Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis, în urmă cu câteva zile, cererea de reabilitare judecătorească a lui Sabin Ilieși, fost șef al Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud și unul dintre politicienii binecunoscuți din județ – fost lider liberal, fost lider liberal-democrat și democrat-liberal, dar și fost prodecan al Universității de Vest Vasile Goldiș. Acum Ilieși este curat ca lacrima, iar din cazier i-au dispărut condamnările primite pentru trafic de influență, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și obținere de foloase necuvenite, pentru care, în iunie 2014, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani și 6 luni de închisoare.

Prin reabilitarea judecătorească, persoana care o cere redobândește drepturile cetățenești care i-au fost interzise prin hotărârea de condamnare. Face să înceteze interdicțiile, decăderile și incapacitățile care rezultă din actul condamnării.

Sunt șterse practic consecințele unei condamnări, efectele ei privative sau restrictive. Condamnarea este ștearsă și din cazierul judiciar. Pentru a putea beneficia de reabilitare judecătorească Sabin Ilieși a avut de așteptat 4 ani după împlinirea termenului pedepsei cu închisoarea, deci cei 3 ani și 6 luni, plus termenul de încercare de 2 ani de după efectuarea pedepsei, perioadă care a ajuns la final anul trecut.

A fost nevoie de mai bine de 4 luni de judecată

Dosarul a fost înregistrat pe data de 23 noiembrie 2022 pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, însă instanța s-a pronunțat abia zilele trecute, pe data de 5 aprilie.

“Admite cererea formulată de petentul I. S. şi în consecinţă: – dispune reabilitarea judecătorească a petentului de sub efectele condamnării la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin Sentinţa penală nr…./F/2013 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud, modificată prin Decizia penală nr…./2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie-secţia penală. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 5.04.2023”, este hotărârea instanței bistrițene.

Judecat pentru fapte de corupție

Sabin Ilieși a fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2009, pentru fapte de corupție: trafic de influenţă, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, folosirea influenței sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, ori a funcţiei de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În același dosar au mai fost inculpate încă 6 persoane: Corina Moga – fost şef serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa Năsăud, Alina Moga (sora Corinei Moga), Ioan Bătrâncea – cadru universitar,, Florin Dumescu – decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Dorel Vit şi Marin Burtică – ambii cadre didactice universitare la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul aceleiași universități arădene.

Faptele de care a fost acuzat Sabin Ilieşi, s-ar fi petrecut în perioada 2005 – 2007.

Astfel, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada octombrie – noiembrie 2005, perioadă în care avea calitatea de consilier județean în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Sabin Ilieşi ar fi pretins faţă de o persoană denunţătoare, administrator al unei societăţi comerciale, că are influenţă pe lângă comisarul şef al Gărzii Financiare – Secţia Bistriţa Năsăud şi pe lângă conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud şi că, în schimbul sumei de 6.000 euro, pe care a primit-o în două tranşe, poate interveni pentru ca reprezentanţii instituţiilor mai sus menţionate să întocmească acte de control favorabile respectivei societăţi comerciale. Înţelegerea ar fi fost intermediată de Corina Moga, şef serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa Năsăud, şi Alina Moga (cumnata Corinei Moga), fără ocupaţie.

De asemenea, în cursul lunii iunie 2006, Ilieşi Sabin ar fi pretins faţă de o altă persoană că are influenţă pe lângă şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Generală şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud şi, în schimbul sumei de 1.500 euro, va interveni pe lângă acesta pentru a o ajuta pe fiica persoanei respective să câştige concursul pentru ocuparea unui post de consilier juridic în cadrul acelei instituţii publice.

De asemenea, în perioada octombrie 2005 – iulie 2007, Sabin Ilieşi şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea în relaţia cu instituţii publice de nivel judeţean (Garda Financiară, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială, Primăria municipiului Bistriţa), influenţă ce decurgea din calitatea de preşedinte, deţinută consecutiv la nivelul organizaţiilor judeţene Bistriţa-Năsăud a două partide politice.

