Şapte cadre didactice care fac parte din colectivul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 1 Bistriţa (CSEI NR. 1) au fost pedepsite de conducerea acestei instituţii prin reţinerea unei părţi din salariu, doar pentru că au reprezentat ţara şi judeţul în străinătate. Cele şapte cadre didactice fac parte şi din Trupa de Teatru pentru copii „Alexandru Misiuga” (fosta trupă de Teatru de păpuşi „Nichipercea”) a Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”.

Echipa Teatrului pentru copii „Alexandru Misiuga”, din cadrul Casei Municipale de Cultură „George Coşbuc” Bistriţa a fost invitată, la jumătatea lunii februarie, să participe la un turneu în Italia în Regio Calabria – Castrovillari, un oraş de mărimea Bistriţei aşezat la poalele Apeninilor. Era exact în perioada în care scandalul provocat de fărădelegile comise de unii dintre conaţionalii noştri ajunsese în pragul isteriei. Era agitaţie mare în Peninsulă, unde în peste o sută de oraşe erau anunţate manifestări ample antiromâneşti. La televiziune apăreau statistici în care românii erau poziţionaţi pe primul loc în actele de criminalitate, jaf şi violuri.
În Castrovillari se organizează an de an o manifestare internaţională cunoscută – „Carnaval şi Festival de folclor”. Anul acesta a avut loc cea de-a 24-a ediţie a acestui festival.
Alături de ansamblul folcloric „Cununa de pe Someş” al Casei Municipale de Cultură, la acest festival a participat şi trupa de teatru pentru copii „Alexandru Misiuga”, din care fac parte şi cele şapte cadre didactice. Menţionăm că, şase cadre didactice nu sunt remunerate pentru activitatea lor în cadrul trupei, singura care primeşte o sumă simbolică, 180 de lei, pentru munca depusă este Cornelia Apostol, coordonatorul trupei de teatru, fiind şi angajata Centrului Municipal cu jumătate de normă.
Deşi în cazul acesta nu ar fi trebuit să apară nici cea mai mică problemă, lucrurile nu stau aşa. Cadrele didactice care fac parte din trupa de teatru pentru copii au fost pedepsite prin reţinerea unei părţi din salariu pentru că au avut „tupeul” să reprezinte ţara şi judeţul în străinătate. Culmea, reprezentanţii forurilor superioare consideră că aceştia au plecat în turneu în interes personal.

Niet cultur!

Cornelia Apostol, Mariana Râpan, Adriana Mateiu, Călin Pop, Daniela Moldovan, Daniela Vasilescu şi Dan Buta sunt cele şapte cadre didactice, care au participat alături de ceilalţi şapte membri ai Trupei de Teatru pentru copii „Alexandru Misiuga” la festivalul de la Castrovillari din Italia, în perioada 20 – 25 februarie.

Invitaţia primită de Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” a fost confirmată de conducerea instituţiei pe data de 12 februarie. A doua zi, pe data de 13 februarie, Cornelia Apostol, coordonatorul trupei de teatru, a adus la cunoştinţa conducerii CSEI NR. 1, prof. Doris Vass, că în perioada mai sus amintită cadrele didactice care fac parte din trupă urmau să plece în turneu în Italia, cu precizarea că suplinirile pentru orele care ar fi trebuit susţinute de cei opt sunt asigurate de colegii din unitatea şcolară în afara orelor de curs ale acestora. Pe scurt, procesul de învăţământ nu era perturbat absolut deloc.
Iniţial, Doris Vass şi-a dat acordul, verbal, şi urma să solicite şi acordul conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN), respectiv a inspectorului general şcolar Mihai Mureşan. Cornelia Apostol, cu hârtia în care se preciza perioada şi locul festivalului, s-a prezentat şi ea la ISJ BN pentru a primi personal acordul inspectorului general în vederea deplasării în Italia. Acolo însă, stupoare. Generalul i-a comunicat că el nu este de acord cu deplasarea, cu atât mai mult cu cât nici directorul Doris Vass nu şi-a dat acordul.

