Procesul fraţilor Telcian Gheorghe şi Nicolae Grigore – care l-au snopit în bătaie pe Octavian Pop, un consătean de-al lor, care după 10 zile pe patul de spital şi-a dat duhul din cauza complicaţiilor suferite, se apropie de final. Atât cei doi fraţi, cât şi cel de-al treilea inculpat din dosar, Vasile Timoce, au mers pe procedura simplificată, de recunoaştere a faptelor, deşi nu sunt de acord cu încadrările juridice dispuse de procurorul de caz Emilian Dragoş Nicolescu, pentru care au fost de altfel şi trimişi în judecată – omor şi complicitate la omor.Însă, ultimul raport de expertiză medico-legală relevă faptul că, între loviturile aplicate cu sălbăticie consăteanului lor şi decesul acestuia există o legătură de cauzalitate directă.

 

Octavian Pop a decedatdin cauza unei bronhopneumonii severe dublată de o hemoragie abdominală severă ce a necesitat o intervenţie chirurgicală la care organismul acestuia,după ce a fost bătut cu bestialitate de fraţii Telcian, nu a mai rezistat. Complicaţiile extrem de severe au survenit ca urmare a loviturilor aplicate cu sălbăticie de agresori. Bărbatul s-a stins, la doar 43 de ani,pe patul de spital după 10 zile de chin.

 

Pur şi simplu l-au desfigurat

Octavian Pop a fost bătut cu sălbăticie de fraţii Telcian în data de 15 mai 2016. Ulterior bărbatul, intrat în comă, a fost transportat de urgenţă la Târgu Mureş, unde medicii l-au diagnosticat într-o primă fază cu politraumatism – traumatism cranio-cerebral, traumatism cranio-facial (fractură de os maxilar şi nazal), contuzii pulmonare şi sindrom de aspiraţie bronşică şi l-au internat direct în secţia de terapie intensivă, unde a rămas până la deces.

În urma examenului tomografic, s-a constatat existenţa unui edem cerebral, fracturi ale maxilarului şi mandibulei, ale oaselor zigomatice (pomeţi), ale osului palatin (podul gurii în termeni populari)şi ale oaselor orbitelor, dar şi o fractură de bază de craniu (la nivelul stâncii temporale stângi) totodată descoperindu-se fragmente osoase desprinse şi migrate în interiorul sinusului, dar şi în orbită. Într-un cuvânt, Octavian Pop era desfigurat total. Toate aceste traumatisme au dus la o stare fizică deosebit de proastă a acestuia, fără mari speranţe de recuperare. Starea de sănătate a bărbatului s-a înrăutăţit, el dezvoltând afecţiuni pulmonare severe, iar pe data de 24 mai 2016, ultima sa zi de viaţă,după ce s-a ales cu un ulcer de stres (leziune care apare în cazul unor afecţiuni şi traumatisme severe), a suferit o hemoragie internă abdominală. Medicii au decis să intervină chirurgical, însă organismul lui Octavian Pop a cedat, bărbatul suferind, în două rânduri, stop cardiac, ultimul fiindu-i fatal.

 

Raportul legiştilor în urma necropsiei

În urma necropsiei, efectuată la Institutul de Medicină Legală Târgu Mureş, medicii legişti conchid că moartea lui Octavian Pop a fost violentă, „ea datorându-se şocului hemoragic şi septic apărute ca şi complicaţii ale unui traumatism de agresiune”.

Totodată, medicii legişti au susţinut atunci că „între leziunile traumatice suferite şi deces există legătură de cauzalitate indirectă”.

„Decesul s-a datorat insuficienţei respiratorii acute produsă pe fondul bronhopneumoniei masive bilaterale la o persoană spitalizată pentru un traumatism cranio-facial cu fractură Le Fort II a peretului anterior lateral medial şi superior al sinusului maxilar drept fără deplasarea arcadei zigomatice, fractură perete anterior medial al sinusului maxilar stâng, hemosinus maxilar bilateral, care pe perioada spitalizării a dezvoltat o hemoragie digestivă superioară pe fondul unui ulcer gastric pentru care s-a intervenit chirurgical. (…)

Leziunile traumatice suferite nu sunt tanatogeneratoare (n. r. – care să conducă la decesul victimei) prin ele însele, decesul producându-se prin complicaţiile apărute în evoluţia acelor leziuni, astfel că între leziunile traumatice suferite şi deces există legătură de cauzalitate indirectă”, sunt câteva dintre concluziile legiştilor, imediat după decesul lui Octavian Pop.

parchet bn 4 - Copy

S-a cerut o nouă expertiză medico-legală! Legătură de cauzalitate directă!

Câteva luni mai târziu, după ce fraţii Telcian şi Vasile Timoce au fost trimişi în judecată, procurorii au cerut o nouă expertiză medico-legală, în condiţiile în care cei trei inculpaţi, chiar dacă şi-au recunoscut faptele şi au dorit aplicarea procedurii simplificate pentru judecarea lor, nu erau de acord cu încadrarea juridică a faptelor lor. Astfel, la Târgu Mureş, s-a constituit o comisie de expertiză care a întocmit un nou raport.