În acea perioadă Ilieşi era lider al liberalilor bistriţeni, pe care i-a părăsit în 2007, demisionând din PNL odată cu Theodor Stolojan și Gheorghe Flutur. Alături de aceștia, Ilieşi a înfiinţat Partidul Liberal – Democrat (PLD), el preluând astfel şefia organizaţiei înfiinţate la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud. Ulterior PLD a fuzionat cu Partidul Democrat (PD), rezultând astfel, în decembrie 2007, Partidul Democrat – Liberal (PD-L) în care, bună vreme, Sabin Ilieşi a fost doar membru simplu.

Conform procurorilor, „inculpatul a intervenit de mai multe ori pentru stoparea unor controale sau inspecţii fiscale ori pentru diminuarea prejudiciilor constatate (privind obligaţii fiscale neevidenţiate sau neachitate) la societăţi comerciale cu sediul pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, pentru angajarea unor cunoştinţe în cadrul unei instituţii publice prin „aranjarea” unui concurs, precum şi pentru eliberarea unei autorizaţii de construcţie”.

De asemenea, procurorii DNA au mai arătat că, în cursul lunii iunie 2007, Sabin Ilieşi a depus la dosarul său pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar două înscrisuri falsificate.

Astfel, Ilieşi l-ar fi ajutat pe Ioan Bătrâncea (cadru universitar) să redacteze în fals două înscrisuri înregistrate la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, comunicându-i numele cadrelor didactice universitare ce urmau să fie menţionate în aceste înscrisuri. Înscrisurile, tehnoredactate în fals de Ioan Bătrâncea, erau necesare pentru a se face dovada îndeplinirii de către Ilieşi a unuia dintre criteriile de evaluare impuse de legislaţia în vigoare la acea dată, pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar.

„Cunoscând că înscrisurile sunt falsificate, Florin Dumescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, le-a semnat în calitate de preşedinte al comisiei de selecţie a granturilor, dându-le o aparenţă de legalitate. Unul dintre înscrisurile falsificate a fost semnat şi de inculpaţii Dorel Vit şi Marin Burtică (n.r. – ambii cadre didactice universitare la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Vasile Goldiş” Arad), în cunoştinţă de cauză, dându-i o aparenţă de legalitate” se mai arată în rechizitoriu.

Totodată, potrivit sursei citate, în calitate de prodecan la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Ilieşi şi-a folosit influenţa şi autoritatea în raporturile cu subordonaţii săi (cadre didactice, secretarele filialei Bistriţa a Facultăţii), intervenind de nenumărate ori pentru promovarea examenelor, mărirea ori acordarea notelor indicate şi pentru înscrierea la cursurile de masterat sau facultate a unor cursanţi, după începerea anului universitar, toate acestea în scopul obţinerii de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii (obţinerea unor sume de bani, neplata obligaţiilor fiscale către stat, obţinerea unei autorizaţii de construire pe o suprafaţă mare de teren, obţinerea unui post de consilier juridic în mod nelegal, promovarea examenelor şi absolvirea în final a facultăţii cu obţinerea diplomei de licenţă ori obţinerea diplomei de masterat).

Condamnat la 3 ani și 6 luni, liberat după un an

Dosarul a fost judecat pe fond la Tribunalul Bistrița-Năsăud, iar în 2013 instanța l-a condamnat pe Sabin Ilieși la 4 și 6 luni de închisoare cu executare, sentință menținută de Curtea de Apel Cluj. Ilieși nu s-a oprit și a atacat cu recurs sentința, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde, în iunie 2014, a obținut o pedeapsă mai mică cu un an, după ce a beneficiat de aplicarea legii celei mai favorabile.

În iunie 2015, după ce a executat doar un an și nu două treimi din pedeapsă, adică doi ani și 4 luni, Sabin Ilieși a fost liberat condiționat. Numai că pentru a scăpa de puşcărie, Sabin Ilieşi a profitat de prevederile Noului Cod Penal de la acea vreme, prin coroborarea a două alineate ale art. 100, respectiv vârsta (el împlinise 60 ani, astfel că putea fi liberat după executarea a jumătate din pedeapsă) și munca prestată, care a constat în scrierea a două cărți: „Veniturile statului şi controlul financiar de stat” şi „Biruinţă în suferinţă”, ambele publicate anul acesta la Editura Risoprint din Cluj. Partea interesantă este că niciuna din cele două cărţi semnate de Sabin Ilieşi nu apăreau pe site-ul editurii clujene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.