Potrivit Hotarârii de Guvern 614/11.06.2008 privind repartizarea unor sume de la bugetul de stat catre bugetele locale, prevazute în bugetul MECT pentru finantarea achizitiilonarii de la proprietari a unor imobile ce au fost retrocedate, în scopul desfasurarii activitatii instructiv-educative a unitatilor de învatamânt preuniversitar de stat a fost aprobata pentru retrocedari suma de 2.958.000 lei dintre care 2.237.000 lei pentru cladirile Liceului Teoretic „Pavel Dan”, Scolii cu clasele I-IV din comuna Catina, satul Feldioara si Gradinitei cu Program Prelungit de pe str. Ioan Ratiu din Turda. De asemenea au fost alocati 721.000 lei pentru Clubul Copiilor din Huedin.
Fondurile se vor transfera integral catre bugetele locale, prin intermediul Inspectoratului fiind utilizate pentru achizitionarea imobilelor retrocedate. Sumele alocate pot fi completate cu fonduri de la bugetele locale si din alte surse legal constituite, în vederea achizitionarii imobilelor.
Cei care nu vor reusi în termen de 90 de zile sa cumpere cladirile vor trebui sa înapoieze banii ministerului. Dupa preluarea acestora, ele vor trece în domeniul public nal comunelor, oraselor sau municipiilor si se vor înregistra în inventarul bunurilor din domeniul public local.
Cumpararea cladirilor, o necesitate
Inspectorul scolar, Peter Tunde a declarat ca imobilele cumparate în aceasta vara vor fi, de fapt, un cadou pe care Ministerul Educatiei îl face comunitatilor locale, în proprietatea carora acestora vor intra dupa achizitionarea lor. Cladirile acestea pot fi, de fapt, doar un început în ceea ce priveste cumpararea de spatii destinate scolilor si gradinitelor. Documentatia pentru imobilele mentionate au fost depuse la minister înca de anul trecut iar fondurile necesare au fost, deja, transferate în bugetele locale.
Peter Tunde a afirmat ca „negocierile cu proprietarii de drept ai cladirilor au decurs bine, în general. Am avut doar niste neîntelegeri în ceea ce priveste cladirea Liceului „Pavel Dan” a carui detinator a cerut o suma cu 100.000 mai mare decât cea pe care am stabilit-o noi, în urma consultarii raportului comisiei de expertiza. Daca se vor cere bani mai mult, sumele suplimentare vor putea fi suportate din bugetul local”.
În acest moment, Inspectoratul se afla în negocieri cu alti doi proprietari pentru a cumpara alte doua cladiri, una de pe strada Pavlov si o alta în cartierul Marasti, dar sumele cerute de acestia sunt prea mari.
În urma unor discutii cu Consiliul Local s-au mai identificat si alte spatii pentru amenajarea de gradinite. În cazul în care se va reusi amenajarea de grupe în incinta unor scoli, mansardarile promise si construirea de noi unitati de învatamânt prescolar. „Daca acestea ar putea fi date în functiune pâna la sfârsitul anului, problema locurilor în gradinite ar fi rezolvata pentru o lunga perioada de timp”, a afirmat Peter Tunde.
De asemenea, reprezentantii inspectoratului i-au mai atentionat pe directorii unitatilor de învatamânt care trebuie sa se ocupe de dotarea cladirilor ca, în cazul în care nu vor reusi sa cheltuiasca sumele alocate pâna în data de 1 august acestea vor trebui returnate ministerului, pentru a fi, ulterior, redirectionate catre acele scoli si gradinite care au reusit sa investeasca banii în timp util si au cerut suplimentari de fonduri.
Ligia Popa