Şi în noul raport de expertiză, legiştii au susţinut că între agresiunea din 15 mai 2016 şi decesul victimei din 24 mai 2016 „este cel mai probabil o legătură de cauzalitate indirectă (condiţionată de o evoluţie nefavorabilă a leziunilor traumatice suferite)”. Însă, aici şi-au spus opinia atât preşedintele comisiei, dr. Hădăreanu Viorel – medic primar legist, cât şi şeful secţiei ATI din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, prof. dr.Sanda Maria Copotoiu – medic primar ATI. Cei doi au conchis că „Între agresiunea produsă la data de 15 mai 2016 şi decesul numitului Pop Octavian există legătură de cauzalitate directă”.


„Pe parcursul internării s-a reuşit stabilizarea pacientului timp de o săptămână, după care în ciuda tratamentului suportiv, se manifestă o hemoragie digestivă superioară exteriorizată prin hematemeză (n. r. – vomă cu sânge) şi melenă (n. r. – scaun negricios conţinând sânge provenit din părţile superioare ale tubului digestiv) şi asociată cu o instabilitate hemodinamică (n. r. – pulsul şi tensiune arterială variabile). Examenul endoscopic în urgenţă nu poate preciza sursa exactă a hemoragiei. După efectuarea de urgenţă a traheostomiei (n. r. – incizie la nivelul gâtului, în partea anterioară şi deschiderea căii aeriene), se decide laparatomic (n. r. – intervenţie chirurgicală pe abdomen) cu intenţie diagnostică şi curativă, sub tratament intensiv.

 

Pacientul decedează postoperator la scurt timp

Consider că suferinţa pulmonară a pacientului este consecinţa contuziilor toraco-pulmonare datorate heteroagresiunii, pe care s-a suprapus sindromul de aspiraţie pulmonară urmat de infectarea ţesutului pulmonar. Hemoragia digestivă superioară care a fost lovitura finală în evoluţia pacientului este consecinţa reacţiei postagresive (ulcer de stres). Datele biologice ale pacientului anticipau de la internare o evoluţie severă. În acest context nu pot ignora legătura de cauzalitate dintre politraumatism (cranio-cerebral şi toraco-abdominal) şi disfuncţiile concomitente de organe şi sisteme cu evoluţie infaustă”, a fost opinia tranşantă a şefei Secţiei ATI din cadrul SCJU Târgu Mureş, prof. dr. SandaMaria Copotoiu.

maini incatusate

Scandal din cauza pământului

Având dispute mai vechi cu Octavian Pop din cauza unor terenuri, TelcianNicolae Grigore şi Telcian Gheorghe, împreună cu un amic de-al lor – Vasile Timoce – l-au bătut cu sălbăticie în data de 15 mai 2016 pe Octavian Pop, în comuna Telciu.

Victima, în vârstă de 42 de ani, a fost abandonată pe un câmp, în stare de inconştienţă, de către agresori. Ulterior Octavian Pop fost transportat de urgenţă la UPU Bistriţa, după care a fost dus cu un elicopter la Târgu Mureş.

Fraţii Telcian au ajuns după gratii, cei doi fiind rapid arestaţi preventiv, în timp ce Vasile Timocea fost pus sub control judiciar, iar după câteva luni de anchetă, au fost trimişi în judecată.

Dosarul se judecă la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Până în luna februarie a acestui an, când a explodat cazul grefiereiVeronica Feher, acuzată de infracţiuni de corupţie, cauza a fost judecată de judecătoarea DaniellaBerbecariu, iar mai apoi a fost preluată de judecătoarea Adina Găurean.

 

Desfăşurarea evenimentelor

Dar, să vedem ce spun procurorii! Potrivit rechizitoriului întocmit de aceştia, scandalul a avut loc pe data de 15 mai, după ce o noapte întreagă Nicolae Grigore şi Gheorghe Telcian, împreună cu amicul lor Vasile Timoce, băuseră pe rupte în mai multe localuri din Telciu. Pe la ora 8.00 dimineaţa, au decis că este cazul să meargă spre casă, cu o maşină condusă de o cunoştinţă de-a lor. Pe drum însă, l-au zărit pe Octavian Pop (a cărui soră este soacra lui Nicolae Grigore Telcian), cu care cei din familia Telcian aveau clenciuri mai vechi din cauza unor pământuri. Cum au dat cu ochii de Octavian Pop, fraţii Telcian au strigat şoferului să oprească şi atât ei, cât şi Vasile Timoce au fost aţă la „duşman”. Primul care l-a lovit pe Octavian Pop a fost Gheorghe Telcian, care „i-a aplicat o lovitură de pumn în faţă”, acesta fiind urmat de Vasile Timoce, şi acesta lovind victima cu pumnul în faţă, care a căzut la pământ. Imediat, asupra lui Octavian Pop au curs o serie de lovituri cu picioarele din partea celor doi fraţi Telcian, cel mai înverşunat fiind, potrivit martorilor, Nicolae Grigore Telcian.

