Ministerul Apărării Naționale și-a dezvoltat un obicei de a ascunde sub preș gravele nereguli din sistemul național de apărare. Situația este cel puțin strigătoare la cer în privința salarizării soldaților gradați profesioniști, al căror număr se subțiază constant, sistemul de apărare fiind din ce în ce mai slab de la o lună la alta, datorită plecărilor masive din sistem arată cei de la tomisnews.ro.

Citește și :

Nouă militari dau în judecată JANDARMERIA pentru banii neprimiți!

Ceea ce MApN nu dorește ca românii să știe, potrivit surselor noastre din sistemul militar, este că, prin aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare aproximativ 70% din personalul instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, prin care militarii beneficiau de „o măsură reparatorie”, potenţialii beneficiari, în număr de aproximativ 33.000, vor primi începând cu luna august 2016, 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit, aflată în plată la nivelul anului 2009, respectiv diferenţa de 50% începând cu luna august 2017, ceea ce înseamnă: 60 lei!

Aceste „măsuri reparatorii” au dus la plecări masive din sistem, unități cu personal mult sub numărul necesar și, în lipsa unui sindicat în domeniul apărării naționale, militarii găsesc alte metode de exprimare, mai tacite.

O astfel de voce a ajuns la parlamentarul PSD, Florin Gheorghe (FOTO), care,pe 21 iunie a.c., a avut o interpelare în plenul Camerei Deputaților, adresată ministrului Apărării, Mihnea Motoc. Obiectul interpelării a avut ca obiect salarizarea nestimulativă care determină plecări din sistemul de apărare.

florin gheorghe„Prin aplicarea OUG 57/2015, aproximativ 70% din personalul sistemului de apărare ar fi trebuit să beneficieze de o măsură reparatorie. Astfel, în MApN, potențialii beneficiari, în număr de 33.000, vor primi cu luna august 2016 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit, la nivelul anului 2009, respectiv cu 50% începând cu august 2017. Chiar dacă măsurile par extrem de satisfăcătoare, în practică ele înseamnă majorări de până în 60 lei pentru soldați, motiv pentru care plecările din sistemul de apărare sunt cât mai frecvente. Trebuie subliniat faptul că veniturile nete ale unui caporal cu vechime de circa 20 de ani nu depășesc în prezent valoarea de 1.220 lei net! S-a ajuns astfel la situația în care cel puțin la nivelul județului Constanța majoritatea unităților au cel mult 70% din efective, iar unele chiar sub 50%! De exemplu, la Forțele Navale, când o fregată trebuie să execute un exercițiu, se iau militari și maiștri de marină de la alte două fregate pentru a completa nivelul de personal. Iar, dacă este nevoie să iasă două fregate în larg pentru exerciții nu se pot asigura două echipaje complete! La fel s-a întâmplat, de pildă, la exercițiile cu partenerii NATO de la Smârdan sau de la Cincu, atunci când militarii din Galați sau Focșani au fost completați cu militari din alte unități din țară, pentru că și în aceste unități efectivele sunt la sub 50% din efectivele necesare. Față de această situație extrem de îngrijorătoare, împotriva obiectivelor asumate la summit-ul din Țara Galilor, nu ne îndeplinim angajamentele de stat membru NATO, vă rog domnule ministru să precizați cum intenționați să reluați atractivitatea salarială pentru angajații din sistemul național de apărare, în special pentru categoriile prost plătite: soldați, caporali și maiștri. Solicit răspuns în scris și oral!”, a spus deputatul Florin Gheorghe.

 

Facem precizarea că, cuantumul soldei de merit se determină prin aplicarea unei cote de 20% asupra soldei de funcţie, aflată în plată la 31 decembrie 2009. În prima etapă, se va acorda 50% din acest cuantum.

Sursele noastre din sistemul militar ne-au mai precizat: Sub 50% din efective datorită plecărilor din sistem; un soldat cu vechime 1 an are un venit net de 1.150 lei; caporal vechime 10 ani (SGP)=1101 Venit net; caporal vechime 20 de ani (SGP)=1220 venit net; majorarea de 50% din salariul de merit este de doar 50-60 lei; iar toate unitățile sunt sub 70% din personalul necesar, chiar în unele 50%.

Totodată, soldele sunt egalizate, nu mai contează vechimea gradațiile sau specialistul de clasă și asta din cauza măririi salariului minim pe economie. Astfel, SGP sunt asistați social, prin majorare HG 0154/2011, adică statul vine și dă o sumă de bani ca militarul să ajungă la salariu minim pe economie, pentru că solda funcției de bază este doar… 650 de lei!

Guvernul zice că SGP au un salariu mulțumitor, pentru că iau și normă de hrană în valoare de 900 de lei, dar când participă la aplicații și exerciții se „mănâncă” din cei 900 de lei.

IMG_20140723_123721_265

Tododată, sursele noastre din sistemul militar ne-au mai precizat:

Solda funcției de bază este între 550 de lei și 650 de lei, ulterior se adaugă gradațiile, specialistul de clasă, adică sporurile și astfel se ajunge la o sumă în care vine statul și mai adaugă prin HG 0154 și te „asistă social” cu o sumă prin care ajungi la salariul minim pe economie, de 1250 lei”.

Citește poziția MApN aici : https://tomisnews.ro/2016/07/04/exclusiv-scandalul-din-mapn-ia-amploare-militarii-in-prag-de-revolta-suntem-asistati-social-ministerul-invoca-sistem-de-salarizare-implementat-etapizat/

113 COMENTARII

 1. Asta e problema la baza. Anul acesta 80% din cei care indeplinesc conditiile minime de pensionare vor pleca din sistem. Explicatia e simpla. Exemplu. Ori acum ori peste 10 ani cand atinge limita de varsta cuantumul pensiei nu poate depasi 100% din venitul actual, deci acesiasi pensie. Fiscalitatea pe pensie este mai mica decat cea pe salariu deci inca un castig. Pensiile militare se actualizeaza odata cu orice marire a soldelor la activi. Deci nu e nimic de pierdut. Si atunci pentru ce sa mai stai in armata dupa 47-50 ani ?

