• Parohia Ortodoxă Nepos, dar şi un localnic din acelaşi sat au acţionat în judecată Primăria Feldru. Autoritatea locală nu a răspuns în termenul legal unei solicitări înaintate de parohie şi de cetăţeanul din Nepos, dar nu a reacţionat nici la ultimatumul dat de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

  • Acţiunea are legătură cu scandalul ivit în Nepos, după ce Ştefan Svinţi, rudă cu primarul Grigore Ţiolan, a tăiat arbori de pe nişte terenuri situate lângă malul râului Someş, dar care nu îi aparţin în totalitate. Svinţi s-a ales cu două dosare penale: unul în urma plângerii întocmite de Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud şi celălalt în urma plângerii făcute de Parohia Ortodoxă Nepos, şi alţi cinci săteni cărora Svinţi le-a intrat pe proprietăţi cu bocancul.

 

Preotul paroh din Nepos, Vasile Rus, împreună cu Silivan Lup, unul dintre localnicii care au teren în zona respectivă, au solicitat Primăriei Feldru să li se pună la dispoziţie documentele în baza cărora Ştefan Svinţi a devenit, inexplicabil, proprietar acolo, tăind pur şi simplu terenurile a nu mai puţin de 16 proprietari.

Povestea a ieşit la iveală în momentul în care Ştefan Svinţi s-a apucat de tăiat arborii de pe terenul asupra căruia el se pretinde proprietar. De aici a ieşit un întreg scandal soldat cu plângeri penale pe numele lui Svinţi, atât din partea Gărzii de Mediu, cât şi din partea localnicilor din Nepos.

 

Svinţi s-a ales cu plângere penală pentru tulburare în posesie

După ce Ştefan Svinţi s-a apucat de la sine putere să taie arborii de pe malul Someşului, parte situaţi pe terenurile proprietate a unor localnici din Nepos, inclusiv a Parohiei Ortodoxe din sat, oamenii au aflat că acesta se dă drept proprietar al unei suprafeţe însemnate de teren din zona, circa un hectar. Prin urmare au solicitat primarului Grigore Ţiolan să le pună la dispoziţie actele în baza cărora Svinţi a fost pus în posesie cu terenul respectiv. Cum însă ar fi avut ceva de aşteptat, câţiva dintre sătenii din Nepos afectaţi de Svinţi au depus şi o plângere penală împotriva acestuia, acuzându-l de tulburare de posesie.

„în ziua de 26 februarie 2016 domnul Svinți Ștefan a intrat pe proprietățile noastre și a defrișat cu drujba de la pământ toți arborii de pe malul rîului Someș și de pe proprietățile noastre care încep de la limita de protecție de 15 metri a rîului Someș în zona Din Sus de Valea Frîuă Nepos distrugând astfel și semnele de hotar ce despart proprietățile noastre.

În ziua de 26 februarie 2016 domnul Lup Silivan a observat acest abuz și i-a anunțat și pe ceilalți proprietari despre cele întâmplate. Am anunțat Primăria Feldru despre acest abuz și am întocmit o adresă oficială pe care am înregistrat-o la secretariatul Primăriei Feldru cu numărul  1655\01.03.2016. Domnul primar Grigore Țiolan ne-a înmânat două acte care ar sta la baza acestei tulburări în posesie.Un contract de mână încheiat de Svinți Ștefan cu Grivase Emil din Cluj-Napoca prin care cumpără de la acesta suprafața de teren de 90 de ari, în care se include malul râului Someș și o parte din proprietățile noastre.

La baza acestui contract nu stă nici un act de proprietate eliberat lui Grivase Emil pe această suprafață de teren de 90 de ari ci doar un proces verbal cu numărul 2380 din 14 octombrie 1998 prin care acest Grivase Emil cumpără de la Primăria Feldru un mijloc fix, o clădire, o veche moară și nicidecum proprietățile noastre pe care le dovedim prin acte de proprietate: extrase de carte funciară și titluri de proprietate. Am anunțat apoi S.G.A Bistrița despre tăierea arborilor de pe malul rîului Someș în aria naturală protejată Sit Natura 2000 Someșul Superior prin adresa cu numărul 913\01.03.2016.

