Mina Baita are in sfarsit un investitor, dupa ce din luna ianuarie situatia acesteia s-a agravat, cand minerii care asigurau fara salariu intretinerea ei au devenit liberi de contract. Compania australiana ElDore Mining Corporation si-a anuntat intentia de a achizitiona in totalitate mina si de a-i achita datoriile, realizand in acelasi timp investitii pentru extinderea exploatarii.

Chiar daca demersul lichidatorului Carmen Demian a fost cotat cu putine sanse de a gasi un investitor pentru mina care are datorii de peste 64 de miliarde de lei, o multinationala este pe cale de a resuscita mineritul in zona. Carmen Demian spune ca investitorii straini sunt in faza de preluare a partilor sociale ale Minei Baita.
 
Potentialii investitori au fost prezenti timp de doua zile la Baita. Informatia a fost confirmata de administratorul interimar al minei, Alexandru Istoc. Dupa discutiile pe care le-au avut cu lichidatorul Carmen Demian, compania australiana ElDore Mining Corporation va achizitiona in totalitate mina de cupru Baita, platind 15 milioane de euro. Acordul de achizitie presupune asumarea unor datorii de pana la 1,5 milioane de euro si constituirea unui depozit de 750.000 de euro. Tranzactia urmeaza sa fie aprobata de actionari si autoritati. ElDore Mining Corporation se prezinta drept „o companie dinamica din domeniul exploatarii resurselor, cu precadere a exploatarii de cupru si aur din Western Highlands Province din Papua New Guinea si Burkina Faso din Africa. Conducerea si consultantii companiei au o vasta experienta in domeniul mineritului, iar compania are capacitatea de a profita de orice oportunitate de a dezvolta proiecte in orice zona a lumii”. Compania este listata Australian Stock Exchange (ASX), adica pe un fel de bursa.
Investitii fictive
Mina Baita si-a inceput activitatea in 1948, apartinand statului. Ulterior, unitatea cu o capacitate de productie de 120.000 de tone pe an a fost privatizata, dar anul trecut a fost inchisa din cauza unor probleme legate de finantare. Firma care a administrat Mina Baita, suedezii de la Mineral Mining s-ar afla, conform administratorului interimar Alexandru Istoc, in plin scandal financiar in tara-mama. „Nu pot justifica acolo vreo 10 milioane de euro. Bani pe care sustineau ca i-ar fi investit la Baita. Dar la noi nu au cumparat decat niste lopeti”, spune Alexandru Istoc. ElDore intentioneaza sa redeschida operatiunile de minerit la Baita, sa majoreze capacitatea de productie sa modernizeze echipamentele, extizand astfel durata de viata a minei, sub rezerva unui rezultat satisfacator a programului de foraj. Doua foraje recente, efectuate la o adancime de 90 de metri, au indicat prezenta de pamanturi rare, a caror concentratie pare sa creasca in adancime. Prezenta unor componente rare ale solului, care au fost identificate si care ar putea creste in concentratie odata cu adancimea, s-ar putea adauga profilului de productie. ElDore planuieste sa refaca operatiunile miniere si sa exploateze resurse suplimentare, cu respectarea Codului JORC (JORC este o autoritate de reglementare in domeniul exploatarii resurselor minerale, Iar codul JORC este un regulament obligatoriu pentru companiile listate in Australia și Noua Zeelanda), executand 5000 de metri de foraj de umplere dupa finalizarea achizitiei. Dupa finalizarea programului de forare, compania planuieste sa mareasca capacitatea de productie a fabricii la 200.000 de tone pe an.
 
”Reprezentantii societatii au fost la Baita la iazul de decantare unde ar vrea sa-si extinda activitatea, sa extraga de acolo aur si cupru. Au promis ca in acest scop vor aduce utilaje performante”, spune Alexandru Istoc. Acesta considera ca aceasta este cea mai serioasa oferta facuta pana acum pentru Mina Baita. „Au fost si altii, au venit, au vazut, au plecat. Oamenii acestia au promis ca vor plati toate datoriile, ca vor plati salariile restante, si 50% din sumele datorate creditorilor, urmand ca restul platii sa se faca reesalonat. Au promis ca vor prelua minerii care acum se ocupa de conservarea minei, dar si ca vor face angajari din randul minerilor aflati in somaj. Sper ca intr-o saptamana situatia va fi clara, asa cum au promis investitorii”, spune Alexandru Istoc. Pe langa mineralizare, Baita are aproximativ 4,6 milioane de tone de steril, care, conform rezultatelor testelor, contine cupru, aur, argint, molibden, wolfram, zinc, plumb. Recent, ElDore si-a majorat capitalul general de lucru cu 3,31 milioane dolari printr-un plasament privat de 255 milioane de actiuni la 0.013 dolari pe actiune.
Datorii de peste 6 milioane de lei
Datoriile Minei Baita, conform lichidatorului Carmen Demian, sunt de 6,7 milioane lei. Recent, lichidatorul a convocat o intalnire, de urgenta, a creditorilor, in speranta ca in urma acesteia se va contura o posibila infuzie de capital. In acest moment, la un calcul preliminar, principalii creditori ai Mineral Mining sunt: salariatii cu 1,6 milioane lei, Finantele cu 1,4 milioane lei, Baita SA cu 2 milioane lei, dar si furnizori din tara si strainatate.
„Acum, in firma, nu sunt lichiditati, deci nu avem de unde face plati”, spune lichidatorul Carmen Demian. Dupa ce un an au executat lucrari de salvare si conservare la Mina Baita fara a fi platiti, in ianuarie minerii au refuzat sa-si prelungeasca contractele de munca. Administratorul Alexandru Istoc anticipa ca pana la lasarea serii apa avea sa ajunga pana la motoare, iar din acel moment, accesul in mina ar fi fost practic imposibil. Alexandru Istoc declara ca numai o minune, adica un investitor, ar putea salva situatia.
 
Cei 25 de mineri care asigurau intretinerea Minei Baita sunt liberi de contract. Incepand din ianuarie, obligatia lor sa asigure intretinerea minei a incetat. Tabloul pe care minerii il prezentau ca urmare a situatiei existente este unul dezastruos: „Cand se va inunda mina, iazul de decantare de la Fanate va matura satele Fanate si Campani”.
O comisie formata din specialisti din diverse domenii analiza, anul trecut, consecintele inundarii minei. Prefectura Bihor a fost instiintata atunci ca apele din subteran ar putea contamina raurile din jur, cu minereuri de metale grele. Minerii au asigurat practic, „la negru”, intretinerea minei. Pentru prestatia lor, ei au de recuperat restante salariale pe parcursul unui an.
Gazeta de Oradea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.