Bărbatul din Târlișua, condamnat în ianuarie anul acesta de Judecătoria Beclean la 6 luni de închisoare pentru maltratarea unui câine, a scăpat de pedeapsă, după ce a atacat sentința la Curtea de Apel Cluj. Motivul este nu că l-au iertat judecătorii, ci pentru că a intervenit prescripția faptelor, în condițiile în care infracțiunea a fost comisă în 2019, iar în judecată a fost trimis abia în 2021.

În 2019, imaginile cu un bărbat care lovea fără milă cu un par un câine de talie mică făceau înconjurul internetului. Cățelul, pe numele său „Roșcovan”, era în lanț, astfel că nu a putut nici să fugă de agresorul său.

Scenele au avut loc în satul Cireași din comuna Târlișua, în 3 iulie 2019. Agresorul, Gavrilă Fechete, este un bărbat de 50 de ani din localitate, iar victimă i-a căzut cățelul de 3 ani al unui consătean plecat în străinătate.

Beat criță și violent

Se pare că totul a pornit de la consumul de alcool. Agresorul, beat criță, s-a dezechilibrat și a căzut în fața unei gospodării, unde a fost atacat și mușcat de un câine. S-a ridicat și a încercat să dea o lecție câinelui care l-a mușcat, însă nu a reușit, patrupedul luând-o la fugă.

Nu a renunțat cu una cu două și s-a apucat să „caute” câinele care l-a mușcat. A dat însă de alt câine, unul de talie mică, ce era legat într-un lanț, într-o curte. A luat un par și a început să-l lovească până când patrupedul a rămas inconștient.

Auzind de cele întâmplate, proprietarul câinelui, care se afla la muncă în Germania, i-a cerut celui care avea grijă de animalele sale în lipsa sa, să îl ducă la un veterinar.

Cățelul a ajuns la două cabinete veterinare din Bistrița, unde i s-a stabilit diagnosticul „contuzii la nivelul capului și membrelor anterioare și fractură la unui dintre membrele anterioare”. Animalul a fost supus la mai multe intervenții chirurgicale, având inclusiv tije la nivelul membrelor.

„Scena agresării animalului de către inculpat a fost înregistrată audio-video de către martorul X, cu telefonul mobil (parțial, înregistrarea pornind după inițierea atacului asupra animalului) observându-se că inculpatul a lovit câinele de 5 ori cu bâta, după ce acesta era deja nemișcat, lipsit de orice reacție”, se mai arată în motivarea sentinței.

Bărbatul de 50 de ani din Târlișua a fost supus unei expertize psihiatrice, care a scos în evidență faptul că avea discernământul păstrat, dar diminuat privind conținutul și consecințele faptelor sale: „Tulburare organică de personalitate. Consum de alcool – utilizare nocivă pentru sănătate”.

Acesta și-a recunoscut fapta în fața procurorilor, însă după ce a fost trimis în fața judecătorilor, nu a mai vrut să de vreo declarație.

Condamnat la 6 luni cu executare și obligat să plătească daune de aproape 2.400 lei

După doi ani de judecată, instanța de la Beclean l-a condamnat pe Fechete la 6 luni de închisoare cu executare și obligația de a plăti 360 lei, cu titlu daune materiale şi suma de 2.000 lei, cu titlu daune morale.

“La individualizarea pedepsei, instanţa a avut în vedere gravitatea infracţiunii săvârşite şi periculozitatea inculpatului, raportat la criteriile generale de individualizare prev. de art.74 Cod penal, respectiv împrejurările concrete în care a fost comisă infracţiunea, urmarea produsă, dar şi persoana inculpatului, care a avut şi are un discernământ diminuat privind conținutul şi consecințele faptelor sale.

Instanţa a apreciat că, raportat la urmarea produsă, se impune stabilirea pedepsei închisorii inculpatului.

Numitul AA, proprietarul câinelui victimă a agresiunii, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.000 lei, reprezentând prejudiciu material şi moral.

