Sesizarea USR şi Forţa Dreptei privind legea ce vizează creşterea salariilor aleşilor locali, depusă în octombrie anul trecut, a fost respinsă marţi de către CCR, cu unanimitate de voturi.

Această decizie a judecătorilor CCR permite majorarea indemnizaţiilor primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene cu până la 2.000 de lei. În ultimele luni, judecătorii CCR au amânat verdictul de mai multe ori. După şedinţă, preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, a declarat că judecătorii au respins criticile de neconstituţionalitate la proiectul de lege.

”În aceste condiţii, consecinţa soluţiei adoptate de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizaţiile primarilor şi consilierilor locali este constituţională. Votul Curţii a fost cu o mare majoritate. Prin urmare, legea declarată constituţională, în mod procedural, e înaintată preşedintelui care urmează să fie înaintată preşedintelui R, care urmează să o promulge, evident în condiţiile în care nu formulează solicitare de reexaminare”, a spus preşedintele CCR.

Enache a menţionat că nu era necesară fişa financiară pentru reactualizarea cheltuielilor. ”A doua critică s-a referit la nerespectarea termenilor regulamentari pentru depunerea amendamentelor. Această chestiune nu prezintă relevanţă constituţională şi Curtea a respins această critică. (..) Astfel, Curtea a dat soluţie de respingere”, a mai spus el.

Pe 27 septembrie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, eliminând din forma de la Senat majorarea pentru ceilalţi demnitari.

Pe 5 octombrie 2022, USR a depus sesizare la Curtea Constituţională pe lege. Sesizarea era semnată şi de deputaţii Forţa Dreptei.

”În România, regula este excepţia de la regulă, dar PSD şi PNL au grijă să nu spună acest lucru. Aşa cum s-au lăudat că au oprit angajările la stat, pentru ca apoi să introducă excepţie după excepţie, aşa au făcut şi cu majorările de salarii. În legea de aprobare a OUG-ului prin care au crescut salariile unor categorii de bugetari au vrut să introducă, pe şest, majorări şi pentru demnitari, de la preşedinte, premier şi miniştri până la şefi de instituţii publice şi aleşi locali. Sub presiunea publică, au făcut apoi jumătate de pas înapoi, păstrând însă majorările pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene. Adevărul este că PSD, PNL şi UDMR au nevoie să-şi plătească foarte bine primarii şi şefii de consilii judeţene pentru ca aceştia să se implice în strângerea de voturi la viitoarele alegeri, iar până atunci să vegheze că ajung unde trebuie contractele pe bani publici. Aşa cum i-am oprit la Curtea Constituţională să crească indemnizaţiile parlamentarilor aşa îi vom opri şi acum”, declara Cristian Seidler, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

Unul dintre motivele invocate în sesizare se referea la neindicarea sursei de finanţare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie. Partidul a reamintit că judecătorii CCR au decis deja, când s-au pronunţat pe creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor, creştere forţată de PSD şi PNL în luna iunie, că nu pot fi majorate cheltuielile la bugetul de stat fără solicitarea fişei financiare de la Guvern şi fără stabilirea sursei de finanţare.

USR a invocat şi încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condiţiile în care legea a fost adoptată cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor, conform sursei citate.

Citește și: Camera Deputaților cumpără bilete de avion și locuri de cazare în străinătate de 7 milioane de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.