În ziua de 1 martie s-au prezentat în control la fața locului Garda de Mediu Bistrița și Garda Forestieră. Prejudiciul constatat a fost de 9.900 de lei, un număr de 183 de arbori au fost tăiați din aria de protecție de 15 metri ai râului Someș și de pe proprietățile noastre însumând cantitatea de 39 de metri cub.

În drept, fapta constituie infracțiunea de tulburare în posesie prevăzută și pedepsită de articolul 220 Cod Penal. În dovedirea plângerii înțelegem să ne folosim de următoarele probe:

  • 1.proba cu înscrisuri:actele noastre de proprietate: titluri de proprietate și extrase de carte funciară
  • 2.fotografii și filmări video de la fața locului
  • 3.următorul martor: Lup Silivan, domiciliat în satul Nepos, nr.247, comuna Feldru”, arată oamenii în plângerea penală depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud pe data de 18 martie 2016.

preotul vasile rus

Poliţia, ca Miliţia

Două săptămâni mai târziu, la începutul lunii aprilie, doi poliţişti din cadrul IPJ BN s-au deplasat la Nepos pentru a investiga situația tăierilor de arbori din aria protejată, în urma plângerii depusă de garda de Mediu, în care Ştefan Svinţi era acuzat de distrugere. Dacă unul din cei doi polițiști a avut un comportament civilizat, celălalt, agentul de poliţie Cătălin Ţermure, a avut de la început o atitudine dură, arogantă, de „organ” de pe vremuri. A mormăit ceva că el este de la „pază și ordine” de la județ și a început simulacrul de anchetă, poziționându-se fățiș de partea celor care a agresat grav mediul și de cei care încearcă să ascundă sub preș această mizerie. Nu a lipsit mult să îi pună cătuşele preotului Vasile Rus.

Legat de situația de la Nepos, părintele Vasile Rus a trimis o adresă conducerii IPJ BN.

„Am fost citat de către postul de poliție al comunei Feldru să mă prezint la locul în care Ştefan Svinți din Feldru a tăiat pe malul râului Someş bariera naturală de copaci din aria de protecţie de 15 metri a râului Someş în arealul Sit Natura 2000 şi pe proprietatea Parohiei Ortodoxe Nepos și a altor proprietari din Nepos. S-au prezentat doi agenți din cadrul Poliției Judeţene Bistrița Ordine Publică alături de numitul Svinţi Ştefan şi de inginerul topograf Feldrihan de la Ocolul Silvic Feldru. Dintre cei doi agenți, doar unul s-a legitimat cu numele de Nechita. L-am întrebat de ce suntem citați la fața locului, iar agentul șef care conducea această anchetă mi-a răspuns că s-au sesizat din oficiu referitor la acest caz de tăiere a arborilor. Împreună cu inginerul Feldrihan au început să măsoare proprietățile noastre și să bată pociumbi în pământ pe terenurile noastre, din ce am înţeles numitul Svinți Ştefan era pus în posesie de comisia locală de fond funciar a Primăriei Feldru pe malul râului Someș și pe proprietățile noastre.

