Alegerea Kiss Laszlo în funcţia de viceprimar al municipiului Bistriţa stă sub semnul incertitudinii. Potrivit unei adrese remisă Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud de secretarul municipalităţii Floare Gaftone, hotărârea de alegere a viceprimarului a fost votată de două ori în cursul aceleiaşi şedinţe, aspect care contravine prevederilor legale. Kiss Laszlo a fost ales în funcţie după ce, în baza ordonanţei traseiştilor, a părăsit PP-DD şi s-a înscris în PSD.

 

Unul dintre beneficiarii OUG 55/2014, act normativ care a permis aleşilor locali să-şi schimbe după nevoie partidul în numele căruia au fost aleşi în vara lui 202, este şi Kiss Laszlo. Acesta a renunţat la calitatea de membru PP-DD şi s-a înscris de curând în PSD. Noul carnet de partid l-a cocoţat taman în vârful ierarhiei din Primăria Bistriţa, în funcţia de viceprimar, luându-i astfel locul liberalului Ioan Peteleu. Alegerea lui Kiss Laszlo în funcţia de viceprimar nu a avut loc însă conform prevederilor legale, motiv pentru care, secretarul Primăriei Bistriţa, Floare Gaftone, nu a contrasemnat hotărârea respectivă.

 

Principiul secretului votului, încălcat

Într-o adresă remisă Instituţiei Prefectului, secretarul Floare Gaftone îşi motivează gestul. Potrivit acesteia, procedura a fost încălcată, întrucât s-a votat de două ori în cadrul aceleiaşi şedinţe – o dată prin vot secret, când s-a încălcat principiul secretului votului, şi a doua oară electronic, moment în care au votat şi consilieri care au refuzat să o facă prima dată.

„Din cele 11 voturi exprimate pe buletin de vot pentru alegerea domnului Kiss Laszlo ca viceprimar al municipiului Bistriţa prin vot electronic, în 8 situaţii ştampila a fost aplicată în interiorul patrulaterului cu numele candidatului, în două situaţii parţial în patrulater, parţial în afară, dar intenţia de vot este clară şi votul poate fi considerat valabil exprimat, iar un buletin de vot are aplicată ştampila în afara patrulaterului, în această situaţie având a face, în opinia mea, cu un vot nul, care nu poate fi luat în calculul voturilor valabil exprimate, potrivit reglementărilor generale în materie electorală.

În timpul numărării voturilor şi ulterior, în plenul şedinţei Consiliului local unul din membrii Comisiei de validare a recunoscut buletinul în afara patrulaterului ca fiind al său şi a declarat că intenţia sa era de a vota «pentru», şi s-a încălcat principiul secretului votului.

 

Contrar legii, s-a votat a doua oară în aceeaşi şedinţă

Ulterior votului secret cu buletin de vot, consemnat pe procesul verbal al comisiei de validare, s-a procedat la votarea proiectului de hotărâre privind alegerea domnului Kiss Laszlo ca viceprimar al municipiului Bistriţa prin vot electronic, în mod secret, în aceeaşi şedinţă a Consiliului local al municipiului Bistriţa, cu 12 voturi «pentru» şi o abţinere din 13 consilieri prezenţi, în opinia mea încălcându-se astfel prevederile art. 67 alin. 1 din regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului local al municipiului Bistriţa, aprobat prin HCL nr 250/26.11.2009, şi art. 54 din Ordonanţa nr. 35/2002 (…).

«ART.67 (1) – Proiectele de hotărâre sau propunerile respinse de consiliu nu pot fi readuse în dezbaterea acestuia în cursul aceleiaşi şedinţe.»

Hotărârea privind alegerea viceprimarului a fost votată de două ori în cursul aceleiaşi şedinţe”, precizează Floare Gaftone în adresa remisă Prefecturii.

 

Kiss s-a votat pe el însuşi

Secretarul Primăriei Bistriţa spune că la cea de a doua votare şi-a exprimat opţiunea, contrar legii, inclusiv Kiss Laszlo.

„De menţionat este şi faptul că la cea de a doua votare, cu vot electronic, în mod secret, au participat toţi cei 13 membri ai Consiliului local al municipiului Bistriţa care erau prezenţi la şedinţă, a votat inclusiv consilierul propus pentru funcţia de viceprimar, domnul Kiss Laszlo, fiind încălcate astfel prevederile art. 77 alin. 1 din Legea nr. 393/2004, privind Statutul aleşilor locali: «Consilierii judeţeni şi consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii»”, precizează Floare Gaftone.

