În perioada 20-25 aprilie, se serbează Săptămâna Europeană a Vaccinării, anul acesta sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Imunizare”.

Conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) vaccinarea este una din cele zece mari realizări medicale ale secolului XX.

„Peste jumătate din rata de scaăere (30%) a mortalității infantile – începând din 1990 – se datorează vaccinării”, arată Organizația Mondială a Sănătății).

Dacă ratele de vaccinare scad sub nivelul de acoperire necesar pentru protecția comunității, rămân grupuri tot mai mari de populație susceptibilă și apar din nou boli care odată erau ținute sub control. De exemplu, în 2011 epidemia de rujeolă din vestul Europei a fost una din cele mai mari din lume, în condițiile în care rujeola rămâne o boală periculoasâ (cu spitalizări frecvente și posibil deces), iar Europa s-a angajat să elimine transmiterea acestei boli până în anul 2015, se arată într-un comunicat remis redacției.

Refuzul vaccinării devine inacceptabil din punct de vedere social, iar dacă persoanele neprotejate refuză să se vaccineze, în timpul unei epidemii este posibil să li se pună în vedere restricționarea accesului în școli, unități de îngrijire a copiilor sau alte instituții.

„Sunt multe povești alarmante vehiculate de către prieteni sau pe website-urile anti-vaccinare (de exemplu, despre posibila legătura dintre vaccinarea antirujeolică și autism), în timp ce vocile celor care au suferit pentru că nu s-au vaccinat se fac mai puțin auzite… În toate țările din Uniunea Europeană, furnizorii de servicii medicale reprezintă cea mai importantă și credibilă sursă de informare privind modalitățile de protejare împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Dacă totuși accesați diverse informații pe internet, verificați cine este proprietarul paginii de internet, cine sunt autorii și organizațiile care îl sprijină și care este scopul acestuia. Verificați dacă informațiile se bazează pe studii știintțice solide, nu pe simple opinii. Pentru susținerea informațiilor, trebuie să se ofere referințe către publicații academice oficiale!”, informează Dr. Corina Ernst, DSP BN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.