Procesele pe care Marius Cotor le are cu fostul angajator, Leoni, încep să îl ardă la buzunar destul de serios. Într-unul dintre procese, care se judecă la Tribunalul Cluj, acestuia i se cere o taxă judiciară de timbru de peste 820.000 de lei. Fostul director de la Leoni a cerut scutirea sau măcar eșalonarea taxei judiciare, însă a fost refuzat de judecători.
Deși încă nu se știe care este stadiul cercetărilor în dosarul fraudei istorice de la Leoni, instrumentat de DIICOT, compania germană s-a apucat să ceară in instanță despăgubiri pentru acel incident.
Au fost chemați în judecată fostul director executiv al filialei bistrițene Marius Cotor, precum și Carmen Marica, șefă în cadrul Departamentului Financiar al companiei. Pârât este Marius Cotor, iar chemată în garanție Carmen Marica, precum și Menzel Roland Michael și Zurich Insurancen Ple Niederlassungfur Deutschland Global Corporate Germany, o companie de asigurări din Germania.
Dosarul a fost înregistrat în 2019 la Tribunalul Bistrița-Năsăud și mutat ulterior la Tribunalul Cluj, secția mixtă de contencios administrativ și fiscal, de conflicte de muncă și asigurări sociale.
Deși sunt puține informații despre acest proces, se pare că cei de la Leoni invocă răspunderea patrimonială. Potrivit Codului Muncii, salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor.
Codul Muncii mai stipulează că în situația în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina și în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare și evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părților, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părților nu poate fi însă mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Cotor are de plătit taxe de timbru uriașe
Cheltuielile de judecată în aceste procese nu par să fie deloc mici. Astfel, lui Marius Cotor i s-a cerut o taxă judiciară de timbru de 826.913 lei. Acesta a cerut scutirea de la plata taxei judiciare sau măcar eșalonarea acesteia, însă Tribunalul Cluj i-a respins cererea, chiar luna aceasta:
„Respinge cererea formulată de petentul C. M.F., privind acordarea ajutorului public judiciar în modalitatea scutirii de la plata taxei judiciare de timbru în cuantum de 826.913,58 lei sau a eșalonării acesteia, ca nefondată. Cu drept de reexaminare în termen de 5 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Specializat Cluj”, se arată în decizia judecătorilor clujeni din această lună.
Taxele judiciare de timbru sunt sume de bani ce trebuie plătite de către toate persoanele fizice și juridice și reprezintă plata serviciilor prestate de către instanțele judecătorești.
În mod normal, cei care deschid acțiunea în instanță trebuie să plătească această taxă de timbru, a cărei valoare este stabilită de instanță. În cazul acestui proces, atât cei de la Leoni, cât și Marius Cotor sunt nevoiți să plătească această taxă.
Cum s-au evaporat 40 de milioane de euro prin Leoni Bistrița
În luna august a anului 2016, producătorul Leoni Wiring Systems s-a trezit cu o gaură de 40 de milioane de euro. Deşi Leoni are filiale în mai toată lumea, banii s-au scurs tocmai pe la Bistriţa, prin intermediul unei filiale a Raiffeisen Bank şi a trei angajate de la departamentul financiar din compania nemţească de la Bistrița.
La scurt timp după descoperirea fraudei, care s-a întins pe câteva zile bune, timp în care nimeni nu a semnalat faptul că aceste transferuri sunt suspicioase, trei angajaţi de la departamentul financiar, în frunte cu şefa Carmen Marica, au fost concediaţi.
Ultimul care a picat a fost tocmai directorul mare al companiei, Marius Cotor. Doi angajaţi au dat în judecată Leoni, cerând anularea deciziei de concediere, precum şi plata la zi a salariilor pe care le-ar fi încasat dacă încă mai munceau la producătorul neamţ.
Este vorba despre fostul manager Marius Cotor şi Leşan Daniela Gabriela, din cadrul departamentului financiar, subordonata directă a şefei Carmen Marica. Leşan Daniela Gabriela a depus dosarul la Tribunalul Bistriţa-Năsăud în 31 ianuarie 2017, chiar la o lună de la concedierea sa.
Marius Cotor a pierdut prima luptă, Daniela Leșan a câștigat
Oficial, Leoni a câștigat bătălia purtată în instanță cu fostul director general Marius Cotor în vara anului 2019, după mai bine de doi ani de judecată. Dosarul a fost înregistrat în anul 2017, în prima fază la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Fostul director general al Leoni, Marius Cotor, contesta atunci în instanță concedierea sa și cerea reintegrarea sa în funcția deținută, dar și o serie de despăgubiri substanțiale. Este vorba despre despăgubiri în valoare de 90.000 de lei, reprezentând „incentive compensation programme” (n.r. – stimulente financiare pentru atingerea obiectivelor propuse în cadrul companiei), precum și plata unor despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data de 27 februarie și până la soluționarea definitivă a cererii sale.
La un an de la debutul procesului, Curtea de Apel Cluj a admis cererea de strămutare formulată de cei de la Leoni, procesul mutându-se la Tribunalul Maramureș.
Tribunalul Maramureș a venit cu prima sentință la mijlocul anului 2018: „Respinge cererea formulată de reclamatul C.M.F. în contradictoriu cu pârâta SC Leoni Wiring Systems SRL”.
La aproape un an distanță, la începutul lunii iunie 2019, Curtea de Apel Oradea, care a judecat apelul, a respins apelul civil introdus de Cotor Marius și a păstrat în totalitate hotărârea dată de judecătorii maramureșeni. Decizia a rămas astfel definitivă, iar Marius Cotor a fost nevoit să își ia adio de la companie, dar și de la eventualele despăgubiri.
Marius Cotor nu este singurul care a dat în judecată compania nemțească în încercarea de a anula decizia de concediere. Daniela Leșan, o altă angajată din cadrul departamentului financiar a fost concediată, după ce reprezentanții Leoni au considerat că este responsabilă de frauda uriașă care a zdruncinat compania.
Dacă Cotor nu a reușit să-i învingă pe giganții de la Leoni, Daniela Leșan a reușit să câștige procesul, decizia venind în anul 2019. Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au hotărât ca angajatei să îi fie tăiat 10% din salariu pe o perioadă de 3 luni și să fie reprimită la muncă. De asemenea, judecătorii au obligat Leoni Bistrița să o despăgubească cu salariile pe care le-ar fi încasat până la data sentinței.