Scenariu de deturnare de fonduri europene
Liviu Rusu a plusat 14 milioane de lei şi a pierdut 6 milioane în afacerea gropii de gunoi

Firmele de casă sunt favoritele lucrărilor din subordinea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud condus de Liviu Rusu. Una dintre firmele care îi asigură atât protectia media, cât şi continuarea relaţiilor de „prietenie” la cel mai înalt nivel este Iridex, firma deţinută de fostul senator PC Corneliu Pascu şi apropriat al lui Dan Voiculescu. Miza sunt lucrările la sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Bistrita Năsăud, o afacere de 156 milioane de lei. Liviu Rusu le-a dat un bonus de 14 milioane de lei celor de la Iridex pentru construirea centrului de management al deșeurilor de la Tărpiu, sumă ce reprezintă un plus de 40% față de valoarea inițială a contractului. Pe de altă parte, Rusu a mai reușit o performanță de neegalat: a pierdut 6 milioane de lei din fondurile europene datorită unui proiect greșit. Scenariul licitației pentru centrul integrat de management al deșeurilor miroase a licitație trucată din mai multe motive.

„Imprevizibilul“ surplus de 14 milioane

Scenariul pare desprins dintr-un film al mafiei italiene. Iridex este o firmă de casă pentru baronul Liviu Rusu, președintele consiliului județean Bistrița-Năsăud. Întrebat la sfârșitului anului trecut de reporterii Gazetei de Bistrița dacă proiectul managementului de deșeuri de la Tărpiu a necesitat majorarea de costuri, acesta a declarat că „am făcut chiar economii”. Ceea ce a uitat să menționeze este că acele așa zise economii reprezintă o parte din bani pierduți și care trebuie să îi returneze Uniunii Europene.
„Legea permite negocierea unor lucrări care au avut caracter imprevizibil. Sigur, au fost situații imprevizibile și proiectul, calculele de proiect și legile care guvernează desfășurarea de astfel de activități au permis să se negocieze anumite lucrări care au avut caracterul de imprevizibil”, a spus la acea vreme, Liviu Rusu.
„Nu s-a cheltuit niciun leu în plus față de suma alocată prin proiect la aprobarea cererii de finanțare. Suntem în limita sumelor alocate chiar se realizează o economie per total de circa 3.000 de euro. Economiile au rezultat din licitațiile organizate“, a declarat Vasile Moldovan, managerul de proiect, la jumătatea lunii noiembrie.

Bonus de lux: 40% în plus fată de valoarea licitată

Vasile Moldovan a recunoscut acum că o parte a contractului a fost majorată cu 40%, recunoscând chiar el că firmele au venit cu prețul foarte mic la licitații ca apoi prețul să se majoreze.
„Valoarea contractului de la centru de management a crescut ca și valoare, dar este sub limita valorii prevăzută prin proiect. Pentru că la licitație au venit mai mulți și au venit cu un preț destul de scăzut, au rămas economii și din acestea, ca urmare a unor situații imprevizibile. A existat o creștere în jur de 40%. Valorile sunt sub valoarea cuprinsă în proiect. Până la 50% pot fi mărite în cazul în care sunt constate de către firma Eptisa, diriginta de șantier. Eptisa are ca dirigenția de șantier și lucrările de apă de la Aquabis. Ei, deși sunt supraveghetori la două proiecte sunt într-un singur sediu de anul trecut în decembrie”, explică Moldovan.

Legătura dintre Iridex si consultant

Firma Iridex nu putea să primească acel bonus de 40% fără complicitatea dirigintelui de șantier, societatea Eptisa din Spania. Legătura dintre IRIDEX și Eptisa fiind nimeni altul decât Dan Voiculescu, cel care este prieten atât cu patronul societății Iridex, dar care a beneficiat și de reclamă de la societatea Eptisa. Astfel, ne întrebăm dacă nu cumva complicii lui Liviu Rusu în acest scenariu de licitație trucată să nu fie cumva și Dan Voiculescu, William Brânză și alte persoane din cercuri înalte. De asemenea, societatea Eptisa nu îi este de defel străină banilor publici care deja devin „pușculița” personală a lui Liviu Rusu. Astfel, baronul local le-a acordat contractul de consultanță la Aquabis, societate la care CJ este unul dintre acționari.

Lucrările s-au oprit de Crăciun

„În 23 septembrie am hotărât la sesizarea dirigintelui de șantier că materialele furnizate pentru închiderea gropii nu mai pot fi folosite în condiții de frig, fapt pentru care a fost suspendată operațiunea de închidere și se vor relua în momentul în care temperatura permite. E un material mai special, un material care conține și niște polimeri, substanțe care la frig s-ar putea să crape. E un material geotextil cu acoperire textilă și închidere polimerică care acoperă groapa. Suma reprezintă 6 milioane de lei și 42% din valoarea contractului de 14 milioane de lei pentru construcția a cinci stații de deșeuri intermediare“, a declarat Vasile Moldovan, managerul proiectului sistemul de management integrat al deșeurilor.