I-am prezentat actele noastre de proprietate agentului şef care conducea ancheta şi a refuzat să le primească. L-am rugat frumos şi l-am atenționat că în urmă cu o lună s-a întocmit o notă de constatare falsă de către doi angajați de la SGA Bistrița, de primarul Grigore Țiolan şi de numitul Svinți Ştefan în care ei arată că nu s-a tăiat nici un arbore pe malul râului Someș și că malul nu a fost afectat. În acest sens am trimis o plângere către DNA Cluj, redirecţionată către Parchetul Năsăud. L-am rugat frumos pe agentul șef care conducea ancheta să constate veridicitatea faptelor. După această rugăminte a mea, agentul şef care conducea ancheta a început să mă jignească spunând că sunt un preot care am făcut averi pe spatele oamenilor. I-am explicat că nu este adevărat, că mă întreţin din salariul de 1.400 de lei de la parohie şi că mă aflu acolo în calitate de delegat al Consiliului Parohial al Parohiei Ortodoxe Nepos. Agentul șef mi-a cerut să părăsesc locul în care făcea constatarea sub amenințarea că mă încătuşează deşi eu nu i-am adresat nici un cuvânt jignitor sau vreo ofensă, nu l-am împiedicat în ancheta sa, ci doar l-am rugat să accepte actele de proprietate prin care facem dovada proprietății și rugămintea să constate că s-au tăiat arbori şi pe malul râului Someş în aria protejată. Vă rog să binevoiţi a face o cercetare în acest sens: de ce s-a desfăşurat această anchetă, de ce ni s-a refuzat primirea actelor de proprietate, exprimându-ne temerea ca şi în acest caz să nu se fi produs vreo constatare falsă a situației în caz”, a scris părintele Rus în reclamaţie.

harta teren

Se ascunde gunoiul sub preş

Conducerea IPJ BN s-a făcut că plouă, în răspunsul dat preotului Rus arătându-se că agentul Ţermure s-a ales cu… ATENŢIONARE. În ceea ce priveşte legalitatea activităţii desfăşurată în teren de poliţist, aceeaşi conducere a răspuns că acest atribut aparţine „exclusiv procurorului care conduce activităţile de cercetare penală”.

În schimb, într-un răspuns remis Bistriţeanul.ro, aceeaşi conducere a IPJ BN recunoaşte că „o echipă de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud au desfăşurat o activitate procedurală, în cadrul unui dosar penal, în care se efectuează cercetări împotriva unui bărbat în vârstă de 53 de ani, din localitatea Feldru, pentru ,,tăiere fără drept a unui număr de 183 de arbori”, din apropierea Râului Someş”. Însă, IPJ BN nu se rezumă doar la atât, ci în acelaşi document lasă să se înţeleagă că „agentul provocator” a fost chiar preotul Vasile Rus, care i-ar fi acuzat pe cei doi poliţişti că îl favorizează pe Svinţi.

 

Au cerut declaraţii aiurea

La acest răspuns dat de conducerea IPJ BN, părintele Vasile Rus a reacţionat printr-o postare pe pagina sa pe Facebook.