 2. Pai si unde e scandalul monstru,domnita? Puteai pune un titlu mai elegant,ori pandesti vreun post la emisiunile lui capatos,maruta,wowbiz….probabil ai dreptate in privinta salarizarii,dar,te asigur de faptul ca acel scandal monstru ,de care dumneata pomenesti ,e inexistent!! Lasa pe altii sa-ti faca treaba…nu o faci bine!! Succes!

  • Vasile daca nu ai idee ce se intampla in MAPN pot sa confirm ca intradevar sunt plecari masive din sistem si oamenii sunt nemultumiti de salariu pe care il iau si la pensie daca ies cu 400 de lei pensie. salariul meu ca si militar este de 679 de lei daca vrei iti trimit si o cope pe care am semnato anul acesta 2016.daca faci parte din MAPN si esti ofiter sau subofiter eu zic sa taci din gura pt ca spune adevarul.

   • Maninci rahat Radule. Voi aveti salarii si pensii enorme fata de cei care muncesc. Pensie de 4.000 lei/luna dupa 25 ani de armata. Ce zici de asta ?

    • Da tu nu stai ca el sa pleci de la nunta rudelor in aplicatie sa te scoale la orice ora din pat sa nu ai alte activitati in tot timpul asta. De aia iau militarii pensia care o iau si mai pune si faptul ca cotizeaza la pensie mult mai mult ca un civil.

     • nu te pune nimeni sa te faci militar sau orice in armata,civilii duc armata si politia in carca o armata care sa vandut otan si atat vor numai bani si se face ca nu vede ce se intampla in societatea romaneasca de ce nu cer reforme adevarate ,numai bani atat

    • popa . rahat mananci tu , sunt fost militar si daca aveam salariul si pensia asta ramaneam in armata , vorbesti fara sa stii nimic , salariile alea le au generali .ofiteri superiori …….. daca nu stii nu vorbi

    • Prietene, in orice tara exista aceste sisteme de aparare si ordine publica. Daca t vrei sa fii ca in SUA, UK sau Germania, afla ca trebuie sa ai tot ca si aceste sisteme de aparare si ordine publica. In plus… nu stiu cat stau eu pe salariul tau. Voi care munciti. Unde muncesti tu? Tu ai impresia ca stau cu burta la soare? Pensie de 4000 lei dupa 25 de ani de armata? Aa… si apropos, ai habar cati dintre military au pensia asta? Cumva un Comandant de unitate sau un colonel care totusi este similar unui manager? Am inteles, ofiterii nostril sunt dobitoci si prosti, doar ca la admitere in scolile militare, au cam luat fata multora care au ajuns mari manageri cu facultati facute la FFFF Redusa spre deloc…dar tu te-ai intrebat vreodata cati ani pierde un military din viata de familie pentru aceasta pensie? Te-ai intreba vreodata de ce militarii au speranta de viata cu 5 ani mai mica decat civilii? Iti dau o tema de studiu. Norma de lucru intr-o luna este de 168 de ore pentru un salariu minim brut pe economie de 1250 lei. Un militar, in medie ajunge la 250 ore lucrate. Daca ar trebui sa I se plateasca orele lucrate suplimentar la cat ajunge? Si calculul este doar pe salariul minim. Ca tu nu esti in stare sa iti obtii drepturile de la patonul care te exploateaza cu munca la negru…esti fix problema ta. Legea iti permite sa ceri doar ca esti parte din sistemul hot si furacios. Cand vine ITM-ul, declare ca ieri te-ai angajat, ca nu muncesti suplimentar si ai toate drepturile asigurate. O fi vina tot a militarilor nu-I asa?
     Iti spun ceva. Personal, in 14 ani de armata, am mai mult de 2 ani lucrati OUT of Salary. Esti tu important ca muncesi pentru mine? Vrei sa iti fac un calcul sa vezi ca nu? Eu mi-am asumat jobul, pentru imi place jobul si crede-ma ca daca muncesc de imi sar capacele. ca nu vezi tu? Dar eu vad cumva cum tai tu frunza la caini? Fiecare categorie profesionala sa faca bine sa isi vada de ceea ce stie sa faca, pt ca e simplu sa te uiti in ograda altuia.

  • Si ma rog de ce sa bage stagiul militar obligatoriu ? Sa ne ia fortat 6 luni sa isi bata joc de noi ,iar noi sa nu putem face mimic PE motiv ca am depus juramant? Haideti sa lasam povestile cu datoria data de Tara ca PE mine nu tara m-a crescut ci ai mei au facut asta cu multe sacrificii . Tara at fi trebuit sa imi ofere loc de munca pentru a avea pretentio de la mine ,nu sa ma forteze sa plec in afara sa pot castiga Mai mult .

   • ai dreptate ca te-au crescut ai tai dar fata de tara…mai invata baiatule..ai tai te-au crescut in tara nu..in afara ei, scoala ti-a platit-o tara…nu ai tai, sanatatea, ordinea publică si linistea la granita lea asigura tot tara..pentru ca dac ar fi privatizate, gandeste-te cat te-ar costa niste trupe private, o politie privata, un invatamant privat cu totul, un sistem sanita privat in totalitate…cred ca am fi cerst cu totii pe la colt de strada..
    Nu confundati tara cu jaful din tara..

 3. În 15 sunt asistat social ….dacă dau c matura si l primărie s putea să mai iau ceva … Mai spăl ceva geamuri prin intersecție . alti bani .un câine plimbat .alti baniii. Sunt MANDRU ca sunt militar

  • Aiurea , eu am aproape 20 de ani si sunt SOF si cu tot cu norma , cu specialist clasa 1 si 3 copii in intretinere nu depasesc 2350 lei .

