Securistii si “nepotistii” vor sa conduca UBB
Viitori rectori se pregatesc de alegeri

Mediul universitar clujean a avut parte de acuze de nepotism, spagi si contracte trucate. Trei candidati noi ar putea arata o competitie acerba pentru functia de conducere a universitatii, in schimb surse din mediul universitar sustin ca aceasta fatada ascund de fapt delimitarea unor trasee pentru urmasii lui Marga si continuarea sistemului existent. Gazeta de Cluj va prezinta parerea a trei dintre posibilii candidati cu mentiunea ca Adrian Ivan nu a putut fi contactat. Doru Radosav este cunoscut pentru faptul ca si-a adus nevasta in facultate, Adrian Ivan ca a adus urmariti penali in facultate, iar Cristina Ciumas este cunoscuta drept apropriata unui alt candidat, Dumitru Matis.

Ciumas se bazeaza pe relatiile cu prorectoratele

„ Fiecare si-a depus candidatura si va merge pe segmentul lui. Nu este de fatada candidatura mea. Este o speculatie acum si in momentul in care se vor inregistra programele eu sper ca dansul sa candideze.  Noi am colaborat(n.r. cu Dumitru Matis) si colaboram in continuare de pe pozitia de prorector-decan si in cadrul facultatii. Deci nu avem nicio intelegere sau niciun conflict. O sa vedem cum vor decurge lucrurile in continuare. Normal ca ne cunoastem ca suntem in aceeasi facultate. Atatea variabile sunt in discutii. Se pot anunta alte candidaturi. Inca nu stiu ce va fi. Ce vreau este sa pot sa ajung sa construiesc un program. Sa fie viziunea mea acolo si sa se gaseasca toti acolo. Sa fie o discutie pe programe. Nu jocuri, nu culise, nu atacuri. Vor fi foarte multe comentarii. Am primit foarte multe mesaje de incurajare. Recunosc ca in vremuri asa tulburi. Cunosc foarte bine institutia din interior. Am facut foarte multe lucruri si pe partea financiara si pe partea de programe cred ca m-a incurajat in aceasta candidatura faptul ca am condus cel mai mare program european pe practica. Am avut 15.000 de studenti si cred ca de aici a plecat incurajarea si motivatia sa coordonez si sa conduc institutia. Mai ales ca partea financiara este legata de toate celelalte prorectorate cu relatiile internationale, cu invatamantul la distanta, cu cercetarea toate au o componenta financiara. Obiectivul meu este sa construiesc un program viabil si in care sa se regaseasca toata lumea. Vor fi vremuri foarte grele.
Suntem in competitie cu celelalte 48 de universitati de stat. Suntem o universitate foarte complexa si trebuie sa incercam pe fiecare domeniu sa fim cei mai buni. Asta va fi tendinta si sa vedem raportat la ceilalti cum vom reusi.
Nu  le-as numi neaparat schimbari. Sigur o revizuire a curiculei pentru ca trebuie sa ne adaptam la cerintele pietei. Al doilea lucru este partea de cercetare. Sa ne gandim unde putem sa accesam proiecte, programe de cercetare. Si a treia directie este sa vedem legat de viata studenteasca, de problemele lor ce putem sa imbunatatim din climatul lor de lucru”, sustine Cristina Ciumas, prorector UBB.

