O năsăudeancă, Saveta Rus, a protestat zilele trecute în faţa Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, din cauză că este pensia de boală pe care o obţine de la statul român executată silit, spunea ea, pe nedrept. În aceeaşi situaţie este şi Simion Rus, soţul femeii. Soţii Rus au ajuns să trăiască din aproximativ 400 lei pe lună, banii care le mai rămân din pensiile de boală.

Cei doi năsăudeni au ajuns să-şi ducă traiul de pe azi pe mâine din cauza unor credite contractate pe numele lor la CEC, în baza unor documente false de Irina Carsai, împreună cu soţul şi fiul ei. Aceştia trei au fost condamnaţi în luna mai anul acesta la pedepse cu închisoarea. În plus, instanţa îi obligă să returneze CEC-ului circa 3,5 milioane lei. Cu toate acestea, executorul băncii nu s-a îndreptat asupra adevăraţilor beneficiari ai banilor.

 

Scandalul împrumuturilor false de la CEC a izbucnit în toamna anului 2007, după ce unul dintre „împrumutaţi” a scos la iveală povestea, iar cazul a intrat în atenţia procurorilor DIICOT.

Dosarul a stat pe rolul instanţelor aproape 6 ani, din 2009, până când judecătorii au pronunţat anul acesta o sentinţă definitivă, însă în acest răstimp titularii din acte ale contractelor de credit, 12 la număr, au început să fie executaţi silit, fiindcă Irina Carsai, adevărata beneficiară a sumelor împrumutate de la CEC nu a mai plătit ratele din 2008. Suma obţinută prin credite false de la CEC de Irina Carsai este una colosală, nu mai puţin de 2,7 milioane lei.

Cu aceşti bani, Irina Carsai intenţiona să îşi cumpere o casă în Bistriţa, precum şi unele bunuri de lux, dar şi să înceapă o afacere prin construirea unei pensiuni pe un teren de 7.000 m.p. pe care îl deţinea tot pe raza municipiului, precum şi pentru realizarea altor investiţii pe numele său ori al altor membrii de familie.

 

Ştiau că sunt giranţi

Două dintre persoanele care sunt acum executate silit din cauza contractelor de credite de pe urma cărora a beneficiat de bani Irina Carsai, sunt soţii Saveta şi Simion Rus, din oraşul Năsăud.

Cei doi năsăudeni trebuie să plătească fiecare peste 350.000 lei executorului, cu câte o sută de mii de lei mai mult decât valoarea iniţială a creditelor care au fost în 2007 de 250.000 lei.

Oameni simpli, soţii Simion şi Saveta Rus au căzut foarte uşor în plasa Irinei Caraşai, în 2007.

Carşai avea nevoie de o sumă foarte mare de bani pe care se pare că nu ar fi putut-o obţine dacă ar fi făcut un împrumut pe numele firmei ei, FlourPlast Euro SRL din Bistriţa. Aşa că ea a apelat la persoane fizice, mai precis angajaţi sau foşti angajaţi. Pe unii i-a înştiinţat că trebuie să împrumute pentru ea şi familia ei bani de la CEC, însă în alte cazuri se pare că a recurs la un alt tertip – că ar avea nevoie de giranţi.

Saveta şi Simion Rus au fost amândoi angajaţii Irinei Carsai, însă cu câteva luni înainte de contractarea creditelor au rămas fără loc de muncă. Soţii Rus spun că la plecarea lor din firma Irinei Carsai, ar mai fi trebuit să primească nişte restanţe salariale în cuantum total de circa 2.000 de lei. Se pare că această sumă a fost nada cu care Carsai i-a convins pe cei doi soţi să meargă cu ea la CEC şi să semneze pe post de giranţi un contract de împrumut al acesteia. Oamenii nu ştiau însă că de fapt ei vor figura ca titulari ai creditelor şi nu ca giranţi. Actele le-au semnat fără să fie lăsaţi să le şi citească.

După ce procurorii au intrat pe fir, soţii Rus au aflat ceea ce s-a întâmplat în realitate, că ei sunt cei care figurează în acte ca persoane împrumutate de CEC. La scurt timp s-a trezit că sunt executaţi silit.