 4. Va scriu in calitate de CONTRIBUABIL LA BUGETUL CONSOLIDAT DE STAT, in componenta caruia este cuprinsa si o suma importanta de bani destinati apararii nationale, Cu alte cuvinte fiecare contribuabil sa traiasca linistit in tara sa numita Romania. Prin grija CONSILIULUI SUPREM DE APARARE, contributia depusa de mine ajunge la M.Ap.N , care trebuie sa i-si creeze toate conditiile de instruire, echipare , inarmare precum si nivelul de salarizare la STANDARDE N.A.T.O. Faptul ca efectivele armatei s-au diminuat , ca militarii sunt prost echipati, prost instruiti , prost inarmati, si ceea ce este mai important prost hraniti iar soldele sunt de mizerie in comparatie cu un salariu la EXIMBANC [ fostul Bancorex ] de 24.000 de EURO/ LUNA, si nu este singurul, ma determina sa inteleg faptul ca asa cum pe mine nu ma apara nimeni, nici pe cei cu salarii de mii de euro nu-i apara nimeni. ROMANIA , NU MAI ARE ARMTA. Va rog sa-mi anulati participarea mea financiara la BUGETUL CONSOLIDAT DE STAT . Tind sa cred ca romanii platesc sa aibă aparare nationala, in realitate Statul Roman nu mai exista , nu mai are nevoie de aparare, iar contributiile noastre financiare sunt FURATE. Probabil dusmanul a castigat deja razboilul economic si impotriva M.Ap.N. cu sprijinul CONSILIULUI SUPREM DE APARARE.

  • Toate necazurile populatiei,se vor sfarsi atunci cand intreaga populatie va refuza sa mai plateasca dari catre un stat corupt ! Numai ca,este foarte greu sa inteleaga intreaga populatie ce reprezinta un colaps financiar intr-un stat ca al nostru… Imediat se vor mobiliza „cei de sus” si vor face cumva sa mai prosteasca lumea sa tot cotizeze,insa atunci,populatia poate pune conditii…pentru ca suntem un stat democrat (cica) si…astfel se va face auzita si populatia,cu urmarea imediata : schimbarea mentalitatii guvernantilor…. Dar,e greu ! Si „cei de sus” pe asa ceva se bazeaza, pe prostia prostimii. CLAR !

 5. Am fost in armata 8 ani in care am participat la doua misiuni externe in Afghanistan….. Repet…AM FOST…. De doi ani sunt plecat din tara ca nu se mai putea trai cu 1200 lei pe luna….. Am vrut sa imi iau un apartment prin „Prima Casa” dar am fost refuzat din cauza venitului si contractului cu MaPN care era de 3 ani…..imi iubesc tara si mi-as da viata ptr ea…..Dar cu iubire nu imi trece foamea…. nu imi ofera un acoperis deasupra capului si mai ales nu imi plateste facturile……daca sar oferi un salariu de 2000-2500 lei pe luna as reveni in tara ptr armata dar acest lucru nu se va intampla niciodata!! Sper sa se schimbe ceva in bine ca in rau sa tot schimbat!!

  • bine punctat Emil.sunt dintr-o unitate din Galati.pana anul trecut eram unul dintre cele mai bune batalioane pe care le avea Romania.azi suntem sub 60%.se dau demisii saptamanale.cei ce au plecat afara isi trag colegii dupa ei.ASA NE-A INVATAT PE NOI ARMATA: SA ITI AJUTI CAMARADU!pacat de Armata Romana.cat de curand parasesc si eu sistemul dupa 17ani.mie greu dar asta e viata.cei ce nu au fist in Armata sau care au facut armata nu inteleg ce inseamna o aplicatie ,nu mai vorbesc de o misiune internationala sa vezi ca esti cea mai rapanoasa armata echipata cu tehnica depasita si totusi CEI MAI BUNI SOLDATI DIN LUME.nu este lauda este realitatea am exercitii internationale peste 30 in Germania Polonia UK Franta Belgia etc, in afganistan de 3 ori si toti partenerii din NATO ne respecta foarte mult .asta datorita prafului inghit si a sangelui pe care l-au varsat colegii mei.asa ca meritam si noi respect si stabilitate financiara.respect

  • Din 2 teatre te-ai ales cu ceva euroi…luai liniștit casa..asta dacă nu cumva doreai palat…ăștia ca noi care stau în țară ce sa mai zicem

 6. Nu stiu cum încercați să informați populația însă salariul unui subofiter de la MAPN este de aș proximativ 2900 lei pt o vechime de 10 ani + chirie 600lei….Plecările se datorează altor motive deci nu salarizarii

  • Liv ești dezinformat. Sunt subofițer în armata română cu vechime de 15 ani și am salariul 2200 ron cu normă de hrană cu tot si nu am indemnizație de chirie. Deci dacă nu ști despre ce vorbești mai bine te apți.

  • Mai sus se vorbeste despre salarizarea unui SOLDAT GRADAT PROFESIONIST nu SUBOFITER, daca nu cunoasteti diferenta va rog sa va informati….

  • Greșit informat,domnule!maistru militar,20 de ani vechime,1500 net plus norma de hrana 900 , locuință luată cu ipoteca fără nici un sprijin din partea sistemului care prefera sa dea compensație de chirie,de multe ori pentru persoane care sunt „șmechere ” decât sa se degreveze de aceasta compensație de chirie prin masuri realiste in sprijinul militarilor onești. Sub salariul mediu net pe economie.calificarea și responsabilitățile nu prea contează în sistem.

  • Ești prost informat! Sunt subofițer, cu o vechime de 24 de ani si am doar 1550 lei net plus norma de hrana care atunci când suntem in aplicații si exerciții nu luam nici un ban.