Ulterior, la termenul de judecată din 23.03.2022 (…) partea civilă a precizat acţiunea civilă formulată, solicitând suma de 3.000 lei, cu titlu daune materiale şi suma de 3.000 lei, cu titlu daune morale. Referitor la daunele materiale solicitate de partea civilă, la dosarul cauzei s-au depus înscrisuri (…) ce fac dovada că partea civilă a efectuat cheltuieli în cuantum de 360 lei pentru operaţia efectuată câinelui.

În ce priveşte daunele morale, instanţa apreciază că partea civilă a suferit un prejudiciu moral ce se constituie în suferinţele psihice îndurate ca urmare a leziunilor provocate de inculpat câinelui acestuia. Pentru compensarea acestui prejudiciu, instanţa apreciază că suma de 2.000 lei este de natură să-i ofere părţii civile satisfacţie pentru toate cele suferite.

În consecinţă, instanţa în baza art. 19 şi urm. Cod procedură penală, raportat la art. 1357 şi următoarele Cod civil, va admite, în parte, acţiunea civilă formulată de partea civilă AA, şi va obliga inculpatul să plătească părţii civile suma de 360 lei, cu titlu daune materiale şi suma de 2.000 lei, cu titlu daune morale”, a precizat instanța de la Judecătoria Beclean în motivare.

Salvat de legea mai favorabilă și de prescripție

Bineînțeles că Fechete a atacat sentința la Curtea de Apel Cluj, unde a cerut achitarea sa pentru că atunci când ar fi comis fapta ar fi avut discernământul diminuat din cauza consumului de alcool, sau eventual să fie condamnat cu suspendare sun supraveghere. Numai că soarta a fost de partea sa, nedrept am spune. Ca în mult alte cazuri, timpul scurs de la comiterea faptei a fost prea mare în raport cu pedeapsa prevăzută de legea penală, astfel că a intervenit prescripția răspunderii penale.

În cazul de față, așa cum arată și judecătorii Curții de Apel Cluj, pedeapsa pentru infracțiunea comisă de Fechete era de la 3 luni la un an sau amendă, conform legii în vigoare la data comiterii faptei. Cea în vigoare începând de anul trecut, prevede pedepse de la 2 la 7 ani.

“Curtea constată că infracţiunea de rănire sau schingiuire a animalelor prev. de art. 25 alin. 1 lit. e din Legea nr. 205/2004, la data de 03.07.2019 se pedepsea cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă.

În prezent, urmare a modificării Legii nr. 205/2004 prin Legea nr. 138/2022, infracţiunea de schingiuire a animalelor se pedepseşte conform art. 25 alin. 3 lit. b din Codul de procedură penală cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Curtea constată că în prezent fapta atribuită inculpatului ar întruni elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 25 alin. 3 lit. b (schingiuirea animalelor) şi nu pe cele ale infracţiunii prev. de art. 25 alin. 2 lit. d (rănirea cu intenţie a animalelor) raportat la faptul că animalul a fost bătut cu bestialitate, cauzându-i-se suferinţe de mare amploare, acesta rămânând inconştient şi fiind supus ulterior unei intervenţii chirurgicale. Raportat la limitele de pedeapsă este evident că Legea nr. 205/2004 în vigoare la data comiterii faptei este mai favorabilă decât cea în vigoare la acest moment. Potrivit art. 154 alin. 1 lit. e din Codul penal, în vigoare la data săvârşirii infracţiunii, termenul de prescripţie a răspunderii penale este de 3 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda”, se arată în motivarea Curții de Apel Cluj.

Totodată, instanța a menținut cuantumul daunelor morale și materiale decise de Judecătorii de la Beclean.

1 COMENTARIU

  1. cine a lasat sa intevina prescriptia, cine din randurile celor platiti de noi a facut asta????????????????????????????? asa plateasac aia care nu isi fac treaba, ca ne-am saturat de nemernicia cu care lasa sa treaca dosare cu violenta fie si asupra unui nevinovat caine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sa le fie rusine justitiarilor platiti din banii nostri , aceia care nu fac nimic si ingroapa justitia cu nonsalanta lor. RUSINE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.