Sabin Ilieşi este candidatul PD-L în Colegiul 2 – Senat. S-a hotărât să intre în politică, deoarece a considerat că poate face mult mai mult pentru oameni din interiorul unui partid, decât dinafară. Dacă va ajunge senator, Sabin Ilieşi este decis să nu ţină cont de culoarea politică a primarilor şi să pună umărul la dezvoltarea zonei în care acum candidează – Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi.

Gazeta de Bistriţa: Cine este Sabin Ilieşi?

Sabin Ilieşi: Sabin Ilieşi este de data aceasta candidatul pentru Senatul României, dar aş vrea să spun câteva lucruri despre mine, să spunem un scurt CV. M-am născut în localitatea Nepos, judeţul Bistriţa-Năsăud. Am făcut liceul la Năsăud, am absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, am şi doctoratul în Finanţe, sunt conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad, Filiala Bistriţa. De când am absolvit facultatea, am muncit, practic, numai în judeţul nostru, nu am lucrat în altă parte, am fost repartizat la o cooperativă meşteşugărească, unde de la şef de birou am ajuns preşedinte. După ’89 am fost director adjunct la o altă societate, până când m-am angajat la universitate. Cunosc oamenii şi acolo unde am lucrat, cât şi din mediul universitar, am avut mii de absolvenţi şi asta e o realizare pe plan profesional.

 
Gazeta de Bistriţa: În ce an aţi intrat în politică şi ce v-a determinat?

Sabin Ilieşi
: Am intrat în politică în 1990, imediat după revoluţie, chiar în primele zile ale lui ianuarie. Fiind de factură liberală, m-am înscris atunci în PNL, am fost printre primii şi pur şi simplu am vrut să activez într-un partid istoric şi să lupt din interior pentru democratizarea ţării. Am considerat că se pot face mai multe din interior decât să stai să chibiţezi de pe margine. Trecerea mea la PD-L, sigur aşa am considerat-o eu atunci, a fost cauzată de oamenii care au fost atunci în fruntea PNL. Eu am considerat că ar fi o trădare să nu-i urmez atunci pe Stolojan, Stoica, Flutur şi alţii cu care am muncit în 2004. Am urmat personalităţile care erau atunci în frunte şi acum activez în PD-L ca primvicepreşedinte.

Gazeta de Bistriţa: Ce părere aveţi despre actuala clasă politică din România şi ce credeţi că ar trebui schimbat?

Sabin Ilieşi: Dacă e să vorbim despre clasa politică, cel mai rău famat, din păcate, este Parlamentul României. Aceasta pentru că încrederea oamenilor în această instituţie este foarte mică şi cred că trebuie să se lucreze mult la imaginea Parlamentului ca să-şi revină. Cred însă că, odată cu schimbarea sistemului de vot, prin vot uninominal, vor intra oameni valoroşi, pentru că nu se mai pot ascunde nonvalori după o listă. De data aceasta vine omul ca să candideze, chiar dacă are în spate un partid. Sigur, dacă se schimbă acest punct de vedere, atunci şi instituţia va avea un alt rol şi până la urmă percepţia oamenilor contează foarte mult. Până la urmă, clasa politică e aşa cum sunt şi oamenii, este dată de oameni, este votată de oameni. Nu putem să spunem că noi cei din clasa politică suntem altfel decât cei care ne aleg. Este mult de lucru în acest domeniu pentru că percepţia oamenilor este una greşită. Sigur, datorită noului sistem de vot va trebui să ne schimbăm şi noi faţă de electorat, deoarece trebuie să dai socoteală oamenilor din colegiul în care ai fost ales şi comunicarea cu alegătorii va fi una mult mai mare. Cred că acest sistem de vot va îmbunătăţi relaţia şi atunci şi calitatea oamenilor politici va trebui să crească.

Gazeta de Bistriţa: Ce v-a determinat să vă depuneţi candidatura pentru Senat?

Sabin Ilieşi: Eu nu am candidat niciodată şi chiar dumneavoastră, ziariştii, aţi fost primii care aţi spus că sunt perdant, că eu tot pe alţii îi formez şi îi las să ajungă în Parlament, să ajungă directori, şi e un adevăr. Aşa că am spus că e momentul să intru şi să candidez pentru că am capacitate, am experienţă adminstrativă, cu atât mai mult cu cât am fost şi secretar general al Prefecturii şi am învăţat foarte multe lucruri legat de administraţie. În plus, am şi dorinţa de a fi reprezentantul oamenilor din acest ţinut şi consider că pot să îi ajut ca să aibă o viaţă mai bună.

Gazeta de Bistriţa
: Aveţi foarte multe obiective importante pe care, în cazul în care veţi ajunge senator, spuneţi că le veţi susţine pentru a deveni realitate. Spre exemplu, în agricultură veţi susţine crearea unui sistem unitar de accesare şi garantare atât a creditelor pentru producţie, cât şi a creditelor pentru investiţii şi susţinerea întreprinzătorilor privaţi în domeniul agricol. Dezvoltaţi puţin aceste puncte.