  • Da vor sa plece in Ibitza si sa stea cu ‘arma’ la soare. Unde ai visat tu ma salariile astea? Sunt mii de ofiteri tineri care au salariu de 2000-2000, MII, iar subofiteri nu iau 600lei nici daca stau in cap. Daca ai vazut tu un caz izolat ca e ala parasutist-scafandru-eod si spoit cu un pic de forte speciale nu inseamna ca au toti asa…Si da sunt SGP care iau mai mult decat subofiterii sau chiar cat ofiterii, sau SGP care iau o mizerie de slariu.. Se trezesc toti sa isi dea cu parerea…

  • As fi si eu curios de unde ai scos sumele sumele astea?;) … Am sa ma dau exemplu pe mine , 12 ani in sistem iar de 9 sunt subofiter … Si sincer solda mea este de aproximativ 1300 lei .
   Am vrut sa nu comentez nimic dar cand vad atatia destepti in jurul meu…asa ca domnule „Liv” … Intai informeaza-te putin dupa care scrii ceva

  • Cred ca nu sunteți bine informat… un salariu în jurul cuantumului de 2900 lei, din cate stiu eu, il primeste un ofițer, bineinteles cu indemnizație de comanda. Un subofițer cu o experienta in jur de 10 ani mai mult de 2200 – 2300 lei nu are cum sa primească. Poate asemenea salarii de plătesc in aviatie sau la MAI unde vă asigur ca un agent primeste un salariu mai mare decat alte categorii de cadre (nu le enumar) din MApN.

  • mai dobitocule cine te-a informat pe tine te-a informat prost.chiria daca ia 600ron nu plateste chirie si unde sta cu 600ron?sa dea public Ministrul Apararii salariile tuturor categoriilor de personal si ai sa te crucesti ce salarii militarii si pe urma sa comentezi

  • prost informat, chiria o are cel care nu are domiciliu pe raza garnizoanei si atunci la rindul lui plateste chirie. Salariul pe care il zici tu la 10 ani de munca eu nu il am la 20 de ani de munca cu tot cu norma. Informati-va si apoi dati-va cu parearea. Si cand vine razboiu’ sa va vad atunci vitejilor…………….

   • sibip bine punctat cnd va veni razboiul sa va vad atunci dak mai sunte.ti asa tari in gura sa ii scoateti pe aia din parlament k si asa e aproape un batalion acolo pe care ii platim degeaba muncind pe afara ca in tara la noi nu se poate pt ca nu mai au ce fura si chiar e adevarata treaba cu vechimea eu am fost in sistem 2 ani si am avt salariul net mai mare ca unii care aveau vechime dar sincer baieti nu depaseau 1500 cu tot cu norma de hrana…..

  • salutare LIV! stii tu din surse sigure ca un subofiter din MApN are salariul de 2900lei?
   cu norma de hrana si nu mai stiu cate ..n,, sporuri eu tot nu cred ca ajunge la 2900!

  • Ai vrut sa spui ofiter ,subofiter nici cum asemenea salar,din proprie experienta iti spun.Poate esti tu un subofiter mai special si ai 2900 lei pe luna salariu?Ha,ha ,ha

  • Aici se discuta despre soldații gradați voluntari nu de subofițeri sau ofițeri care au un alt statut adică mai multe drepturi și aici includ și drepturile bănești. …….

  • Sa spui si mie unde eu sunt subofițer cu ultima treapta de vechime si 2150 cu tot cu norma scade norma si vezi ce rămâne am in subordine 50 de militari.

  • Ti se pare asa mare salariul?Pt ce naiba pui in calcul chiria?De ce nu spui ca daca subofiterul e casatorit si are cel putin un copil trebuie sa stea intr-un apartament cu doua camere care sare mult de 600 lei chiria!Ce sa faci cu acest salariu cand sunt o multime de cheltuieli?Probabil esti un ofiter plin de bani si vb aiurea!

  • Ti se pare asa mare salariul?Pt ce naiba pui in calcul chiria?De ce nu spui ca daca subofiterul e casatorit si are cel putin un copil trebuie sa stea intr-un apartament cu doua camere care sare mult de 600 lei chiria!Ce sa faci cu acest salariu cand sunt o multime de cheltuieli?Probabil esti un ofiter plin de bani si vb aiurea!Oricum subofiter cu asa salariu cu chirie cu tot nu exista la 10 ani vechime!

  • subofiter, 26 ani vechime, totul la max. mai putin gradul 2350 solda neta cu norma de hrana cu tot sa mai adaug 50 lei pentru diferenta de grad pana la maxim si nu ajung la 2900.

  • Editorialul vorbeste clar de SGP-i. Soldati Gradati Profesionisti nu sunt cadre militare desi sunt angajati MAPN! Cadre militare sunt :ofiteri, maistri si subofiteri. Salariul net dupa 13 ani de armata este de 1100-1250 ron. Tinuta militara nu am mai primit din 2013, desi avem dreptul anual la tinuta. Mentionez ca Sgp-i trebuie sa primeasca tinuta anual si nu primesc, iar cadrele militare primesc tinuta sau contravaloare in bani. Ptr chirie, un Sgp primeste 350-400 ron incomparabil mai putin decat cadrele militare. Am terminat o facultate tehnica la o universitate de stat si urmatorul pas e plecarea la demisie ptr ca armata romana apreciaza Sgp-i boi nu cu educatie.

  • baiatu nu stiu unde gasesti tu subof cu 2900 cred ca trebuie sa te mai informezi un pic un subof cu vechime de peste 20 de ani cu tot cu sporuri si specilitati de clasa nu sare de 2500 asa ca nu mai vb ce nu trebuie

 7. Pt. d-l Liviu
  Este o aberatie salariul de 2900 de lei la o vechime de 10 ani.Poate doar la cei cu anumite sporuri speciale.
  Sof. cu 21 de ani vechime, functie maxima, cu un venit cu tot cu norma de hrana de aproximativ 2600 lei.Cei care au prins „solda de merit” in aceleasi conditii, aproximativ 2800 lei.La un venit , cu tot cu norma Dde hrana de 2900 lei, indemnizatia de chirie ar fi de aproximativ 800 de lei , pt cei cu 50%.De unde sunt datele anterioare, nu stiu.

 8. Ce subofiter are salariu „de aș proximativ 2900 lei pt o vechime de 10 ani + chirie 600lei”, poate cand este in teatru de operatii!

