Problema salubrizarii comunei Livezile se agraveaza pe zi ce trece, mai ales dupa ce „mizerii” ies la suprafata din ograda primarului Olimpiu Neamt. La începutul lunii, comuna a ramas fara serviciul de salubritate din cauza nerespectarii prevederilor contractuale, iar acum Primaria Bistrita refuza sa depoziteze deseurile de pe raza comunei la rampa municipiului. Serviciul propriu de salubrizare este departe de a fi înfiintat, iar singura masina de salubrizare de care dispune comuna este achizitionata în mod ilegal.

Probleme din ce în ce mai grave îsi fac aparitia în ograda primarului comunei Livezile, Olimpiu Neamt, periclitând serios un nou mandat. La mai putin de o saptamâna de la sistarea furnizarii serviciilor de salubritate de SC Codrisor SRL, pasunile de pe raza comunei au început sa se umple de gunoaie. Desi primarul sustine sus si tare ca deja detine un acord scris din partea Primariei Bistrita prin care i se permite sa depuna deseurile la rampa municipiului, proiectul de hotarâre care prevede aceasta doleanta a primarului Neamt nici macar nu a trecut prin Consiliul Local Bistrita. De acordarea unui aviz favorabil nici nu se pune problema, primarul municipiului, Vasile Moldovan, opunându-se cu vehementa acestui proiect datorita faptului ca groapa este deja mult prea solicitata.

O autospeciala penala

Una din problemele majore cu care se confrunta la ora actuala primarul comunei Livezile, este un dosar penal în care este cercetat în calitate de învinuit pentru modul în care a achiozitionat în urma cu un an masina de salubrizare a comunei. La începutul anului trecut, primarul Olimpiu Neamt s-a întors din delegatia efectuata în Gemania cu o masina de salubrizare. Autospeciala a fost platita din bani publici, dar fara ca în acest sens sa se fi dat vreo hotarâre de consiliu local. Primarul are însa o scuza pentru modul în care a fost facuta achizitia: „Suma a fost cuprinsa în bugetul local al anului 2007”. Totusi acest lucru nu este de ajuns, deoarece conform legii trebuie sa existe un proiect de hotarâre urmat de o hotarâre votata de consiliu local pentru repartizarea unei sume de bani în vederea efectuarii unei achizitii. Cât despre o sedinta de consiliu local în care sa se fi votat asemenea proiect nici vorba, dovada ca nu exista nici procesul verbal al sedintei în care sa se fi votat asemenea proiect. O revelatie de moment îl face pe primar sa-si aminteasca – „Acum mi-am amintit! Nu a fost o sedinta de consiliu local, ci doua, în care s-a votat alocarea sumei pentru masina de gunoi. În prima s-a votat alocarea a 5.000 de euro, iar în a doua s-a reluat pentru ca am uitat sa calculam si TVA-ul. Asa a fost!” Totusi, nici urma de un proces verbal. Asadar, primarul care se considera mai presus de lege a virat din contul Primariei Livezile în contul firmei KFZ Handel Alzner din Schwabisch-Gmund Germania suma de 5.950 de euro. De aici ilegalitatile se tin lant. La ora actuala nu exista nici macar un contract de vânzare-cumparare între firma din Germania si Primaria Livezile, dosarul masinii de salubrizare continând doar certificatul de înmatriculare în original si o traducere în limba româna si o factura pe suma de 5.950 de euro. Primarul recunoaste cu seninatate ca nu întelege nici macar un cuvânt din ceea ce este trecut pe acea factura, dar ca suma o reprezinta contravaloarea masinii „Eu nu stiu germana, habar n-am ce scrie acolo… 5.950 de euro îi pretul masinii.” Cât despre contractul de vânzare-cumparare care lipseste de la dosar primarul a declarat ca „nu este obligatoriu sa fie si un contract de vânzare-cumparare atâta timp cât avem factura.” Total gresit si, în acelasi timp, pe lânga lege. Surse din primarie declara însa ca acea masina de salubrizare a fost primita ca donatie, nicidecum cumparata, motiv pentru care nu exista nicio hotarâre de consiliu local pentru alocarea sumei pentru o asemenea achizitie. De asemenea, suma de 5.950 de euro, care a fost virata firmei KFZ Handel Alzner reprezentând contravaloarea masinii, este foarte mica în comparatie cu sumele cerute pentru asemena autovehicule. La ora actuala o autospeciala de gunoi identica cu cea achizitionata de primarul Neamt se vinde în Germania cu sume cuprinse 9.500-15.000 de euro, diferenta de valoare fiind considerabila.