Intervenţii degeaba

Deoarece era vorba de renumele judeţului şi a ţării, şi nu în ultimul rând al Centrului Municipal de Cultură, au intervenit în acest caz cu o vorbă bună primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, Vasile Negruşeri, la acel moment vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, liderul sindicatului Învăţământ – UJSLI BN – Titu Rauca. Nu s-a întâmplat nimic, directorul Vass a rămas de gheaţă. Între timp a fost solicitat inclusiv acordul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) pentru ca cei opt dascăli să poată participa la manifestarea din Italia.

N-a vrut decât concediu fără plată

În 16 februarie, cadrele didactice, în speranţa că directorul îşi va da în cele din urmă acordul, şi-au depus în mod oficial cererile de suplinire pe perioada participării lor la festival, însă Doris Vass a refuzat să le primească pe motiv că nu este legal. A doua zi, pe 17 februarie, cei şapte au fost chemaţi în biroul directorului, care le-a comunicat că singura lor posibilitate de a pleca este de a-şi depune cereri de concediu fără plată şi, în plus, şi declaraţiile suplinitorilor care îşi asumau toate atribuţiile celor pe care îi suplineau pe perioada cât aceştia urmau să fie plecaţi din instituţie. Cei şapte, considerând că se încadrează în prevederile articolului 34 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel de ramură de învăţământ, al judeţului Bistriţa – Năsăud, care spune că: „zile din concediul de odihnă se pot acorda şi la cererea salariatului în următoarele cazuri: … – când este chemat să îndeplinească îndatoriri publice”, au încercat încă o dată să lămurească situaţia la nivel de ISJ. Dar încă o dată nu au avut succes. Astfel, vrând-nevrând, din cauză că erau pe ultima sută de metri, cei şapte în cauză au fost nevoiţi să depună cereri de concediu fără plată şi declaraţiile colegilor care au fost de acord să îi suplinească, dar sperau să vină în timp util şi acordul scris din partea MECI. Acesta a fost primit, însă a ajuns la o zi, pe data de 19 februarie, după plecarea în Italia, având în prealabil un acord verbal din partea secretarului de stat al MECI, Doina Pană. Din nefericire, nici în acordul ministerului nu era specificat dacă cei şapte sunt învoiţi pe perioada turneului sau le sunt aprobate un număr de zile concediu fără plată.

Secretarul de stat Doina Pană a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că, de fapt, acordul a fost dat tot în ideea unui concediu fără plată, deoarece cadrele didactice mergeau în Italia în interes personal, dar problema putea fi rezolvată amiabil la nivelul instituţiei. Ceea ce au omis oficialii ministerului a fost faptul că cele şapte cadre didactice nu mergeau în Italia în interes personal, având în vedere că participau în numele municipiului, a judeţului şi a ţării la un festival internaţional.
Pentru prestaţia lor în Italia, componenţii trupei de teatru nu au primit nici măcar un cent, fiindu-le asigurate doar transportul, cazarea şi masa la Castrovillari pe perioada şederii de către organizatorii italieni. Celelalte costuri, pe care le presupune orice călătorie pe distanţă lungă, le-au suportat din buzunarul propriu. Ca o comparaţie, se poate spune atunci că, orice persoană, fie că participă la o competiţie, fie la un festival, o face doar în interes personal.
A doua zi după întoarcerea din Italia, respectiv pe data de 2 martie, cele şapte cadre didactice, în baza acordului primit de la minister, au depus nominal cereri de anulare a cererilor de concediu fără plată, care însă nu au fost discutate în Consiliul de administraţie al şcolii decât după întocmirea statelor de plată şi efectuarea plăţilor salariale.

Se caută soluţii pentru viitor

Drept urmare, cinci dintre cele şapte cadre didactice au înaintat un memoriu către Comisia paritară a ISJ BN – UJSLI BN pentru a-şi exprima nemulţumirile vis-a- vis de modul în care le-a fost înţeleasă activitatea depusă voluntar în cadrul trupei de teatru. „Considerăm că diminuarea veniturilor salariale s-a răsfrânt direct asupra noastră, iar munca artistică depusă de-a lungul anilor este sancţionată material în loc să fie apreciată”, se precizează în memoriu. Totodată se face şi un apel la toate persoanele abilitate de a găsi o soluţie legală, pentru a putea continua această activitate cultural – educativă prestată, în primul rând, în folosul copiilor acestei comunităţi.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.