Saveta şi Simion Rus sunt pensionaţi de boală şi au primesc aproximativ 450 lei pensie, din care jumătate le este poprită de executor. În mână le mai ajunge cam 250 lei fiecăruia. Oamenii au ajuns în culmea disperării, în condiţiile în care au probleme grave de sănătate.

 

Condamnaţi la închisoare cu executare pentru înşelăciune şi fals

În dosarul 2705/112/2009, şase persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT, sub acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui astfel de grup. Inculpaţii din acest dosar sunt: Carsai Irina, Carsai Gavril (soţul Irinei Carsai), Carsai Florin (fiu), Dănilă Mihai Iulian (ginere), Dănilă Margareta (fiică) şi Fustos Viorica (consilier vânzări, angajata CEC Bank). Pe lângă aceasta, cei şase au fost acuzaţi şi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri private.

 

În final, în 2015, Curtea de Apel Cluj a pronunţat sentinţa definitivă:

  • Irina Carsai a fost condamnată la 5 ani şi 2 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor.
  • Florin Carsai – 2 ani şi 2 luni închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor.
  • Gavril Carsai – 2 ani şi 2 luni închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor.

 

Fustos Viorica – 8 luni de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de 2 ani şi 8 luni. Pe de altă parte, instanţa precizează că în acest caz „încetează procesul penal pornit împotriva aceleiaşi inculpate pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 290 alin. (1) Cod penal (faptă comisă în cursul lunii iunie 2007) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”.

Ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale, au scăpat de condamnare Mihai Iulian Dănilă şi Margareta Dănilă.

 

Instanţa a dispus anularea actelor false

Totodată, instanţa a dispus anularea actelor false şi obligarea Irinei Carsai, a soţului şi fiului ei să plătească în favoarea „părţii civile CEC BANK – Sucursala Bistriţa despăgubiri civile astfel: 2.425.940, 75 lei cu titlu de credit restant (credit de recuperat); 1.072.940, 15 lei cu titlu de accesorii contractuale (reprezentând dobânzi, comisioane şi speze) calculate până la data de 14.05.2012 şi care vor fi datorate de inculpaţi şi pentru viitor, până la plata integrală a debitului (respectiv, a creditelor restante)”.

Cu toate acestea, cei doi năsăudeni sunt în continuare executaţi silit.

 

I-a ajuns cuţitul la os

Sătulă de probleme, Saveta Rus a protestat în stradă, în faţa Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud.

„Conducerea CEC a aprobat 12 credite pe baza unor documente false, familiei Carsai. Acum noi suntem cei executaţi silit. Ne-am săturat!”, spune Saveta Rus.

„Noi nu am solicitat creditele respective nu le-am solicitat niciodată. Noi am ştiut că suntem giranţi pentru Irina Carsai, dar în final am ajuns titularii creditelor pe baza unor adeverinţe false de venit, deşi eu eram la acea vreme şomeră, iar soţul pensionat de boală. Dar culmea, noi figuram, după cum am aflat ulterior, cu salarii de 5.800 lei, eu, şi soţul cu peste 7.000 lei. Ofiţerul de credite ne-a pus să semnăm fără să ne lase să citim ceva. Nu cer milă, nu cer bani, dar rog din suflet să ni se facă dreptate. Să plătească ei banii. Nouă ni se execută pensia de boală de trei ani de zile. Executorul nu stă de vorbă cu noi. Am apelat la toate instituţiile statului, dar nimeni nu ne dă un răspuns concret”, a mai adăugat Saveta Rus.

 

Prefectul va cerceta problema

Problema năsăudencei nu a fost trecută cu vederea de prefectului Ioan Ţintean care a primit-o în audienţă pentru a-i cunoaşte problema în mod direct.

Acesta i-a solicitat năsăudencei să depună o petiţie scrisă cu toate documentele pe care aceasta le are şi a precizat că Instituţia Prefectului are posibilitatea legală să solicite punctele de vedere ale executorului şi ale băncii.

„În condiţiile în care vom constata că este vorba şi de abuzuri, avem posibilitatea de a sesiza şi Poliţia”, a precizat prefectul Ioan Ţintean.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.