Chiar daca este schimbata componenta Consiliului local Bistrita, am fost curiosi sa vedem câti dintre fostii alesi locali au depus rapoartele de activitate pentru anul precedent.

Rapoartele de activitate ale consilierilor locali din mandatul trecut au fost facute tardiv si doar pe 2007. Desi obligati prin lege sa faca aceste rapoarte de activitate anual înca de la începutul mandatului, consilieri locali din Bistrita le-au facut numai pe anul 2007 si nu toti, ci doar zece dintre ei.

Rapoarte de activitate facute târziu

Desi obligati sa faca rapoarte de activitate înca din primul an de mandat, consilierii locali le-au facut numai pentru activitatea din anul 2007, iar acestea au fost facute numai de jumatate dintre ei. Din raportul de monitorizare asupra activitatii consilierilor locali al Institutului de Politici Publice Bucuresti (IPP) reiese ca doar zece din cei 21 de consilieri locali din municipiu si-au întocmit rapoarte de activitate. Acesti consilieri sunt: Andrei Rusu, Camelia Tabara, Filip Moisil, Alexandru Pugna, Corina Livia Somesan, Rodica-Mariana Cozman, Licinius Gabriel Bolog, Irenke Gonczi, Doina Ileana Iosivas si Marioara Seica.

Conform articolului 52, alin. 4 din Legea 215/2001 – Legea administratiei publice locale – fiecare consiler este obligat sa prezinte un raport anual de activitate, care ulterior trebuie facut public. Acesta obligatie nu a fost însa îndeplinita de catre consilierii locali din municipiu în mandatul trecut. Doar 10 dintre acestia au întocmit astfel de rapoarte si numai cu referire la activitatea desfasurata pe parcursul anului 2007. Daca e sa respectam legea din faptul ca rapoartele pe ceilalti ani lipsesc putem considera ca membrii consiliului local au fost platiti din bani publici degeaba, deoarece acestia nu au avut activitati.

Rapoarte succinte

Rapoartele celor zece consilieri locali care au binevoit sa le întocmeasca au fost publicate în lunile februarie, martie si mai în publicatia editata de Consiliul Local si Primaria municipiului Bistrita. În aceasta publicatie ele apar tiparite în niste casete mititele, dar de aici ne putem da seama ca ele nu au ca lungime mai mult de o pagina, o pagina si jumatate de coala A4, si sunt mai mult decât succinte. Consierii îsi prezinta în primele fraze titulatura, numarul de comisii din care fac parte, iar mai apoi daca au avut sau nu absente la cele 65 de întruniri ale consiliului local desfasurate în perioada iulie 2004 – decembrie 2007, faptul ca au fost obiectivi în deciziile luate, si alte câteva detalii cu privire la propunerile facute si deciziile luate.

 

Extemporale de clasa a sasea

Pe lânga faptul ca sunt redactate succint, rapoartele consilerilor arata ca extemporalul din clasa a sasea unde toata lumea copiaza de la colegul din fata sau din stânga, deoarece acesta a scris bine sau este elev de nota zece. Se pare ca si în rapoarte consilierii s-au pus de acord ce sa scrie. Probabil au facut o sedinta înainte si au decis ce trebuie sau ce nu trebuie sa contina acest raport. Recomandam ca pe viitor sa se conceapa un formular tipizat pe care acestia sa fie nevoiti doar sa bifeze la sectiunile cu activitati. În plus, în viziunea alesilor locali toate deciziile luate au fost corecte si au fost de bun augur.

Extrase din rapoartele consilierilor suna cam asa:

Corina Somesan – “Prin votul dat la fiecare proiect de hotarâre propus, am încercat sa fiu cât mai obiectiva si impartiala, pentru ca votul dat sa vina în sprijinul cetatenilor, sa ajute la solutionarea optima a problemelor comunitatii”.

Doina Ileana Iosivas – “În cadrul sedintelor de consiliu, prin interpelari, am sesizat executivului o serie de probleme cu care se confrunta locuitorii municipiului si, mai ales, cetatenii din localitatea componenta Unirea, probleme ce vizeaza salubritatea, circulatia rutiera, iluminatul public, starea unor copaci din localitate care puneau în pericol locuinte si pietoni, probleme cu care se confrunta scoala si, mai ales, gradinita din localitate, o parte a acestora fiind rezolvate operativ de catre executiv”.

Andrei Rusu – “Am facut mai multe interpelari si am adresat întrebari, facând si propuneri pentru rezolvarea unor probleme ale urbei”.

Licinius Gabriel Bolog – “În calitate de consilier al Consiliului local Bistrita am participat activ la elaborarea si modificarea proiectelor de hotarâre initiate de executiv, am votat proiectele pe care le-am considerat viabile, favorabile dezvoltarii urbei si am amendat proiectele de hotarâre a caror punere în practica ar fi afectat interesul comunitatii.”

Moisil Filip –“ Întreaga activitate a vizat ajutorul pentru cetateni, crearea unor conditii mai bune de trai, precum si dezvoltarea armonioasa si eficienta a orasului. În comisii si în sedintele de consiliu am avut o atitudine constructiva si pragmatica, am votat întotdeauna pentru proiectele pe care le-am considerat viabile, favorabile dezvoltarii urbei si am amendat unele proiecte de hotarâre a caror punere în practica ar fi afectat interesul comunitatii”.

Opt deplasari externe ale alesilor locali

Tot în rapoartele de activitate ale consilierilor locali este facuta referire la deplasarile acestora, care pe toata perioda mandatului au fost în numar de opt, fiecare dintre acestia participând macar o data la o astfel de deplasare.

Astfel de deplasari s-au facut în Italia, vizita prilejuita de Zilele orasului L’Aquila în 26.08.2004, Besaçon, Franta – 30 iunie 2004 – 7 octombrie, Forshaga – Suedia, L’Aquila – Italia, în perioada 28.08 – 29.08.2005, Zielona Gora – Polonia, în perioada 9-11 septembrie 2005, Herzogenrath – Germania, Zielona Gora – Polonia, în perioada 7-9 septembrie 2007, Besaçon Franta în perioada 17-23 octombrie 2007.

Deocamdata putem spera ca modul destul de fugitiv si precar în care consilierii din mandatul anterior si-au întocmit rapoartele de activitate si numai pentru activitatea dintr-un an si foarte succinct, va fi un exemplu nu de urmat, ci de blamat si un pretext pentru întocmirea unor rapoarte edificatoare si complete de catre noi consilieri municipali. Acum nu putem decât sa asteptam ca noii alesi sa-si îndeplineasca obligatia în primul rând stipulata în lege si în al doilea rand civica, de întocmi la timp astfel de rapoarte de activitate, care vor fi facute publice.

Dana Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.