 

Alegerea viceprimarului, viciată 

„În consecinţă, ţinând cont de cele anterior menţionate, apreciez că procedura votului şi a numărării voturilor exprimate pe buletin de vot în cazul alegerii domnului Kiss ca viceprimar al municipiului Bistriţa a fost viciată astfel:

  1. Hotărârea s-a adoptat cu 10 voturi «pentru» iar un vot a fost nul, ştampila fiind aplicată în afara patrulaterului cu numele candidatului (au participat la vot inclusiv domnul Muthi Adrian Gelu şi domnul Armean Marius, care au votat în virtutea prevederilor art. 3, alin. 3 din Legea 554/2004, Hotărârea nr. 93/2014 fiind suspendată de drept);
  2. Un vot a fost desecretizat, prin prezentarea în plenul consiliului local de către un consilier local (n. r. – Alexandru Toniuc) a modalităţii în care a votat;
  3. Hotărârea a fost votată de două ori, o dată cu vot secret cu buletine de vot, în cabină, şi o dată cu vot secret electronic; la prima modalitate de vot au participat 11 consilieri, la cea de a doua 13 consilieri;
  4. La al doilea vot, electronic, au participat toţi cei 13 consilieri prezenţi, inclusiv consilierii care la apelul nominal pentru votul secret în cabina de vot au anunţat că nu vor vota şi nici nu şi-au exercitat dreptul de vot cu buletinul de vot. La al doilea vot a votat inclusiv consilierul propus pentru funcţia de viceprimar, domnul Kiss Laszlo”, mai precizează Floare Gaftone în document.

 

Alte două semne de întrebare – Muthi şi Armean

Secretarul municipiului mai face o precizare importantă cu privire la Gelu Muthi şi Marius Armean, cei doi consilieri care mai nou fac parte dintr-un partid care nu există – PLR – şi care şi-au pierdut calitatea de membru PNL.

„A se observa că la vot au participat şi domnii consilieri Muthi Adrian Gelu şi Armean Lucian Marius – ale căror mandate au încetat prin Hotărârea 93/10.09.2014 a Consiliului local al municipiului Bistriţa, privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local a domnilor Muthi Adrian Gelu şi Armean Lucian Marius, hotărârea care face obiectul dosarului 2897/112/2014 – acţiune în anulare, formulată de Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud. Conform art. 3, alin. 3 din Legea nr. 554/2004, Hotărârea 93/2014 este suspendată de drept, însă Hotărârea nr. 18/08.09.2014 a Delegaţiei Permanente Teritoriale a Partidului Naţional Liberal privind pierderea calităţii de membru al PNL a consilierilor municipali Muthi Adrian Gelu şi Armean Lucian Marius, act administrativ adoptat de organele statutare ale Partidului Naţional Liberal, ca persoană juridică de drept public, nu a făcut obiectul unei solicitări de suspendare în instanţa de contencios administrativ”, arată în documentul remis Prefecturii, Floare Gaftone.

 

Cum s-a căţărat Kiss în funcţii

Numele lui Kiss Laszlo a apărut pe nepusă masă în vara lui 2012, când aleşii locali bistriţeni se pregăteau să depună jurământul cu ocazia constituirii noului Consiliu Local Bistriţa. La acea vreme, Kiss era membru PP-DD, partid care în urma alegerilor locale câştigase două mandate de consilieri locali în legislativul bistriţean. Numai că în fruntea listei PP-DD pentru o funcţie de consilier local se aflau Lucian Ungur şi Dănuţ Oltean, iar cei doi au fost la un pas de a fi confirmaţi în funcţie. Jocurile de culise şi-au spus însă cuvântul şi atât ungur, cât şi Oltean au rămas cu buzele umflate, întrucât conducerea centrală a PP-DD i-a dat afară din partid şi i-a lăsat astfel fără mandatele de consilier. Nu doar Lucian Ungur şi Dănuţ Oltean au fost excluşi din partid, ci şi următorii doi supleanţi de pe lista PP-DD – Radu Marc Leon si Grigore Nath, astfel că în Consiliul Local au ajuns doi necunoscuţi, care după doi ani aveau să-şi trădeze partidul – Kiss Laszlo şi Florin Talpoş. În baza OUG 55, Kiss a trecut în barca PSD, iar Talpoş s-a declarat independent, dar este mai mult decât evident că în Consiliul local face jocurile PSD.

Până să devină membru PSD, Kiss Laszlo nu s-a mulţumit doar cu faptul că l-a zburat pe Lucian Ungur şi a intrat astfel pe uşa din dos în legislativul local, ci a ţinut musai să ajungă şi parlamentar. Sau cel puţin asta visa, fiindcă conducerea PP-DD nu l-a susţinut pe el, ci pe … Lucian Ungur, care a fost acceptat să revină, chiar dacă pentru scurtă vreme, în partid. Cu toate că nu a fost susţinut de conducerea centrală a PP-DD pentru a candida pentru un mandat de deputat, în Colegiul 1 Bistriţa, Kiss Laszlo a contestat candidatura lui Ungur la Biroul Electoral Judeţean. Acţiunea i-a fost însă respinsă.

FLOARE_GAFTONE_1.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.