Producția industrială din Bistrița-Năsăud a scăzut drastic în luna august față de luna anterioară, cu peste 21 de procente și cu aproximativ 9% față de aceeași perioadă a anului trecut. La fel de prost stă și cifra de afaceri a firmelor cu activitate preponderent industrială, care față de luna iulie este cu peste 17 procente mai mică, iar față de aceeași perioadă a anului trecut a scăzut cu peste 6%. 

Producţia industrială a judeţului Bistrița-Năsăud s-a situat în luna august 2019 cu 8,7% sub nivelul lunii corespunzătoare a anului precedent, potrivit datelor transmise de Direcția Regională de Statistică Bistrița-Năsăud.

Faţă de luna anterioară producția a scăzut cu 21,7%. În perioada ianuarie-august a acestui an producția industrială a scăzut cu 3,9% față de aceeași perioadă din anul trecut.

Există însă și sectoare industriale care au înregistrat creșteri ale producției.

Astfel, în luna august 2019 s-au înregistrat creșteri față de luna corespunzătoare a anului trecut în următoarele activități: industria metalurgică (26,2%), industria alimentară (21,3%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a. (13,0%) și fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (12,3%).

Scăderi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent au înregistrat activităţile: fabricarea produselor textile (-29,7%), fabricarea pieselor pentru autovehicule de transport rutier (-27,7%), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (-24,6%), industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații (-8,6%) și fabricarea echipamentelor electrice (-1,5%).

Comparativ cu luna precedentă s-au înregistrat creșteri ale producției industriale în următoarele domenii: industria metalurgică (16,9%) și industria alimentară (3,8%).

Scăderi faţă de luna precedentă au înregistrat activitățile: fabricarea produselor textile (-54,3%), fabricarea echipamentelor electrice (-27,1%), fabricarea pieselor pentru autovehicule de transport rutier (-24,7%), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (-23,6%), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (-18,8%), industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații (-18,5%) și fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a. (-11,0%).

La fel de prost stă și cifra de afaceri ale agenților economici din Bistrița-Năsăud.

Potrivit sursei citate, cifra de afaceri realizată de agenţii economici cu activitate preponderent industrială a scăzut în luna august 2019 cu 6,6% faţă luna corespunzătoare a anului anterior. Comparativ cu luna precedentă s-a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 17,6%.

În perioada 1.01-31.08.2019 cifra de afaceri a scăzut cu 6,1% față de aceeași perioadă din anul precedent. Aproape jumătate din cifra de afaceri (48,7%) realizată în industrie în luna august a anului curent a fost realizată din livrări interne. Din totalul cifrei de afaceri realizată din exporturi (51,3), cea mai mare parte (90,2%) a fost realizată în zona Euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here