 9. Esti dezimformat total.la 16 ani vechime pe functie mare nu trec de 2480 de ron.iar colegii mei subofiteri,multi dintre ei au salariile mai mici decat un caporal.plecarile din armata au la baza salarizarea.mult noroc la toata lumea

 10. Liv.se pare ca nu esti din sistem.salariul unui subofiter cu vechime de 16 ani pe functie de adjutant este de 2470 ron.iar foarte multi dintre colegii mei cu grade nai mici au salariile mai mici decat caporalii.plecarile din sistem chiar au la baza salarizarea foarte proasta.ca sa nu mai spun ca bugetul armatei se mareste anual,iar noi in teritorii nu avem nimic.aici ma refer la logistica.multa bafta

 11. Domnule… unde este acest salariu domnule… Sunt subofiter MApN cu vechime de 14 ani si am salariu 1200+900 norma… Nu mai vorbiti aiurea.

 12. exact un mare mincinos( probabil ofiter) ,sunt MM am 29 ani vechime, da 29 adevarat,am un venit (in mana) cu tot cu norma de hrana de 2550 lei, imi este rusine sa le spun prietenilor mei ce salariu mizerabil iau , de aceea m am hotarat sa ies la pensie si sa mi gasesc un alt job avand in vedere ca sunt specialist si pe piata muncii, chiar asa putin ofertanta, sunt cautati oameni cu pregatire profesionala. imi pare rau sunt in armata de la 14 ani,nu m-am simtit niciodata atat de umilit si ce este mai rau este ca nu intrevad nici o speranta.Si inca ceva,nu sunt singurul

 13. Legea data de Boc este de vina din cauza discrepantelor de salarizare intre cineva cu vechime si cineva fără, pt ca prin legea respectivă statul este obligat sa.i asigure minimul pe economie, adica cat este acum 1250 iar in cazul asta degeaba ai vechime si asta este valabila si la sgp, subof si of. Pt ca asa au gândit legea atunci.

 14. :))))) 2900 de lei nu are salariul nici macar un OFITER cu 10 ani vechime (in 10 ani ajunge la gradul de capitan)…. Poate subofiterul dumneavoastra ajunge la aceasta suma cu tot cu sporuri, norma de hrana, servicii de noapte, etc… Dupa cum singur afirmati ca primeste bani de chirie 600 de lei, pot deduce ca solda lunara BRUTA este 1200 de lei (banii de chirie reprezinta 50% din solda bruta). Minus CAS, impozit si alte cateva, plus norma de hrana …. In cel mai bun si fericit caz ajunge la 2900 de lei cu tot cu norma de hrana si chirie … Va salut, cu stima!

 15. cumatra… are dreptate un consatean p’aci… unde dracu e monstru ala? (de scandal)… toata lumea stie cu ce se haleste armata la rumani. m-a dus capu’ un pic prea tarziu, sa fug de acolo. aveam vreo 10 ani vechime… chiar 10 dupa cum am terminat contractul.. ragaiam de exercitii si serviciii 24/24din 11 mil nu ma mai scoteau in 2011 cand am plecat. nu mai zik nik

 16. Banii Armatei se duc la serviciile secrete şi la jandarmerie care sunt supradimensionate ca organigramă si sunt mult mai bine plătite.

 17. Sa nu uitam si de pensionarii militari ca nu si-au primit drepturile banesti la trecerea in rezerva incepand din anul 2011!!! Drepturile sunt prevazute in lege dar voit se amana, se suspenda! În Legea 284 din 28 decembrie 2010 (Legea 284/2010) , a rt. 20. din SECTIUNEA a 3-a, sunt stabilite drepturile specifice activitatii desfasurate in instituţiile publice de apărare, ordine publică si siguranţă nationala, astfel:
  ,,(1) La trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, personalul militar, politiştii si functionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pentru activitatea depusă, in funcţie de vechimea efectiva ca militar, politist, functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personal civil in institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala, beneficiaza de un ajutor stabilit in raport cu solda functiei de baza, respectiv salariul functiei de baza avută/avut in luna schimbării poziţiei de activitate.Acele ajutoare, pe care le-ar primi cadrele militare nu sunt decât banii primiţi în avans într-un an calendaristic de muncă. În statisticile ministerului apărării naţionale media de viaţă trăită de cadrele militare după pensionare este cuprinsă între 10-15 ani.Acele cadre militare care s-au pensionat pe parcursul anilor 2011, 2012 şi 2016 care nu au primit acele ajutoare stabilite prin legea cadru de salarizare, au fost sunt cadre militare devotate instituţiei militare, care şi-au dăruit întreaga viaţă intereselor instituţiei si acum sunt frustrate de acest drept.

 18. Solda de funcție a unui subofițer, la nivelul anului 2009, era de 543 lei/luna, solda de merit se acorda în procent de 10% la acest cuantum, începând cu luna august 2016, deci o majorare bruta de 54,3 lei. Solda funcției de baza la nivelul anului 2016 include: solda de funcție, confidențialitate, fidelitate, pericol deosebit, soda de merit și solda de comanda. Salariul minim pe economie de 1250 lei/luna se acorda unui angajat cu studii minime, iar solda funcției de baza este tot de 1250 lei/luna?! Este oare o discriminare privind salarizarea în sistemul de siguranța și apărare naționala?

 19. Curat „scandal monstru” în MAPN. Au ieșit militarii în strada sa-și ceara drepturile. Iar tu Liv nu mai dezinforma. La aviatie sunt salariile alea de care zici tu. La maiștrii militari și nu în toate unitățile de aviatie din tara. La Bacău au 2300 salariul. Cei de aviatie. Tu sigur nu ești vrun consilier de comandant și linii și tu pe unde poți, poate-poate ajungi și tu ofițer la apelul bocancilor?

 20. Bine spus Ciprian si Emil….si eu am lucrat „mac”…Dar sunt scârbit de sistemul acesta…voluntariat….????.ptr cine??!..frate niciodată…NICIODATA…plec din tara cu familia decât așa ceva…

 21. Daca vreti salariul de care vb Liviu mergeti la Tg Mures sau Buzau,puteti incerca si Constanta. Stie Liviu ceva. Dar daca stati in unitatile voastre si frecati menta nu va mai plangeti de salariu. Probabil nici nu meritati atata.