„În ziua de 7 aprilie 2016 în cadrul activităţii procedurale desfăşurate de doi agenţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud în zona valea Frîuă Nepos, cei doi agenţi şi inginerul topograf Feldrihan Adrian al Primăriei Feldru au depăşit aria în care numitul Svinţi Ştefan a tăiat cei 183 de arbori în aria protejată Sit Natura 2000 Someşul Superior măsurând terenurile a încă şapte proprietari:Bota Viorica,Bota Liviu,Dumitru Ilie,Ileni Iosif,Dumitru Radu,Salvan Dionisie şi Burduhos Viorel.Menţionez faptul că pe proprietăţile acestor oameni numitul Svinţi Ştefan nu a efectuat tăieri de arbori în ziua de 24 februarie 2016 ele nefăcând obiectul cercetării procedurale a celor doi agenţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bistriţa în acest caz, dar cu toate acestea, s-a recurs la identificarea şi măsurarea cu aparatul topografic de către inginerul Feldrihan Adrian, prezent la faţa locului,agentul Ţermure Cătălin care conducea cercetarea aprobând această activitate.Acest lucru rezultă din declaraţiile date de Bota Viorica şi de ceilalţi proprietari în faţa a cinci comisari din cadrul Poliţiei care s-au deplasat la sfârşitul lunii aprilie la postul de poliţie din Feldru unde i-au citat şi audiat.De asemenea revin cu completarea că în ziua de 7 aprilie 2016 cei doi agenţi care conduceau ancheta pe Valea Frîuă au refuzat să primească actele noastre de proprietate prin care facem dovada posesiei,acest lucru s-a întâmplat de abia în cadrul celei de a doua anchete desfăşurate spre sfârşitul lunii aprilie în postul de poliţie din Feldru unde toţi cei 16 proprietari de pe valea Frîuă au fost citaţi şi audiaţi.Îmi menţin declaraţia care este susţinută de toţi cei 16 proprietari de teren de pe valea Frîuă din Nepos că nu i-am jignit cu nimic pe cei doi agenţi de poliţie care desfăşurau ancheta,doar mi-am exprimat temerea (când am văzut că măsoară şi terenurile celorlalţi şapte proprietari pe care Svinţi Ştefan nu a efectuat tăieri de arbori în ziua de 24 februarie 2016) să nu asistăm la o punere în posesie pe proprietăţile noastre.De altfel inginerul topograf Feldrihan Adrian avea asupra lui un dosar şi o schiţă pe baza căreia s-a desfăşurat măsurarea terenurilor având la el aparatul topografic.Agentul de poliţie Ţermure Cătălin s-a enervat brusc când i-am comunicat verbal această temere a mea şi mi-a cerut să părăsesc locul sub ameninţarea încătuşării. M-am supus ordinului său şi cu smerenie am părăsit locul în care avea loc cercetarea procedurală.Când am ajuns acasă l-am contactat telefonic pe superiorul său din cadrul Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud,domnul comisar Pînzariu Mihai, căruia i-am relatat prin telefon cele întâmplate. Acest lucru poate fi verificat printr-o adresă către instituţiile abilitate cu ascultarea şi înregistrarea convorbirilor de interes public. De altfel chiar conducerea Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud recunoaşte în adresa cu numărul 3053\39\1 care mi-a fost adresată în data de 29 aprilie 2016 că agentul şef care a condus activitatea procedurală a fost sancţionat asupra modului în care a coordonat şi organizat cercetarea. Modul sancţiunii este ”atenţionare’’,probabil verbală,pentru că un avertisment în scris nu era de dorit, ar fi afectat cariera tânărului agent,lucru pe care nu îl doresc nici eu cunoscând în mod direct profesionalismul dumnealui.Menţionez faptul că în dosarul 452\P\2016 în care am fost citaţi în ziua de 7 aprilie 2016 în care s-a făcut activitatea procedurală de către cei doi agenţi am depus ulterior la Parchetul Năsăud actele noastre de proprietate şi o cerere să ni se elibereze o copie de pe procesul verbal încheiat de către oamenii legii pe valea Frîuă. (…)De asemenea menţionez faptul că deşi pe proprietatea doamnei Bota Viorica de pe Valea Frîuă numitul Svinţi Ştefan nu a tăiat nici un arbore, neafectându-i proprietatea, nefăcând obiectul cercetării procedurale, cu toate acestea a fost citată de cei doi agenţi să se prezinte în ziua de 7 aprilie 2016 pe valea Frîuă.Motivul îl cunosc doar dânşii şi nu ne-a fost comunicat”, a scris preotul Vasile Rus pe pagina sa de Facebook.

arbori taiati nepos

Legea accesului la informaţiile publice, nerespectată de primarul Ţiolan

Imediat după ce Svinţi a tăiat arborii de pe malul Someşului, pretinzând că respectivul teren este proprietatea lui, neposenii au solicitat nişte informări primarului Grigore Ţiolan.Oamenii voiau să ştie cum a devenit proprietar Svinţi pe terenurile cu pricina, în condiţiile în care persoana de la care acesta pretindea că le cumpărase nu avea nici un titlu de proprietate pe acestea. Primarul nu a catadicist să răspundă în termenul maxim legal, şi cu toate că neposenii s-au adresat inclusiv Prefecturii, Ţiolan nu a mişcat un deget. Drept urmare, oamenii au dat în judecată Primăria Feldru, instanţa urmând să oblige autoritatea locală să dea răspunsurile solicitate în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.