Un serviciu fictiv

Foarte mândru de masina sa de salubrizare primarul Olimpiu Neamt, promite cât de curând un serviciu de salubrizare „Noi avem deja masina. Asa masina nu vezi nici macar la Bistrita. Nici Iuga nu are asemenea masini. O sa ne facem cât de repede serviciu propriu, pe mine nu ma mai intereseaza nici Iuga, nici nimeni”. Cât despre locul depozitarii deseurilor pâna la infiintarea serviciului Neamt sustine ca are deja un acord atât din partea Primariei Bistrita cât si din partea Urbana pentru depozitarea deseurilor la groapa municipiului, Neamtu declara ca „Am vorbit deja cu Moldovan (Vasile Moldovan, primarul Bistritei n.r.) si cu cei de la Urbana si am primit deja hârtiile. O sa strângem noi gunoiul cu masina noastra si o sa-l ducem la rampa în Bistrita”. Dupa ce primarului i se atrage atentia ca Primaria Bistrita nu a eliberat un asemenea document, primarul de Livezile devine din ce în ce mai irascibil „Da’ chiar nu întelegeti?! Avem deja aprobarea cu pret pe metru cub! Moldovan e în campanie si nu stie ce vorbeste. Spuneti-i sa o lase mai moale…”. Contactat telefonic, edilul municipiului spune ca nu exista nici un act eliberat de Primaria Bistrita prin care se acorda dreptul de depozitare a deseurilor de pe raza comunei Livezile la groapa de gunoi a municipiului „Nu am fost contactat de primar si nici nu exista un asemenea act. Este doar un proiect de hotarâre care înca nu a trecut de consiliul local. Nu o sa se dea aviz favorabil, pentru ca groapa este pentru Bistrita, nu pentru Livezile.” Viceprimarul Cornel Iliesi sustine de asemenea varianta primarului Moldovan „Exista un proiect de hotarâre, acesta a fost semnat, dar Primaria Livezile trebuie sa îndeplineasca anumite conditii ca sa poata depozita deseuri la rampa din municipiu, conditii pe care nu le îndeplineste”.
Reprezentantul societatii Urbana SA, Vadan Nicolae, sustine de asemenea ca Primaria Livezile nu îndeplineste conditiile pentru a depozita deseuri la groapa municipala „Daca de la primarie li se da acordul noi nu avem nimic de obiectat, dar nu vor primi avizul pentru ca nu îndeplinesc conditiile cerute”.

Nemultumiri generale

În timp ce primarul comunei Livezile „flutura” acte inexistente, satenii sunt îngroziti de muntii de gunoaie ce si-au facut deja aparitia pe pasunile comunale si de faptul ca vor ramâne cu gunoiul în curti.
În ciuda faptului ca atât locuitorii cât si primaria se confrunta cu probleme cât se poate de seriose, primarul nu vede nici un motiv pentru care ar trebui sa se tina o sedinta de consiliu local. Ultima sedinta a fost tinuta în luna februarie a acestui an, asta desi conform legii 215/2001, articolul 40, consiliul local trebuie sa se întruneasca în sedinte ordinare, lunar, la convocarea primarului. Nu putini sunt cetatenii comunei care se declara nemultumiti de activitatile primarului Olimpiu Neamt, care pare a fi mai mereu în afara legii. Nici consilierii din cadrul primariei nu sunt multumiti de modul în care acesta conduce institutia, acuzându-l ca actioneaza pe cont propriu fara sa-i consulte sau sa supuna unele decizii spre aprobarea consiliului.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.