008, in oraşul Nasaud. De asemenea, adjunctul ISJ BN are şi un autoturism marca Peugeot 607, fabricat in 2005.
Veniturile familiei Romocea provin din salariul anual incasat de adjunctul ISJ BN de la aceasta instituţie, in valoare de 26.000 de lei, dar şi alţi 7.000 de lei, in calitate de administrator al unei firme. Soţia sa a incasat un salariu anual in valoare de 25.990 lei.
Garda de Mediu, cu imprumuturi
Şeful Garzii de Mediu Bistriţa-Nasaud, Ioan Borş, nu este titularul vreunui depozit bancar sa a unei alte forme de economisire. In schimb, Borş are un credit bancar in valoare de 28.000, banuim de lei, intrucat nu este menţionata moneda, imprumut contractat in anul 2006 şi care are scadenţa in 2017.
Potrivit declaraţiei sale de avere, Ioan Borş impreuna cu soţia sa deţin doua apartamente in municipiul Bistriţa, in anii 2000 şi 2006, dar şi un autoturism marca Dacia Solenza, fabricat in 2003.
Şeful Garzii de Mediu Bistriţa-Nasaud a avut in anul 2010 un venit salarial anual de 26.270 lei, iar soţia sa, in calitate de angajata a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Nasaud a incasat 17.060 lei.
Şeful APIA, strangator precum furnica
Directorul executiv al Centrului Judeţean APIA BN, Emil Scurtu, este o persoana fara datorii. In schimb el este cel care ofera imprumuturi, potrivit declaraţiei sale de avere completata anul trecut. Astfel, Emil Scurtu menţioneaza ca a imprumutat unei firme, pe care de altfel o administreaza soţia sa, suma de 20.000 de lei, insa şeful APIA este şi titularul unui depozit bancar, deschis in anul 2006, tot de 20.000 de lei.
Conform declaraţiei de avere, Emil Scurtu şi soţia sa sunt titularii a doua terenuri intravilane, unul in Bistriţa şi un altul, moştenire, intr-o localitate din judeţul Maramureş.
In ceea ce priveşte locuinţele pe care şeful APIA BN le deţine, acestea sunt in numar de trei – doua apartamente, unul in Bistriţa şi unul in Cluj-Napoca, şi o casa in judeţul Maramureş.
Emil Scurtu a incasat in anul precedent completarii declaraţiei de avere un salariu anual de 50.651 lei de la APIA BN, iar soţia sa, ca administrator al SC Agro.Tritticum SRL, a incasat 25.000 de lei. Tot doamna Scurtu a mai beneficiat de alţi 15.000 de lei ca urmare a valorificarii unor produse agricole.
Şefa DJPS BN…datorie pe 20 de ani
Doina Sigmirean, şefa Direcţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Bistriţa-Nasaud (DJPS BN) nu este titulara niciunui cont sau depozit bancar, insa are in schimb un credit bancar. Acesta are o valoare de 100.000 de lei şi a fost contractat pentru o perioada de 20 de ani in 2005.
Potrivit declaraţiei sale de avere, şefa DJPS BN deţine doua terenuri, unul in Bistriţa, in suprafaţa de 800 de metri patraţi, şi unul in Dorolea, care are o suprafaţa de 1.800 de metri patraţi. De asemenea, Doina Sigmirean are şi o casa de locuit, construita in anul 2005, dar şi doua autoturisme, ambele marca Skoda Octavia, unul fabricat in 2004, iar unul in 2007.
In calitate de director executiv al DJPS BN, Doina Sigmirean a incasat in anul precedent completarii declaraţiei de avere un salariu anual in cuantum de 27.623 lei.
Liana Mureşan
redactie@gazetadebistria.ro