În timp ce victima se afla doborâtă la sol fiind lovită cu picioarele de către cei doi fraţi, la faţa locului a apărut un microbuz în care se aflau câteva persoane. Degeaba au încercat verbal să îi oprească pe agresori, ca de altfel şi Vasile Timoce, nu au reuşit deloc, astfel că şoferul microbuzului a dat rapid o fugă cu maşina la postul de poliţie să anunţe incidentul, însă aici poliţiştii au fost de negăsit.

Între timp, fraţii Telcian şi-au târât victima care deja era inconştientă pe un câmp din apropiere şi au continuat să o lovească cu un par şi cu picioarele mai multe minute în continuu, în pofida intervenţiei verbale unui alt bărbat care apăruse la locul incidentului, însă şi el a fost ameninţat. Tot acesta l-a văzut pe Vasile Timoce care „se plimba pe drum «în sus şi în jos», dând de înţeles prin atitudinea sa că ar păzi locul faptei, fără a interveni în vreun fel să îi oprească” pe fraţii Telcian. Culmea acest martor era tocmai un vecin al lui Octavian Pop, omul intervenind fără să recunoască victima agresiunii care din cauza loviturilor primite avea faţa total desfigurată şi plină de sânge.

„În această situaţie, martorul nu a putut interveni în alt mod în favoarea victimei, astfel că a chemat-o pe mama sa care i-a adus telefonul cu ajutorul căruia au fost anunţate salvarea şi poliţia.

Martorul a mai precizat că pentru puţin timp ambii inculpaţi s-au oprit a mai lovi victima, dar apoi au lovit-o din nou, utilizând nişte pari.

De menţionat că în apropierea locului faptei se afla un local, iar inculpatul Timoce Vasile nu a făcut nimic de natură a alerta alte persoane despre cele întâmplate”, se arată în rechizitoriu.

După ce la faţa locului au ajuns poliţiştii şi cei de la ambulanţă, fraţii Telcian şi Vasile Timoce au fost reţinuţi pentru 24 de ore, ulterior aceştia fiind prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă. Instanţa însă a încuviinţat arestarea pentru 30 de zile doar a lui Nicolae Grigore Telcian şi a fratelui acestuia, Gheorghe Telcian, Vasile Timoce fiind pus sub control judiciar. Aceste măsuri aplicate celor trei fiind menţinute de instanţă până în acest moment.

puscarie 2017

Familia Telcian a încercat să tragă sfori

După ce a ancheta a fost finalizată, dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, dosarul fiind repartizat judecătoarei DaniellaBerbecariu, pe care mama fraţilor Telcian a încercat să o mituiască pentru a-i scăpa fiii cu o condamnare mai uşoară. Legătura dintre judecătoarea Berbecariu şi mama fraţilor Telcian – Floarea Telcian – a fost fosta grefieră de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Veronica Feher.

Florea Telcian a încercat nu doar să intervină prin Veronica Feher pe lângă judecătoarea Berbecariu, dar anterior, chiar în timpul anchetei penale, a încercat chiar să influenţeze şi martorii din cauză.La fel au făcut şi tatăl celor doi inculpaţi, Ion telcian, dar şi o soră a acestora – Viorica Ionela.

Unii dintre martori nu au picat în plasa femeii, alţii însă da. Este vorba despre Ion Ordace şi Valer Mihali, care în prima fază au dat declaraţii mincinoase în faţa procurorului de caz. Numai că, spre ghinionul lor, anchetatorii s-au prins că cei doi mit, şi asta datorită unor înregistrări video în legătură cu agresiunea care a avut loc asupra lui Octavian Pop, realizate de reporterii Pro TV, şi solicitate de parchet. În respectivele înregistrări Ion Ordace declara cu totul altceva decât declarase în faţa anchetatorilor, astfel că procurorii au solicitat punerea sub urmărire a telefoanelor, atât a lui Ordace, cât şi a celor din familia Telcian. Astfel, s-a aflat pe cine şi cum au influenţat sau au încercat să influenţeze cei din familia Telcian ca să îi facă scăpaţi pe Nicolae Grigore şi pe Gheorghe de rigorile legii. Dat fiind faptul că Floarea Telcian a fost cea mai înverşunată în a-şi scăpa băieţii cu mai puţini ani de puşcărie, sau chiar deloc, nu este exclus ca interceptările telefonice să fi condus şi la Veronica Feher, care mai apoi a căzut în mâna procurorilor DNA, în condiţiile în care erau în discuţie numele a două judecătoare: DaniellaBerbecariu şi Voichiţa Vrînceanu.

Întrucât Ordace şi Mihali au recunoscut mărturia mincinoasă şi şi-au schimbat declaraţiile, procurorii au dispus clasarea în ceea ce îi priveşte. În schimb, s-a dispus disjungerea cauzei pentru a fi efectuate cercetări penale referitor la instigările la comiterea infracţiunilor de mărturie mincinoasă, ancheta fiind începută „in rem” de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud.

Între timp, Floarea Telcian a fost condamnată la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă, cauză disjunsă din dosarul grefierei Feher.

(Va urma)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.