 22. stati linistiti ca nici la Buzau nu se ia 2900 de catre subofiteri, nici cu norma de hrana. Plus ca aici se mananca OBLIGATORIU o masa la roarmy caterinca, asa ca bye bye 35 la suta din norma de hrana. 21 de ani vechime si 2350 ron salariu cu norma cu tot. Necredinciosii se pot interesa personal

 23. Mergeti la Timisoara si uitativa ce a mai ramas din B32 de cand a venit noul comandant. cati militari au plecat din unitate si cati si-au dat demisia si nimeni nu ia nici un fel de masura. Generalul Ciuca si-a trimis consilierul in unitatea respectiva si nici macar nu ne-a dat dreptul sa ne spune problemele pe care le avem. Eu mi-am dat demisia din cauza neregulilor pe care eram obligat sa le suport si ca sa fie bomboana pusa pe coliva comandantul a schimbat programul si a bagat 12/24 24/48 si bagi paza non stop pt ca nu mai sunt oameni sa ii schimbe pe cei care sunt in serviciu.

 24. Am fost subofiter MAp N Vanatori munte, o misiune in AFGHANISTAN 2012-2013,VECHIME de 23 ani cadru militar.Hotia ce mai mare in armata a fost cu salariul de merit…Care dupa 2009 a fost considerat un bonus pentru cei ce-l luau pe acea perioada si care la aceasta ora a crescut cuantumul platii pensiilor militare celor care au parasit sistemul…Oare este corecta aceasta decizie…..

 25. cistiga destul si li se plateste si cazarea vreo 600 lei daca nu au locuinta nu exista salarii sub 2300-2500 lei …..ce fac ei de banii astia …80 % dintre ei nu merita banii restul tot respectul pt misiunile pe care leau facut in afara si chiar in tara

 26. Hai sa va zic ceva sincer,un Mac care lucreaza de un an pe piata muncii din armata ia aprox 2000 ron fara chirie+chirie vreo 300-400 ron=2300.alt mac cu vechime de peste 10 ani ia cu max 100 ron mai mult.Vi se pare corect?daca stam sa analizam si prg de lucru al unui Sgp constatam ca practic el este la opt ore aprox 10 zile la opt ore,vreo 6-7 zile in serviciu interior iar restul zilelor este liber.unde mai primesti in Ro pt 15 zile peste 2000 ron?asta este intrebarea!daca te mai duce capul sau ai indemanare la ceva in 15 zile mai poti face inca 1000 ron!deci un asa zis Mac(SGp) da fum la multe cadre militare(Of,Sof).problema salarizarii ar trebui revizuita la cei care din 31 de zile se duc la prg cel putin 23 zile lucratoare si raspund de una alta!asa ca,la munca nu la intins mana?

  • Alea 6-7 zile la „serviciul interior” inseamna 18-21 de zile de opt ore. Plus alea 10, fac 28-31 de zile pe luna. TU muncesti 31 de zile pe luna? Cap sec.

 27. aloooo ptr ce va certati mult prost si fara rost…… am fost prima generatie de militari angajat pe baza de contract,eram sergent angajat ,dupa vreo 2 ani ne-au facut caporali si ne-au luat din salariu 20 RON,cand am implint 35 de ani,mie si altora care eram pe functii luptatoare ne-au dat pe liber fara nimic.Asa ca MAFIA SI CORUPTIA traieste in asa zisa noastra armata…

 28. Daca nu va convine in armata,nu va tine nimeni cu forta..plecati sa vindeti pe piata,sau sa lucrati in confectii cu salariu minim pe economie.Eu muncesc de dimineata pana seara,si muncesc..nu ard gazul ca voi ,armata,si am salariu mult mai mic si va platesc si voua o parte din salariu

 29. Mai intai invatati sa scrieti corect!Apoi,nu va mai plangeti fiecare in parte:MApN,MAI…sau alte servicii,treziti-va!Toata tara o duce RAU,suntem condusi de mizerabili si vanzatori de tara,indreptati armele spre ei,nu intre voi.Succes!

 30. Vechimea unui sgp nu se regaseste in salariu. Cei angajați in 2016 au salarii mai mari decât cei cu vechime de 10 ani. Despre program, nici nu mai vorbesc. Nu suntem reprezentati decât de Liga Militarilor Profesioniști, iar ei nu au practic nicio putere. Anomaliile sunt prezente la tot pasul: primesti arma si munitie, executi misiuni, dar nu ai drept la loc de veci intr-un cimitir militar (decât in $ituatii $p€cial€). Cei care trec de probele de la admitere, sunt puși in așteptare pentru ca nu cotizează. Plecările in misiune se plătesc, examenele pentru Subofițeri si Ofițeri pe linie indirecta din 2009 știm toți cum s-au dat. In acest moment nici nu se mai ocupa locurile la cursul pentru Subofițeri. Am ajuns o armata de fini, nepoti si alte rubedenii, iar in caz de „Doamne fereste”, tot fraierii fără pile vor merge in fata. Am tot respectul pentru militarii de cariera, plecați la 14 ani in scoli militare. Cinste lor! Problema e ca uscăturile au umplut pădurea! Plt. maj. ieșit cu ordonanța, angajat PC, reactivat Col. Suna bine? Asa ca, fiti linistiti: armata veghează, dar nu garantează! Pace vouă!

 31. Dragii mei,boala asta a neglijarii armatei este la romani.Am intrat in trei razboaie majore cu armata slab echipata dar mai ales slab dotata.Ganditiva doar la sutele de mii de vieti pierdute pe campurile de lupta din cauza slabei dotari.Oare la cat s-ar fi aflat populatia Romaniei,daca macar jumatate din morti ar fi scapat!!!!!!!!

 32. Pensia speciala a parlamentarului roman care sta pe scaun si nu face nici prezenta este mult peste salariul unui militar care se consuma la maxim d.p.v. fizic, psihic, departe de familie, chiar pierderea VIETII. Cum sunt platiti militarii din NATO ?