Radosav vrea si PNT si UBB

Directorul Bibliotecii Central Universitare, Doru Radosav a fost impins de la spate sa candideze. El crede intr-o convergenta a mediului universitar si a politicii.
„Intentia mea se refera la niste sugestii care vin dinspre niste colegi, dinspre anumiti oameni din mediul universitar. Eu asta nu le cunosc. Fiecare poate interpreta cum doreste. E departe. Nu este niciun joc de culise. Nu este niciun plan secund. Nu stiu cine comenteaza lucrurile astea. Nu sunt conectat la comentariile astea. Eu sunt mai autentic putin, nu sunt chiar asa de sofisticat. Exista o dorinta a membrilor de partid pentru refacerea partidului noi propunem candidatura la PNTCD ca o garantie a unificarii aripilor. Nu sunt sef la PNTCD si pana la urma legea spune ca este incompatibile. Poate ca trebuie sa cunoastem istoria. In perioada interbelica cand universitatea a ajuns la un nivel european a fost condusa de oameni care aveau angajamente de partid. In conditiile in care competitia pentru functiile de rectori insemna si o competitie de partid cele 2 mari partide de atunci PNT si PNL  s-au concurat pe aceste posturi. Concurenta a fost cine face mai mult pentru universitate. Ce sa ne ascundem in formula de oameni asexuati. Politica nu este atat de paguboasa cum credem noi si cum incercam sa cream ingeri, dar in spate sunt servitorii puterii sau opozitiei pana la capat. Nu judecati numai prin prisma ca are angajament politic. Foarte bine ca are angajament politic. Daca toata lumea politizeaza de la presedinte si pana jos. Exista interdictii in anumite sfere? Eu nu am intrat intr-un deficit sau intr-un impas formulat de legea invatamantului. Nu sunt nici inca rector, nici inca presedinte de PNT. Realitatea nu confirma suspiciunile sau grijile altora. De propria mea decizie si de proprie mea vointa depinde candidatura mea”, sustine Doru Radosav.

David castiga decisiv sau pierde lamentabil

Daniel David vrea schimbarea sistemului universitar pe modelul Harvard si Pensylvania State University.
 „De cei doi am auzit(n.r. de Cristina Ciumas si Doru Radosav). Eu cred ca oamenii sunt prea seriosi sa fie numai de fatada candidaturile lor. Probabil ca si-au anuntat candidatura nestiind daca vor sa si-o depuna. Ma indoiesc ca sunt doar de fatada. Daca nu mobilizeaza comunitatea UBB, poate nu isi vor depune candidatura. E o situatie „test”. Eu va spun foarte sincer, eu cred ca fie voi castiga decisiv, fie voi pierde lamentabil. Depinde daca programul meu poate mobiliza comunitatea UBB. Ceea ce propun eu este altceva. Ori vrem sa intram intr-un model international, ori nu. Eu nu am nicio emotie. Sunt foarte multi oameni tineri in universitate. Sper sa o pot mobiliza. Nu ma intereseaza ca o sa intre 10 sau 5. Daca va uitati in programul meu este de a pastra lucrurile care sunt bune, dar a face schimbari de structura in universitate care sa mearga cu programele internationale. Schimbarile trebuie facute intr-o maniera rationala. Nu schimbari peste noapte. Pe masura ce comunitatea le poate duce. Comentariile sunt minoritare. Numarul de studenti nu reprezinta o problema daca ai mecanismele corecte. Pentru mine modelul sub aspectul cercetarii pentru UBB este Harvard, iar in ceea ce priveste studentii este Pensylvania State Unversity. Nu are cum sa ajunga. Nici nu imi propun un numar de studenti. Trebuie schimbate mecanismele pe modelul international. Pentru mine raportul cadre / student e o chestie fundamentala pentru ca este o oportunitate pentru a creste numarul de profesori. Cand se va da drumul  la angajari, cand vom ajunge la acel standard european va fi foarte important sa avem in vedere angajarea de buni profesionisti si sa  ne deschidem spre cei buni, spre romanii din strainatate si chiar pentru straini”, a declarat Daniel David.

Ciumas despre ceilalti candidati

Despre Daniel David: e mai tanar decat mine. Il apreciez pentru ce face el in domeniul lui. Cred ca el crede in ce face inclusiv in partea de cercetare stiintifica are o experienta
Despre Doru Radosav: Il cunosc mai putin, mai mult din prezentele in Consiliul de Administratie. Isi place sa-si spuna parerea, sa se faca inteles. Chiar am colaborat cu dansul pentru sustinerea BCU cu cadrele de acolo cu fondurile de carte
Despre Adrian Ivan: Foarte putin ne stim. Dansul a depus cateva proiecte pe fondurile structurale europene. Este foarte placut in dialog. Cred ca este dedicat in ceea ce face si organizeaza conferinte pe tematica preocuparii sale

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here