Toma Rus este acuzat de santaj. Procurorii structurii centrale a DNA l-au chemat pentru o noua runda de audieri pe comisar. El este acuzat pentru savârsirea infractiunilor de spalare de bani, stabilirea cu intentie a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala a bunurilor operatorilor economici la care statul este operator si complicitate la delapidare.

Toma Rus este cu un picior în puscarie, dupa ce DNA Bucuresti i-a cerut sa faca o scurta vizita la birourile structurii centrale a DNA pentru a da explicatii cu privire la dosarele în care acesta este implicat. În momentul de fata, comisarul sef Toma Rus este director adjunct al Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog (DGCCOA). Chiar daca acesta ar trebui sa fie, în primul rând aparatorul legilor si sa fie un model de urmat pentru societate, diversele scandaluri în care acesta a fost implicat, îl fac pe acesta sa para drept un mafiot de cea mai joasa speta. Scandalurile în care acesta a fost implicat au tinut, nu odata, prima pagina a ziarelor nationale, mass-media aratând în diverse rânduri afacerile extrem de dubioase în care acesta a fost implicat.

Santaj liberal

Toma Rus este cercetat de catre procurorii DNA si pentru spalare de bani, stabilirea cu intentie a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala a bunurilor operatorilor economici la care statul este operator si complicitate la delapidare. Una din acuzatiile care i se aduc face referire la faptul ca Toma Rus este acuzat ca l-ar fi santajat pe finantatorul clubului de fotbal CRF 1907. Conform plângerii formulate de catre Arpad Paszkany, acesta îl acuza pe Toma Rus ca l-ar fi fortat sa cumpere suplimente nutritive pentru echipa sa de fotbal de la farmacia care apartine sotiei lui Toma. Mai mult decât atât, Toma Rus este acuzat ca ar fi facut presiuni pe lânga Paszkany, pentru ca acesta sa renunte la procesul intentat Consiliului Judetean Cluj în dosarul Iulius Mall. În fapt, finantatorul echipei de fotbal CFR 1907 îl acuza pe Toma Rus ca acesta ar fi venit la sediul firmei lui Paszkany pentru a-l “convinge” sa renunte la procesul intentat CJ Cluj în dosarul privind concesionarea terenului pentru construirea mall-ului din cartierul clujean Gheorgheni. Daca nu ar fi renuntat la respectiva plângere, Paszkany urma sa fie anchetat în asa numitul dosar Gazeta. Totusi, în acesta scandal, Toma Rus este doar “vârful icebergului”. Caracatita afacerii Iulius Mall la Cluj v-a fost prezentata în repetate rânduri în materialele publicate în Gazeta, legatura dintre Iulian Dascalu si afacerile sale de la Cluj fiind facuta pe filiera liberala. În conditiile în care prietenia dintre acesta si Relu Fenechiu nu mai este o noutate pentru nimeni, este foarte probabil ca Fenechiu sa-l fi contactat pe liderul clujean al PNL si totodata presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara pentru a-i facilita lui Dascalu intrarea pe piata clujeana. Este foarte posibil ca atunci când Marius Nicoara a vazut ca lucrurile se “împut” în ceea ce priveste soarta investitiei prietenului liberal la Cluj, sa-l fi trimis pe “câinele de paza” al PNL Cluj, Toma Rus sa rezolve problema. Totusi, Arpad Paszkany, celalat competitor pentru terenul din cartierul Gheorgheni a refuzat “oferta” lui Toma Rus. În timpul audierilor, Toma Rus a negat ca ar fi avut vreodata vreo întrevedere cu Paszkany. Acest fapt este foarte grav, Toma Rus putând fi acuzat ca a mintit în fata organelor de ancheta, acesta putând fi pus sub acuzare si pentru infractiunea de sperjur.