 33. Tare mi-e ca Liv asta este o javra de securist de la serviciul de Dezinformari !Din cauza acestor nenorocitii,dealtfel foarte bine platiti,adevarul nu mai ajunge la suprafata.Nenorocitii astia de tipul lui ,sunt primii care-si vand tara. Traiasca Armata Romana! Traiasca Romania Mare!

 34. NU MAI VAD NICIO FACILITATE ,PRIVIND SITEMUL MILITAR ,ESTI TRATAT LA FEL CA OAMENII DIN LUMEA TREIA CARE ISI CERSESC DREPTURILE ,NIMENI NU TE AUDE ,NIMENI NU TE BAGA IN SEAMA NU AI FACUT NIMIC PINA ACUMA ,BA MAI RAU ESTI CONSIDERAT UN CERSETOR DACA ITI VREI SAU CAUTI DREPTATEA

 35. Voi nu v-ati prins unde era scandalul monstru? Aici pe forum unde va manipuleaza astia cu informatia. Eu spun asa unii de pe acest forum, nu toti fireste , ar trebui sa mearga din nou la scoala, exprimarea lor si greselile gramaticale lasa de dorit….

 36. Pentru cei care ar da cu Liv de pamant…….sunt un SGP si am salariul cu tot cu norma de hrana 2300-2400 de lei cu vreo 8 ani vechime….da stiu poate imposibil….doar un alt mincinos sau dezinformator….am colegi subofiteri care castiga 2900 de lei cu tot cu norma de hrana si cam 500-600 de lei chirie. Este adevarat intr o unitate in care primesti si spor de navigant….deci chiar exista asa ceva…..iar pentru carcotasi functii libere sunt cu gramada mai ales prin astfel de unitati. Eu zic sa nu mai plangem chiar asa mult…. sa luam exemplul unui paznic din civilie care castiga cam 1000 de lei si nu cred ca lucreaza 24/72 ca si „paznicii” din armata care castiga peste 2100 de lei….iar despre compensatia de chirie oare cati patroni iti dau asa ceva?…….nu ling in dos pe nimeni…..nu apar pe nimeni…dar hai sa fim sinceri….si eu sunt satul pana peste cap de milioane de tampenii din armata….dar inca suntem aici……pentru ca cu toate relele este si bine. Deci ce scria Liv chiar exista…..trebuie doar sa incercati unde trebuie…. Succes

  • Domnu’ Pop, ma bucur pentru salariul dumitale. Dar, te anunt ca din cei 6000 de military marinara, dumneata ai un venit mai mare decat un Lt.cdor fara indenizatie de comanda. Ceea ce spui dumneata este valabil pentru ca primesti niste sporuri si nu ai inteles de ce le primesti.
   Cauta-ma si iti voi explica.
   cat priveste paznicul cu 1000 lei…. ce iarasi nu ai inteles, este ca tine si de responsabilitati. Cand o sa iti pierzi pistolul din bracinari, tu faci puscarie. Cand el isi pierde bulanul, isi cumpara altul.

   Si inca ceva.
   – Ce job mai prestezi in particular? Prsupun ca nici unul si daca ai dori nu se poate.
   – Daca descoperi maine apa calda, poti negocia un salariu mai mare? NU…va fi acelasi plus stranger de mana.

   Ce poate acel paznic? Poate multe, de el depinde doar.
   – de el a depins sa nu ajunga paznic, doar ca nu a prea invatat carte si totusi la admitere in scolile militare stii bine ca multi ar dori dar doar unii reusesc, ca de… cartea nu e chiar pentru toti.
   – De el depinde astazi daca totusi nu I-a placut cartea, sa devina ce doreste el.
   – El astazi poate castiga 1000 lei dar maine daca inventeaza apa calda, va lua 1 million de euro.

   Intelegi care o fi diferenta intre un sistem si alt system?

   Ca ei au libertatea sa aleaga patronatul si angajatorul, tu ca si militar nu ai decat un MApN.

   Iar daca nu crezi in ce spun, ia de bun totusi ce spun. Sunt unul dintre cei care stiu foarte bine salarizarea marinarilor. Si stiu bine si sistemul de salarizare civil.

   Salariu mediu brut pe economie este 2400 lei. Asta inseamna ca in medie asta este salariul adunand la civili 1000 lei+10 mii lei.

   PS. verifica declaratia de avere a sefului SMG sa vezi ce salariu de manager peste 80 mii de suflete are…. cam 7 mii lei.

   Eu stiu civili care nu conduc nimic si sunt functii de executie care iau 10 mii lei sau 10 mii Euro. Si am spus Euro.
   Ca o fi competent sau nu, chiar nu conteaza pentru ca si genial daca ai fi si eventual candidat la NOBEL, acelasi salriu il ai. Functia de sef SMG este platita cu 7000 lei. Cel mai de sus militar roman.
   Iar tu imi vorbesti despre exceptii…. cum ai fi tu.

   Intreaba un ofiter iesit din scoala ce salariu are…cat un SGP prietene. Stiai asta?

   Ori nu vorbim despre ofiteri, maistri/sof sau sgp ci system.

   Nu ai inteles nimic si induci in eroare si pe altii….

  • Prietene , hai in Bucuresti sa platesti cel putin 200 de euro la o garsoniera , 200 de lei intretinerea si sa ai salariu unui militar terestru de 2000 + 350 chirie sa vedem atunci daca zici acelasi lucru ! Nu toate categoriile de militari castiga bine , insa grosul …. probabil 70% , cei de terestru , dabia traiesc de la luna la luna ! Cum a explicat si cineva mai sus , decat sa vorbest prost mai bine taci din gura, iar spre deosebire de altii tu ar trebuii sa nu te plangi !

