Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) cere demiterea ministrului Justiţiei Tudorel Toader după prezentarea raportului de activitate, precizând că dintr-o listă de 136 de pretinse investiţii în penitenciare în realitate sunt doar 12.

„În mandatul Tudorel Toader la Justiţe cele 22 de lucrări “în execuţie”, dintr-o listă de 136 de pretinse investitii în penitenciare, sunt 12 in realitate. Restul sunt declaraţii de bune intenţii. Fondurile alocate îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare sunt la un minim istoric, acest lucru fiind recent criticat chiar şi de către fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc. Sigur, există un plan pentru crearea a 8.095 de locuri noi de cazare şi de modernizare a 1.351 de locuri de cazare. Faptic însă nu se întâmplă nimic. Penitenciarele noi de la Unguriu şi Berceni, n-au trecut încă de faza de studiu de fezabilitate după 2 ani, iar în ceea ce priveşte finanţarea, la acest moment există doar un acord de principiu al Băncii de Dezvoltare a Conisliului Europei. După 2 ani”, transmite Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Sindicaliştii avertizează că în mandatul Tudorel Toader la justiţie au avut loc 8.632 de incidente negative în penitenciare, a crescut numărul cazurilor de agresiune între deţinuţi (2.920) şi la adresa personalului (344), autoagresiune (1.776) distrugeri de bunuri (776) şi descoperire de droguri (544). Potrivit acestora, s-au mai înregistrat, printre altele, 272 de cazuri de ingerări de obiecte metalice şi substanţe toxice, 280 de accidentări dintre cele tipice de penitenciar şi, surprinzător, 288 de accidente de muncă.

„Între timp, peste 15.000 de deţinuţi au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populaţia penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deţinuţi, ca urmare a legii recursului compensatoriu. Infractorii au fost practic trimişi înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani, după ce vor face noi victime şi vor produce alte prejudicii. În mandatul Tudorel Toader, toate concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director de penitenciar au fost blocate, deşi au fost anunţate mai multe astfel de proceduri care s-au desfăşurat parţial, dar n-au fost finalizate. Între timp, ministrul Toader controlează sistemul penitenciar prin împuterniciri chiar şi peste limita legală de 1 an şi aplică o politică de vasalizare şi politizare sub pretextul unor modificări legislative care trenează de 2 ani”, potrivit sursei citate.

Sindicaliştii avertizează că deficitul de resurse umane rămâne unul sever, fiind cu aproape 8.000 de angajaţi mai puţini faţă de necesar, situaţie care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate.

„Încă sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acţiunilor sindicale. Ministrul Toader se laudă cu Strategia de reintegrare socială care a produs întâlniri, diagnoze, baze comune de acte legislative, rapoarte, studii şi proceduri. Rezultate zero. Nici măcar un deţinut n-a fost inclus în programe de reintegrare socială finanţate şi implementate ca măsură de reducere a ratei recidivei. Secţiunea care se referă la investiţii din Raportul de activitate prezentat de către ministrul Toader oferă imaginea dezolantă a unor promisiuni neonorate aflate într-o veşnică stare de proiect (pag. 55). Rezultate zero. Nici măcar un loc de cazare în penitenciare nu a fost modernizat în mandatul Tudorel Toader şi ca urmare a măsurilor dispuse de către acesta”, arată Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Potrivit sindicaliştilor, ministrul Toader se laudă cu o serie de rezultate obţinute în urma protestelor sindicatelor şi prin negociere directă cu prim-ministrul de la acea vreme, precizând că majorarea salariilor cu 10%, suplimentarea statelor de funcţii cu 1000 de posturi şi plata orelor suplimentare începând cu aprile 2018 sunt rezultatul acţiunilor sindicale, iar ministrul nu a susţinut în niciun fel aceste demersuri chiar dacă ulterior a fost obligat să le pună în practică.

„În concluzie, după un astfel de raport de activitate, care echivalează practic cu un autodenunţ pentru incompetenţă, ministrul Tudorel Toader trebuie demis de urgenţă”, conchide Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).1 COMENTARIU

  1. Domnule Toader, veti face cea mai mare prostie sa va dati demisia, asa cum a facut in nadragi domnul Ponta cand un grup de „caca-maca ” in Bucuresti au inceput sa urle ca descreieratii in drum … erijandu-se in ” stupid people „. Nu doamnule ministru NU VA DATI NICI O DEMISIE SI ACUMA CA SUNTETI LA PUTERE, CE AVETI DE FACUT FACETI CA FOARTE BINE FACETI ! NU CEDATI IN NICI UN FEL !!!
    Nu uitati ca si domnul Tariceanu… care este liderul dvs de partid , pe vremea lui Base… CAND A INTRAT IN CONFLICT DE INTERESE CU ACESTA i-a dat cu ” flit ” … , nu s-a lasat dus de nas si a guvernat in continuare de lui Base i-a „picat freza ” si i s-a largit ” chelia !!!
    Vreau sa vad si io unul din actuala opozitie ca da in balbaiala si CRAPA IN PATRU de necaz ca numa nu si nu veti pica de la putere si va veti indeplini Programul de guvernare pana la capat si cu voia lor si fara !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here