Asociatia lui Botis mai avea inca doua proiecte aprobate spre finantare

Ministerul Muncii a aprobat, in timp ce Ioan Nelu Botis era la carma institutiei, trei proiecte ONG-ului infiintat de el.
Un al patrulea proiect, depus de ONG-ul Ligiei Botis, sotia fostului ministru, se afla acum pe masa ministerului, in stadiul de evaluare.

Recent, revista Kamikaze a descoperit ca ONG-ul infiintat de fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botis, a primit unda verde pentru trei din cele patru proiecte depuse pe vremea cand acesta se afla in fruntea institutiei.
Astfel, la autoritatea de management care se ocupa de Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, au fost depuse patru proiecte din partea Asociatiei „Parteneriat Euroactiv“ din Bistrita. Trei dintre acestea au fost aprobate, iar cel de-al al patrulea este in stadiul de evaluare. Primul proiect, „Sansa la demnitate”, depus de Asociatia „Parteneriat Euroactiv” a dus la demisia lui Botis din functia de ministru la scurt timp dupa ce pe timponline.ro au aparut primele informatii legate de aceasta smecherie, aparent o chestie legala.

Raspuns laconic dupa aproape trei saptamani

Pe data de 2 mai, revista Kamikaze, a trimis Ministerului Muncii o solicitare oficiala prin care cerea un raspuns la cateva intrebari: cate proiecte a depus Asociatia „Parteneriat Euroactiv” din Bistrita pentru a obtine finantare prin programul POSDRU 2007 – 2013, cum se numesc acestea si care este suma solicitata pentru fiecare proiect si cate din aceste proiecte au fost aprobate.
Desi raspunsul a ajuns abia dupa 18 zile de la trimiterea solicitarii, acesta a fost, contrar asteptarilor, unul foarte scurt si laconic.
„Asociatia Parteneriat Euroactiv din Bistrita a depus patru proiecte, solicitand finantare prin POSDRU. A fost aprobat si contractat un singur proiect al Asociatiei Parteneriat Euroactiv – «Sansa la demnitate». Alte doua au fost aprobate si ulterior revocate ca urmare a identificarii, la momentul respectiv, a conflictului de interese. Un alt proiect al asociatiei se afla in evaluare, motiv pentru care nu putem da detalii despre acesta, pentru a nu influenta procesul de evaluare”, a raspuns Ministerului Muncii la 20 mai, revistei Kamikaze.

A spus ca nu stie nimic

Despre cele doua proiecte ale Asociatiei „Parteneriat Euroactiv” aprobate si apoi revocate, despre care nimeni nu a spus nimic, fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botis, a declarat revistei ca a fost doar incunostiintat despre faptul ca au fost reziliate, dar nu si motivul.
„Stiu doar ca au fost reziliate. Din cate stiu, mi-a transmis la un moment dat un document presedintele asociatiei si mi-a spus ca au fost reziliate. Doar atat stiu: ca au primit o hartie ca nu au fost acceptate sau ceva de genul asta”, a declarat Botis revistei Kamikaze.
Intrebat despre ce sume este vorba, Botis a spus ca nu este in cunostinta de cauza. „Pur si simplu, cei de la asociatie m-au informat, mi-au zis, ca nu au derulat proiectele mai departe. Sau, ma rog, nu s-a finalizat. Stiu doar de acel proiect, «Sansa la demnitate», de ala stiu, dar in rest nu stiu, nu stiu despre ce e vorba”, a afirmat fostul ministru.