Sabin Ilieşi: Vorbind ca economist, dacă investeşti un euro, îţi aduce cinci, în următorii patru, cinci ani. Va trebui să realizăm un parteneriat între administraţie, pentru că eu voi fi senatorul tuturor primarilor din această zonă, indiferent de culoarea politică, şi oamenii de afaceri, în aşa fel încât să-i sprijinim la Guvern şi să putem dezvolta această zonă a Năsăudului, Becleanului, Sângeorzului, care este, dealtfel ca întreg judeţul, foarte deficitară ca infrastructură. Dacă vom reuşi să alocăm bani pentru infrastructură, vom putea dezvolta locurile de muncă şi oportunităţile pentru afaceri. Dacă vom reuşi să avem drumuri foarte bune, totul va fi în regulă. Banii nu sunt o problemă. Gândiţi-vă că toţi suntem plătitori de impozite şi taxe, deci trebuie să primim bani de la guvern, apoi avem bani de la comunitatea europeană, circa 33 de miliarde de euro, pe care trebuie să-i cheltuim, şi apoi această creştere economică e una reală. Trebuie să încheiem parteneriate între administraţia locală şi oamenii de afaceri şi astfel este atrasă şi dezvoltarea locală. Problema până la urmă este una de bunăvoinţă, de organizare şi de oameni care vor să pună în valoare acest aspect. La fel e şi cu agricultura. Şi aici trebuie subvenţii, să dezvoltăm fermele familiale. Sunt multe ferme de acest gen în UE şi oamenii trăiesc foarte bine.

Gazeta de Bistriţa: În domeniul sănătăţii, vorbiţi despre acoperirea cu cadre medicale specializate a tuturor dispensarelor medicale umane din judeţ. Cum veţi atrage aceste cadre medicale, ce le oferiţi?

Sabin Ilieşi: Trebuie să facem în aşa fel încât să nu ne plece medicii. Ei se îndreaptă spre alte ţări unde sunt plătiţi. Vom face tot ce ne stă în putinţă, pentru că suntem singurul judeţ care nu are tomograf computerizat, şi aceasta tot datorită  nepăsării, dar nu vreau să spun mai multe. La ţară, acolo unde nu avem cadre specializate, trebuie să găsim soluţii să le atragem, iar oamenii să poată avea acces la serviciul de ambulanţă şi la servicii specializate. Nu ştiu dacă reuşim asta în următorii patru ani, dar trebuie să începem. Trebuie să colaborăm cu administraţiile locale şi să le rezolvăm problemele acolo unde ele nu pot, repet, indiferent de culoarea lor politică, pentru că până la urmă cetăţenii suferă.

Gazeta de Bistriţa
: Care sunt măsurile fiscale pe care statul ar trebui să le aplice pentru diminuarea economiei subterane?

Sabin Ilieşi: Economia subterană nu va fi eliminată niciodată, dar poate fi diminuată. Aceasta se poate realiza simplu prin reducerea impozitelor şi taxelor. Aşa se poate reduce economia subterană, reducând fiscalitatea şi numărul acestor taxe. Acum sunt peste 200 de taxe şi impozite pe care le suportă cetăţeanul într-un an. Noi ne-am propus să ajungem la 100. Cu cât se reduc impozitele şi taxele, cu atât acestea sunt plătite.

Gazeta de Bistriţa: În programul dumneavoastră vorbiţi despre stoparea exodului de forţă de muncă din judeţul Bistriţa-Năsăud. Cum se poate îndeplini un asemenea obiectiv, în opinia dvs?

Sabin Ilieşi: La noi şomajul este foarte mic, de 2%. Acest procent ne arată că oamenii sunt plecaţi în altă parte, nu că noi am dezvoltat în ultimii ani România. Trebuie să facem în aşa fel încât aceştia să vină acasă, dar trebuie să le crească veniturile. Dacă vor câştiga în România 800-900 de euro, e mai convenabil, deoarece sunt acasă şi sunt cu familiile. În fond, şi în străinătate tot cam cu atâţia bani au rămas şi i-au trimis acasă, restul i-au cheltuit pe mâncare şi cazare. Noi trebuie să dezvoltăm economia şi să creăm locuri de muncă. Pentru aceasta va trebui să stimulăm anumite ramuri – în domeniul serviciilor este loc foarte mult, în ţările dezvoltate 70-80% dintre oameni trăiesc din IMM-uri.

Gazeta de Bistriţa: Care sunt atuurile dv. faţă de ceilalţi candidaţi?

Sabin Ilieşi: Capacitatea mea, sunt la vârsta la care pot să dau tot, experienţa mea atât în domeniul politic, cât şi administrativ, şi dorinţa mea de a face în aşa fel încât oamenii să o poată duce mai bine în acest  ţinut. Eu sunt născut aici şi ştiu problemele lor.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.