 37. Pentru kyloalfb…… Nu caut sa induc in eroare pe nimeni….chiar nu asta era scopul. Incercam sa le zic celor care nu cred ca exista slariile de care vorbea Liv chiar exista. Despre salazirea militarilor din marina nu stiu prea multe deci nu imi permit sa vorbesc…..poate doar cei putini mai speciali dintre ei despre care nu are sa vorbim. Eu zic sa fim sinceri…..si sa ne uitam mai bine prin curtile noastre . Stiu si inteleg de ce iau anumite sporuri . Iar despre paznici si responsabilitile lor cred ca fiecare loc de munca implica diferite responsabilitati. Iar despre locul in care lucreaza fiecare om depinde doar de el. Nu iti taie nimeni capul din armata daca mergi manager la 2 oameni si sa castigi 10 mii de euro. Nu te obliga nimeni sa lucrezi ca si bugetar iar daca o faci iti asumi asta……cu avantaje si dezavantaje.

 38. Armata 2016 – cu fete de fosti generali, avansate direct din personal civil peste noapte la gradul de ofiter, care nu au nici macar cei 7 ani de acasa daramite vre-o scoala militara. Si spun asta deoarece s-a intamplat sa cunosc astfel de persoane, sa intreb ceva din politete si sa mi se raspunda de genul ,, ce p..la mea te intereseaza pe tine, am fost sa ma f..t”. Adica s-a umilit singura si armata mai rau in acelasi timp.

 39. Am fost angajat ca m.a.c (actual SGP) in perioada de dupa revolutie pt 3 ani intr-o s.u. de radiolocatie pe functie de radiotelegrafist. noi am fost cobaii sistemul nu aveam nici un drept la inceput se lucra 24cu 72 adica 24 ore tura 72 ore liber ok dar asta nu a durat decit citeva luni apoi s-a trecut la 24 cu 48 ,24 tura 48 ore liber nici asta nu a tinut mult timp si s-a trecut la alt sistem 24 cu 48 iar din cele 48 ne tinea o zi la 8 ore adica dupa tura de 24 de ore ne oprea la program de 8 ore apoi aveai liber 24 de ore dupa care intrai iar in tura . astfel de la 168 de ore pe luna la inceput ( la ture 24 cu 72 ) am ajuns la 220-240 ore la 24 cu 48 si in ultimul timp s-a ajuns la un program de 300 si ceva de ore lunar.in tot acest timp salariul nu a crescut cu nici un leu iar bani de chirie pe vremea acea nici nu se punea problema .in acesti 3 ani am avut diverse gazde unde lasam aproape 1/3 din salariul lunar. Am fost nevoit sa-mi dau demisia desi eram foarte bun radiotelegrafist ( chiar si acum dupa 22 de ani receptionez la viteze f mari chiar si fara antrenament ). Am plecat cu fruntea sus m-am casatorit m-am chinuit citiva ani buni in strainatate am muncit f f mult m-am intors in tara mi-am construit o casa am un baiat de 17 ani si mi-am facut un magazin ,acum sunt pe picioarele mele si sunt f multumit de viata mea . In armata romana ca sgp , daca nu ai o familie instarita sa te sustina cu bani si sa te ajute sa-ti cumperi o locuinta nu te poti descurca este un adevar o realitate.Va multumesc.\

 40. Ar fi aproape comic daca n ar fi trist.Nu zice nimeni ca nu trebuie sa existe o diferentiere in functie de categoriile de personal si anume ofiteri ,subofiteri si sgp..dar la noi e jale rau.Acum pe principiul ca roata ,apa calda au fost deja inventate..s ar putea copia un sistem de la tari civilizate..clar nu avem pib ul acestor tari dar un raport similar s ar putea aplica…in intreg sistemul bugetar.Cu alte cuvinte daca salariul minim e 1000 de lei cel maxim sa nu treaca de 6000 ceea ce ar indica un raport de 1 la 6…nu ca in prezent cand gasesti la bugetari si salarii de 100.000 lei pe luna vezi banca de stat, tarom ,transgaz.
  Acum strict la MAPN…diferentele de salariu n ar fi mari ..dar dupa ce se aplica tot felul de sporuri..prime de comanda(doar ofiterii)…(chiar daca si subofiterii au oameni in subordine )..plus renumitele mariri salariale in procente aplicate de a lungul timpului…apare o diferenta semnificativa.De exemplu daca un soldat are 1000 de lei si un general 10000 e la mintea cocosului ca o marire salariala cu 10% va mai acorda generalului un salariu de soldat deci va ajunge la 11000 fata de soldat care va avea 1100..si tot asa la fiecare marire.Da e mult de discutat…dar nu ajungem nicaieri asa

  • Salutare oameni buni!
   Sunt multe probleme in MapN dar probleme sunt la nivel de tara
   Sunt multe de modificat si multe de spus,trebuie pusa mana la munca si dati jos batalionul ala de hoti de la conducerea tarii asteia.
   Sunt diferente foarte mari intre sgp mm sub si of binenteles ca fiecare are raspunderi diferite pe functia lui.
   Cum vad eu lucrurile ar fi cam asa:
   -chiriile sa fie la tot personalul la fel asa cum este norma de hrana
   -sa fie platite orele suplimentare
   -echipamentul sgp-ilor sa fie dat la timp (sa le bage bani de echipament)
   -coeficientii de ierarhizare sa creasca mai mult la cei mai mici in grad/functii(sau sa scada la cei mai mari in grad/functie)
   -de sporul de comanda sa beneficieze si mm si sub care au functii de comanda
   Sunt multe de schimbat si in acest sistem dar si in aceasta tara.
   Respect si putere de munca.

 41. 38 de ani in armata , am lucrat numai in conditii speciale si deosebite AR TREBUI SA FIE CAM 76 DE ANI LUATI IN CALCUL LA PENSIE , dar nu se calculeaza decat maxim 45 de ani – 2547 lei , mult nuuu ! Asta este pensia SPECIALA pe care o primeste un militar al armatei romane dupa 38 de ani in conditii speciale si deosebite , fara weekenduri si sarbatori legale, religioase si ce or mai fi fost ele , mutat cu familia sau fara cand li se scoala unora , fara sa poti comenta vreodata un ordin (chiar daca cateodata ti se pare incorect) ????? Pai daca va face cu ochiul inrolati-va in ceea ce a mai ramas din ARMATA ROMANA ! Va doresc sa traiti bineeee ! si cei mai important SA APUCATI PENSIA !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.