Cap in cap

Daca doua din cele trei proiecte aprobate Asociatiei „Parteneriat Euroactive” au fost reziliate, proiectul „Sansa la demnitate” a fost si el blocat imediat dupa ce presa a dezvaluit legatura dintre Botis si asociatie.
„Ministerul a facut tot ceea ce putea sa faca: a respectat regulile europene de utilizare a fondurilor pe programul «Resurse Umane». S-a blocat acest proiect a doua zi dupa ce ati venit dvs. (n. r. – mass media) cu precizarile, deci daca cei din proiect ar fi venit pentru rambursari, nu le-ar fi fost decontat nici macar un leu. In acest moment, proiectul este blocat. Deocamdata vorbim despre partea de prefinantare, nu vorbim despre de rambursare. S-au dat toate documentele celor care se pot pronunta pe aceasta speta: ANI si DLAF. Au cerut documente si le-au fost furnizate aceste documente. Mai departe, asa cum spun regulile europene, se asteapta o decizie care sa furnizeze baza legala pentru a se putea anula cu totul proiectul si sa poata sa fie recuperati banii care au fost dati pana acum, adica prefinantare”, declara pe 27 aprilie, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, intr-o emisiune la Realitatea TV.
Pe de alta parte, intr-un comunicat de presa al Agentiei Nationale de Integritate (ANI) se preciza in legatura cu acest caz ca s-au gasit „indicii temeinice” cu privire la savarsirea de catre Botis a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 253 din Codul Penal al Romaniei. In acelasi document se mentiona ca sotia fostului ministru, in calitate de expert de tip A in cadrul Proiectului „Sansa la demnitate” derulat de Asociatia „Parteneriat Euroactiv” si de asociat unic si administrator al S.C. MOBIL CONSTRUCT S.R.L., a savarsit, la randul ei, infractiunea prevazuta de art. 183, alin. 1) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, ca urmare a „diminuarii ilegale a resurselor obtinute din bugetul general al proiectului, prin activitatile desfasurate in dubla calitate”.
Partea interesanta este faptul ca, desi in comunicatul ANI se mentioneaza ca Botis s-ar afla intr-un conflict de interese, fapt ce reiese si din raspunsul remis revistei Kamikaze in care se precizeaza ca doua din cele trei proiecte au fost reziliate exact pe acelasi motiv, al identificarii conflictului de interese, el nu a fost dovedit in materie administrativa, ci doar presupus in materie penala. Drept urmare, dosarul a fost trimis de ANI la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), care insa, pana la aceasta ora, nu a emis niciun rechizitoriu in speta. Deci, asa cum mentioneaza revista Kamikaze, nu exista nici un document in care sa scrie negru pe alb ca Ioan Nelu Botis s-a aflat intr-un conflict de interese atunci cand Autoritatea de Management POSDRU, care se afla in subordinea ministerului pe care il conducea, a aprobat finantarea proiectelor depuse de Asociatia „Parteneriat Euroactiv”. Cu toate acestea, asa cum am specificat mai sus, Ministerul Muncii sustine cu tarie ca doua proiecte au fost reziliate din cauza conflictului de interese.

Trecute la secret

O alta ciudatenie a Ministerului Muncii este si faptul ca atunci cand s-a aflat sub conducerea lui Botis, anumite proiecte care au fost aprobate spre finantare nu au fost facute publice. Desi in data de 31 martie, anul acesta, a fost publicata o lista cu un numar de 2.006 proiecte contractate prin POSDRU, doar unul dintre proiectele contractate de Asociatia „Parteneriat Euroactiv” a fost facut public – „Sansa la demnitate”, desi, oficial, au mai existat doua proiecte depuse de aceeasi asociatie bistriteana si care au primit finantare. Nici pe lista proiectelor care au fost reziliate nu apare vreo informație despre cele doua proiecte ale celor Asociatiei „Parteneriat Euroactive”.
In plus, potrivit mass media nationale care citeaza Institutul de Politici Publice, inainte de a-si da demisia din functia de ministru al Muncii, Ioan Nelu Botis ar fi emis un ordin prin care bloca accesul la toate informatiile din contractele de finantare, inclusiv la cele din proiectul „Sansa la demnitate!”, in care era implicata sotia si pentru care este cercetat pentru conflict de interese.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.