Serviciul Judeţean de Ambulanţă s-a ales cu o plângere penală din partea unui năsăudean, care susţine că, în luna noiembrie 2016, tatăl său a murit cu zile, din cauză că ambulanţa nu a venit la timp pentru a-l transporta de la Spitalul Orăşenesc din Năsăud, la o clinică de specialitate din Cluj Napoca, după ce suferise subit un infarct. Plângerea a fost depusă de George Mihai, în februarie anul acesta, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, însă procurorii se pare că nu au mişcat mare lucru în speţă. Documentul este semnat şi de Iftimia Mihai, mama lui George Mihai şi totodată soţia celui decedat.

În plângerea penală, năsăudeanul solicită să fie demarată o anchetă împotriva persoanelor responsabile şi tragerea la răspundere a acestora pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu.

 

„Tata nu a fost niciodată bolnav, nu s-a plâns niciodată de nimic. A murit cu zile. Într-o bună zi s-a simţit dintr-o dată rău şi a ajuns la spital. După câteva ore era mort. Putea fi salvat, sunt convins de asta. Medicii de la spitalul din Năsăud l-au stabilizat o vreme şi dacă tata ajungea la Cluj să poată fi operat, sunt convins că azi trăia. Avea doar 63 de ani… Tata a sperat până în ultimul moment că va putea fi salvat. Doar era conştient. Pentru ce s-a întâmplat, trebuie să răspundă cineva”, povesteşte George Mihai cu amărăciune.

 

Zi de 13, cu ghinion! I s-a luat şansa de a trăi

Ce s-a întâmplat de fapt? Se pare că ziua de 13 noiembrie 2016 a fost o zi cu ghinion pentru George Mihai senior. În dimineaţa zilei respective desfăşura o activitate de rutină, văzându-şi de gospodărie şi de animale. Împreună cu el mai erau nişte cunoscuţi, vecini ai familie, care îl ajutau în ziua respectivă la lucru.

În jurul orei 10.00, George Mihai senior a început să se simtă rău şi acuza dureri la nivelul pieptului. Cei care îl ajutau în ziua respectivă la trebuirile gospodăreşti nu au stat pe gânduri şi l-au dus de urgenţă la Spitalul Orăşenesc Năsăud. Pe la 11.30 a aflat de situaţia tatălui său şi George Mihai jr., care s-a dus aţă la spital. Acolo avea să afle că tatăl său suferise un infarct miocardic şi că trebuia transportat de urgenţă cu ambulanţa la Cluj-Napoca pentru a se interveni chirurgical. În mod clar, situaţia era una gravă.

Medicul care îl preluase şi îl avea în grijă pe George Mihai senior era dr. Nicolae Stan-Iuga, care de altfel îi adusese la cunoştinţă situaţia critică, fiului pacientului.

După ce dr. Stan a reuşit să îl stabilizeze pe George Mihai senior, el a sunat la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi la SMURD Bistriţa, pentru a fi trimisă o ambulanţă de tip C, cu medic, sau o ambulanţă cu dotare de terapie intensivă (TIM) pentru a-l transporta pe pacient la Cluj, la Institutul Inimii de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare. Se pare că medicul năsăudean a primit un refuz din partea celor din Bistriţa, pe motiv că nu există medic pe salvare, asta cu toate că li se precizase diagnosticul pacientului – durere toracică tipică în infarctul de miocard/IMA antero-posterior şi că este caz cu prioritate, adică cod roşu.

Doctorul Stan a apelat şi la SMURD Târgu-Mureş pentru a i se trimite un elicopter pentru pacient, însă s-a izbit de un nou refuz, de data aceasta motivul fiind condiţiile meteo proaste care nu permiteau deplasarea elicopterului.

