Șapte persoane au fost reținute miercuri de procurorii DIICOT Bistrița-Năsăud, în principal pentru constituire unui grup infracțional organizat și trafic de droguri, în urma mai multor percheziții efectuate în Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului și Mijlocenii Bârgăului. Aceștia vor fi duși în fața instanței cu propunere de arestare preventivă.

Ieri, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud, au pus în aplicare 8 mandate de percheziție domiciliară, la persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, specializat în trafic de droguri de mare risc și efectuarea fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive, conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, informează IPJ Bistrița-Năsăud.

„În urma perchezițiilor și probatoriului administrat, procurorul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de 7 persoane, bănuite de comiterea faptelor.

Din cercetările efectuate până în prezent, a reieșit faptul că, în luna ianuarie 2024, un bărbat de 39 de ani din Prundu Bârgăului, o femeie, de 24 de ani din Sigmir și un alt bărbat de 35 de ani din Prundu Bârgăului ar fi constituit un grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunilor de trafic de droguri și efectuarea fără drept de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efect psihoactive.

În calitate de lider, bărbatul de 39 de ani ar fi asigurat procurarea drogurilor și ar fi organizat activitatea de distribuție și vânzare a drogurilor, pe Valea Bârgăului și în municipiul Bistrița, atât personal cât și prin intermediul celorlalți membri.

Totodată, s-a stabilit că alți 4 bărbați, cu vârste între 18 – 42 de ani, ar fi sprijinit activitățile grupului infracțional prin achiziționarea și revânzarea drogurilor.

Substanțele interzise erau mărunțite, cântărite și ambalate la domiciliul unuia dintre bănuiți, după care ar fi fost comercializate fie direct, fie prin intermediul celorlalți membri, inclusiv unor consumatori minori.

Sumele încasate erau remise liderului, după ce membrul, care ar fi vândut drogurile sau substanțele psihoactive, și-ar fi păstrat un comision, așa cum era stabilit anterior în interiorul grupului infracțional organizat.

În sarcina unuia dintre bănuiți s-a reținut și faptul, că în decembrie 2023, a fost prins în flagrant delict, de către polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud în timp ce ar fi condus sub influența unor substanțe psihoactive, iar asupra sa ar fi fost descoperite 10 grame de substanță psihoactivă, cunoscută sub denumirea de zăpadă.

În vederea completării probatoriului, la data de 28 februarie a.c., au fost efectuate 8 percheziții domiciliare, în localitatea Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului și Mijlocenii Bârgăului.

Astfel, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 60 de grame de substanță cristalină de culoare albă, 5 grame de substanță vegetală de culoare verde oliv, o țigară artizanală, o cutie cu 18 pastile triunghiulare de culoare aurie, obiecte cu urme de substanță pulverulentă albă și vegetală, precum și 37 de cartușe de diferite calibre și dimensiuni, 12 telefoane mobile și alte mijloace de probă”, a transmis IPJ Bistrița-Năsăud.

De asemenea, au fost puse în aplicare 6 mandate de aducere.

A fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița Năsăud cu propunerea de arestare preventivă a cinci dintre inculpații reținuți și cea a arestului la domiciliu față de un alt inculpat, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca și Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.