De asemenea, Toma Rus mai este cercetat de catre procurorii DNA pentru modul în care a subînchiriat un spatiu obtinut de la societatea Piscicola, pe care mai apoi l-a închiriat, la un pret mult mai mare Bancii Transilvania.  Pentru spatiul în cauza, situat în centrul Clujului, Viafarm, farmacia sotiei lui Toma Rus, plateste o chirie lunara catre “Piscicola” în valoare de 980 de lei (9,8 milioane de lei vechi) pe luna. Acelasi spatiu a fost însa închiriat de “Viafarm” Bancii Transilvania pentru 18 euro/metru patrat, potrivit declaratiei lui Toma Rus. Ceea ce înseamna o chirie lunara de 4380 lei noi, pentru spatiul initial. În realitate, suma încasata de Toma Rus doar din aceasta afacere este cu mult mai mare, deoarece suprafata utila a spatiului a fost dublata prin extinderea unor ziduri.

Toma la Gherla

În momentul de fata, potrivit avocatului lui Toma Rus, în urma plângrilor formulate de catre aparare, structura centrala a DNA a schimat încadrarea lui Toma Rus, din inculpat, în învinuit. Mai mult decât atât, procurorii DNA au schimbat încadrarea faptelor, din trafic de influenta, în santaj, fapta de asemenea prevazuta de codul penal. Conform aliniatului doi al articolului 194 din Codul Penal, daca Toma Rus va fi gasit vinovat pentru savârsirea infractiunii de santaj, el risca o pedeapsa între doi si sapte ani de închisoare. “Practic, la acest moment, dupa mai multe plângeri, ne aflam în stadiul în care procurorul trebuie sa ne prezinte concret care sunt faptele de care este acuzat Toma Rus. Între timp, a mai avut loc si o schimbare de încadrare din trafic de influenta în santaj. Santaj care s-ar fi facut la adresa patronului CFR Cluj. Acum vom mai veni o data pe 10 iunie, când procurorul trebuie sa ne prezinte în ce constau faptele retinute în sarcina lui Toma Rus”, a declarat avocatul Gheorghita Mateut.

Probleme, probleme

DNA ancheteaza doar o parte din afacerile dubioase în care Toma Rus este implicat. Astfel, este curios de observat care este provenienta averii fabuloase pe care Toma Rus a reusit sa o acapareze.. din salariul de politst. Dintr-un calcul simplu reiese ca averea lui Toma Rus se situeaza la peste doua milioane euro, în conditiile în care acesta câstiga aproximativ 2000 de euro pe luna. Mai mult decât atât, chiar daca statutul politistului interzice ca angajatii structurilor speciale ale MIRA sa detina firme, Toma Rus face rabat de la aceasta regula. În momentul de fata Toma Rus detine participatiuni la trei societati, Viafarm SRL, Viafarm Doi SRL si Viafarm Trei SRL. Conform paginii electronice a Ministerului Finantelor, în anul 2006 Viafarm SRL a avut o cifra de afaceri de aproape 5.3 milioane lei si profit de aproape 300.000 RON. Totodata, conform ultimului bilant depus, Viafarm SRL a avut datorii totale de peste 1.8 milioane lei.

Finantatorul clubului de fotbal CFR 1907, Arpad Paszkany, si presedintele echipei, Iuliu Muresan, au fost audiati la mijlocul saptamânii trecute la sediul DNA în calitate de martori în dosarul în care este cercetat Toma Rus La iesirea de la DNA, Iuliu Muresan a declarat ca a fost chemat în calitate de martor într-un dosar mai vechi, care nu are legatura cu fotbalul. Acesta a spus ca nu poate da foarte multe detalii despre dosar, dar crede ca este vorba despre cazul în care este cercetat adjunctul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate,Toma Rus. Muresan a precizat ca, cel mai probabil, si el si Paszkany vor fi rechemati la audieri pentru ca miercuri au stat foarte putin la DNA. Audierile au fost întrerupte întrucât procurorului i s-a facut rau si a fost transportat la spital.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.