Totuşi, după 32 de minute de la solicitarea făcută de doctorul Stan, Serviciul de Ambulanţă trimite

La patru ore de la internare, deci după ce doctorul Stan a reuşit să îl stabilizeze cât de cât, atât cât i-a permis dotarea din spitalul năsăudean, George Mihai a început să acuze din nou dureri la nivelul pieptului şi a suferit un al doilea infarct miocardic. S-a încercat o nouă stabilizare a bărbatului, însă în ciuda tuturor manevrelor de resuscitare, George Mihai senior a decedat.

ambulante

În loc de ambulanţă de tip C cu medic, SAJ BN a trimis una de tip B, doar cu asistent

George Mihai junior spune că în cauză nu e vorba de altceva decât despre un management defectuos al cazului, în condiţiile în care nu au fost respectate dispoziţiile legale şi protocoalele care se impun în astfel de situaţii de urgenţă.

Astfel, în condiţiile în care celor de la Ambulanţa Bistriţa li se comunicase de către doctorul Stan un diagnostic precis şi totodată că este vorba de un caz cu prioritate zero, de cod roşu, cei de la SAJ BN au alocat, un echipaj EMU-A tip B2, adică un echipaj doar cu asistent medical. Deci fără medic, asta ca să nu mai discutăm de faptul că o asemenea ambulanţă nu are dotările necesare pentru a interveni în caz de necesitate la un pacient cu infarct miocardic. Mai mult decât atât, ambulanţa alocată de SAJ BN a ajuns la spitalul năsăudean după 32 de minute de la solicitarea efectuată de doctorul Stan, deşi, culmea, aparţinea substaţiei Năsăud. Adică era în aceeaşi localitate. Întrucât ambulanţa trimisă nu avea dotările necesare şi nici medic, dr. Stan a refuzat să trimită pacientul cu maşina respectivă, având în vedere riscurile la care era supus pacientul. Culmea, după altă jumătate de oră, SAJ BN trimite încă un echipaj de ambulanţă, dar tot de acelaşi tip, EMU-A B2. Practic nu a fost decât un joc de glezne din partea celor de la SAJ BN, deşi se ştia că este vorba despre un caz foarte grav. Când a ajuns cel de-al doilea echipaj a fost oricum prea târziu, în condiţiile în care George Mihai senior suferise cel de-al doilea infarct şi decedase.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud

Protocoale încălcate

În momentul în care a solicitat telefonic trimiterea unei ambulanţe pentru George Mihai, dr. Stan a fost înştiinţat de cei de la SAJ BN de faptul că au în dotare doar o singură ambulanţă cu dotare TIM (n. r. – terapie intensivă mobilă), responsabil fiind dr. Tiberiu Tudor. Acesta ar fi refuzat să preia cazul de la Năsăud, în condiţiile în care ar fi transportat un copil cu suferinţă pulmonară, şi tot la Cluj, deşi se pare că, anunţaţi fiind de cazul celor de la Năsăud, cei de la Serviciul de Ambulanţă Cluj au fost dispuşi să meargă în întâmpinarea doctorului Tiberiu şi să preia, pe drum, cazul acestuia, astfel încât medicul bistriţean să poată prelua în timp util pacientul de la spitalul năsăudean.

Conform documentelor în posesia cărora a intrat ulterior George Mihai jr., – Analiza activităţii operative a SAJ BN pe trimestrul I 2017, reiese se pare faptul că Serviciul judeţean are totuşi în dotare două ambulanţe de tip C 2.

Prin urmare, George Mihai jr. a solicitat procurorilor năsăudeni audierea tuturor celor implicaţi în coordonarea activităţii serviciilor de ambulanţă atât de la Bistriţa cât şi de la Cluj, precum şi a celor două dispecerate, dar şi a conducerii Spitalului Orăşenesc Năsăud  pentru a situaţia în care în respectiva unitate spitalicească funcţionează doar o linie de gardă, astfel încât nu a fost posibil ca măcar medicul de gardă să îl poată însoţi pe pacient la spitalul din Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.