În Arabia Saudită, a apărut o nouă senzație pe internet ce permite trimiterea de mesaje anonime. În luna iulie, Sarahah se clasa în topul celor mai descărcate aplicații mobile. Aceasta a fost numită „tărâm pentru ațâțarea urii”, deși nu asta a fost intenția creatorul ei.

În noiembrie 2016, Zain Al Abidin Tawfiq și-a dorit un site ce permitea superiorilor să știe ce gândesc despre ei angajații, fără ca acestora din urmă să le fie descoperită identitatea. Numele expeditorului este mascat și pot fi trimise oricui mesaje anonime. Cuvântul Sarahah în arabă înseamnă „sinceritate”, „deschidere”.

Zain Al Abidin Tawfiq a decis să nu se limiteze doar la comunitatea angajaților și să extindă sistemul propagând în tot Orientul Mijlociu, până în nordul Africii.

Conștient că este deținătorul unei idei cu un puternic potențial economic, Al Abidin Tawfiq decide să creeze și o aplicație mobilă – ceea ce a și făcut în iunie anul acesta – pentru ca apoi să poată pătrunde mai ușor în țările occidentale.

Pentru a-și asigura răspândirea, Sarahah s-a servit chiar de unul dintre concurenții săi. Snapchat, deja foarte folosit de adolescenți, va juca rolul „calului troian”. Coincidență a calendarului, rețeaua Snapchat, având drept simbol o mică fantomă pe fond galben, a adăugat la 13 iunie o funcție prin care se poate introduce un link. Astfel, utilizatorii și-au putut partaja profilurile de pe Sarahah ca un veritabil virus. Succesul a fost imediat, în numai zece zile aplicația și-a doborât recordurile de descărcare și s-a clasat, la sfârșitul lunii iulie, pe primul loc în AppStore (Apple) și în top 10 pe PlayStore (Google), devansând Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram și Snapchat.

Sarahah este un serviciu de mesagerie anonimă și a invadat mesaje intimidante, amenințătoare, chiar insultătoare, mai ales printre adolescenți. Fenomenul numit cyberbullying (hărțuire/intimidare cibernetică) este un fenomen care îi îngrijorează nu numai pe părinți, dar și pe investitori.

Într-un interviu pentru Mashable, Zain al Abidin Tawfiq asigură că va face tot posibilul să evite aceste derive. A menționat opțiuni de filtrare a conținutului în funcție de anumite cuvinte-cheie sau posibilitatea de a bloca anumite persoane. Fără îndoială, se teme ca aplicația sa să nu cunoască aceeași soartă ca Whisper, Secret, Ask.fm sau, mai recent, aplicația Yik Yak, care, după ce a fost evaluată la un moment dat la 400 de milioane de dolari, a fost închisă în aprilie din cauza scandalurilor de tip cyberbullying.

În august, Sarahah număra 62 de milioane de utilizatori, mare parte din ei fiind adolescenți. Deja sunt voci care vorbesc despre pericolul pe care îl reprezintă facilitarea de mesaje anonime pe net, făcând legătura, între altele, cu celebrul joc „Balena albastră”.

2 COMENTARII

  1. Ce faci fa ?
    Pune-ma la wapp la storry ca am vazut la un prieten ca ai pus asta al tau ce pui tu starile alea ă ? Ca am ramas masca cand am vazut la persoana asta.. deci pune-ma la storry si iti spun cine sunt fa !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.