Bani în plus pentru Bilfinger

Deși managerul de proiect susține că în contract se stipulează că la recepția lucrărilor se plătește doar 50% din valoarea sumei, urmând ca restul plăților să se efectueze la finalizarea garanției, societatea Bilfinger a primit mai mult de jumătate din valoarea pe care o are de încasat înainte de finalizarea proiectului.
„În circa o lună de când reîncepem lucrările vom finaliza lucrările. Lucrările oricum sunt convenite contractual. Valoarea contractului este de 28 de milioane de lei acordat societății Bilfinger din care s-au plătit 22,5 milioane lei. Sunt lucrări nu numai de închidere a gropii de la Bistrița, noi avem și niște rețineri care vor fi restituite pe măsură ce se încheie anumite faze de producție. Regulile bancare sunt de 50% în momentul când se face procesul de recepție și diferența în momentul când se termină perioada de garanție. Perioada de garanție este de 2 ani și după 2 ani vor primi restul de bani“, a continuat Moldovan.

Împărtirea ciolanului

„Un proiect este realizarea de centrul de management al deșeului integrat de la Tărpiu(n.r. realizat de IRIDEX), al doilea contract este de închiderea gropilor rurale și urbane (n. r – realizat de Bilfinger)și al treilea este realizarea a cinci stații de transfer și cinci stații de colectare din județul Bistrița Năsăud (n. r. – construit de asemenea de IRIDEX). Acestea sunt trei lucrări mari de lucrări din acest sistem“, explică liderul proiectului.
Centrul de management al deșeurilor din Tărpiu este în valoare de peste 49 de milioane de lei.
Cel de-al treilea contract este cea de construire a stației de transfer în valoare de 14 milioane de lei. Valoarea totală este de 14 milioane și aici se pierd 6 milioane, valoarea proiectului scăzând la 8 milioane de lei. „Ca urmare a schimbării echipamentelor se vor monta echipamentele noi, iar valoarea acestui proiect rămâne disponibilă ca economie pe contract. Cei 6 milioane rămân la dispoziție. Nu putem face alte lucrări cu acei bani. Se întorc la Uniunea Europeană și la Guvern”, susţine managerul de proiect.
După banii plătiți, centrul de management al deșeurilor din Tărpiu este finalizat peste 90%. „Sunt aproape ca și 100% ca și plăți. Poate fi în jur de 98%”, a mai precizat Moldovan.
Proiectul stațiilor intermediare a suferit niște modificări având în vedere propunerile făcute de către primari în ADI în care au dorit să fie schimbate niște soluții. Construirea stațiilor de transfer este 65% ca și plată, dar fizic este către 70% pentru că s-a schimbat soluțiile punctelor de colectare. „Practic aici sunt finalizate lucrările, dar tehnic situația s-a schimbat”, a mai adăugat managerul de proiect.

Nu mai arde groapa

„Groapa de gunoaie a Bistriței, care foarte des se aprindea, acest pericol a dispărut total. Suprafața este mai mică. La anul viitor pe vremea aceasta nici nu vom ști că acolo a fost groapa de gunoi. Pentru populația județului Bistrița Năsăud vreau să o anunț că aici este primul centru modern din România de management al deșeurilor într-un centru, cel de la Tărpiu“, a conchis Moldovan.

Dan Voiculescu, William Brânză & friends

Valentin Feodorov este acționar și administrator la grupul de firme Iridex, controlat de fostul senatorul conservator Corneliu Pascu. Grupul Iridex, prin una dintre firmele sale (SSB), a încheiat în 2005 un contract de salubrizare cu Camera Deputaților. Iridex mai are contracte cu multe instituții de stat. Din societatea IRIDEX a mai făcut parte și controversatul deputat PDL Wiliam Brânză.
Corneliu Pascu are o avere de 33-35 de milioane de euro. El și-a început afacerile în umbra lui Dan Voiculescu cu contracte de salubritate în București. Senatorul Pascu a primit prin firma sa de salubritate, miliarde de lei din bugetul Camerei Deputaților. Corneliu Pascu a fost senator de Buzău din partea Partidului Conservator.
Cifră: 156 de milioane de lei reprezintă suma cu care a fost construit sistemul integrat de management al deșeurilor, licitație suspectată de trucajele lui Liviu Rusu

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.