În luna august 2008, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1728 lei, cu 2,3% mai mic faţă de luna precedentă, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1277 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 31 lei (2,4%).

Conform datelor INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (3188 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (731 lei). De asemenea, indicele câştigului salarial real pentru luna august 2008 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 97,7%, iar faţă de luna octombrie 1990, acesta a fost de 122,0%, cu 2,8 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2008. Fluctuaţiile câştigului salarial sunt determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie), care influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate. Acestea conduc, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
În luna august 2008 în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net, determinate, în principal de acordarea de prime (inclusiv a primelor de vacanţă) mai mici faţă de luna precedentă şi de nerealizările de producţie. Astfel, în industria mijloacelor de transport rutier câştigurile salariale au scăzut cu 16,3%, în industria de tutun, activităţi de poştă si curier, administraţie publică şi edituri, poligrafie şi reproducerea înregistrărilor pe suporţi, între 9% şi 11% şi în industria de pielărie, industria petrolieră, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, industria de maşini şi aparate electrice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă câştigul salaria a scăzut între 6% şi 7%.
Potrivit INS, comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 24,0%, iar indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 14,8%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.